background img
banner
banner

ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα όνομα, μια ιστορία για τον Κεραυνό Αιγίου

ΓΙΑ 20 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος ως παίκτης έχει συνδέσει το όνομά του και την πορεία του μέσα στα γήπεδα του μπάσκετ με δύο ομάδες. Τον Πανελλήνιο και τον Κεραυνό Αιγίου. Αγωνίστηκε στον Πανελλήνιο από το 1982 έως το 1993, έχοντας συμπαίκτες τους Μάλλαχ, Λημνιάτη, Σταμάτη, Κοκορόγιαννη και άλλους σπουδαίους παίκτες που πέρασαν από τον σύλλογο των Ολυμπιονικών στις δεκαετίες του 80 και του 90. Με πολλές σεζόν στην Α1, μια ομάδα με τεράστια ιστορία που έπαιξε και τελικό Κυπέλλου Ελλάδας με αντίπαλο τον μεγάλο Αρη των Γκάλη και Γιαννάκη, τη σεζόν 1986-1987. Παράλληλα, ήταν αρχηγός και πρώτος σκόρερ της πρωταθλήτριας Εφηβικής ομάδας του Πανελληνίου τη σεζόν 1986-1987, με συμπαίκτες τους Μπέσιλα, Ντάκουρη, Κατσίμπα, Αθανασιάδη, Μελετίδη, Χρυσανθόπουλο, Α. Νίκα, Π. Νίκα, Τσούμα, Βοσνάκη, Παρασκευόπουλο και Πετρόπουλο. Υπήρξε διεθνής με την Εθνική Παίδων και την Εθνική των Ενόπλων Δυνάμεων.

Φεύγοντας από τον Πανελλήνιο, το 1993 και αφού έπαιξε για μια χρονιά στο Μαρούσι το 1994 ο πατρινός στην καταγωγή Ανδρέας Ζαφειρόπουλος επιστρέφει στην Αχαϊα για τον Κεραυνό Αιγίου, την φανέλα του οποίου φόρεσε μέχρι το 2000. Παρέμεινε όμως στο σύλλογο υπηρετώντας τον από τις θέσεις του γενικού διευθυντή και του μάνατζερ, ενώ υπήρξε και προπονητής της ομάδας όποτε χρειάστηκε. Για σχεδόν 20 ολόκληρα χρόνια υπηρέτησε από διάφορα πόστα τον Αιγιώτικο σύλλογο. Άμεσος συνεργάτης και αδελφικός φίλος του αείμνηστου Χάρη Μπόγδανου, βρέθηκαν μαζί και στα σαλόνια της Α2 Εθνικής, στη μεγαλύτερη διάκριση της ομάδας του Αιγίου στα 40 χρόνια της ιστορίας της.

Η φωτό είναι από την αναχώρηση της Εθνικής Παίδων του 1983 για το Βάλιεβο της Γιουγκοσλαβίας, όπου έγινε το Βαλκανικό πρωτάθλημα, στη φωτογραφία (κάτω) διακρίνονται από αριστερά: Ο προπονητής Λάκης Τσάβας, και πριν από τους παίκτες, ο αείμνηστος Αλκέτας Παναγούλίας, που ταξίδευε για την Αμερική. Δημήτρης Σωτηρίου (ΠΑΟ), Ανδρέας Ζαφειρόπουλος (Πανελλήνιος), Νίκος Τόλιας (ΠΑΟ), Δημήτρης Δημακόπουλος (Έσπερος Καλ.), Δήμος Χριστοδουλίδης (Νέστορας), Κώστας Παναγιωτόπουλος (Αιγάλεω), ο Θεσσαλονικέας διεθνής διαιτητής Χρήστος Παπαβασιλείου, ο αείμνηστος Κώστας Κερεστετζής, ο Τάκης Μπακογιώργος και καθήμενοι οι: Σεραφείμ Ζώτος (Παγκράτι), Χρόνης Δασκαλάκης (Νέστορας), Σταύρος Ελληνιάδης (Πειραϊκός), Γιώργος Τσαγκαρόπουλος (Σπόρτιγκ), Κώστας Παταβούκας (Αστέρας Εξ.).

«Πατέρας, μεγάλος αδελφός, φίλος, δάσκαλος»

Για σχεδόν μία εικοσαετία στο πλευρό του Χάρη Μπόγδανου, ο 55χρονος Ανδρέας Ζαφειρόπουλος (γεν. 6/11/1966) θεωρούσε τον αείμνηστο πρόεδρο του Κεραυνού κάτι παραπάνω από φίλο και συνεργάτη. «Ήταν για μένα πατέρας, μεγάλος αδελφός και δάσκαλος. Πραγματικό σχολείο σε ότι αφορούσε στο μπάσκετ, αλλά όχι μόνο» μας λέει και προσθέτει: «Δυστυχώς έφυγε νωρίς αφήνοντας μεγάλο κενό πίσω του. Ο Κεραυνός ήταν όλη η ζωή του, είχε όραμα και μεγάλα σχέδια που όμως έμειναν απραγματοποίητα. Όπως συνήθιζε να λέει ήταν το ένα από τα τρία παιδιά του. Ο θάνατός του ήταν μεγάλο σοκ για όλους μας. Για τους δικούς του ανθρώπους, τους φίλους του αλλά και για όλο τον κόσμο».

Ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος (με το νο 8) με τη θρυλική ομάδα του Πανελληνίου στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 όταν πρωταγωνιστούσε στην Α1. Με συμπαίκτες κάποια μεγάλα ονόματα που έπαιξαν και στην Εθνική ομάδα.
Όρθιοι από αριστερά: Κατσίμπας, Τσέκος, Κοκορόγιαννης, Μάλαχ, Τσαπραλής.
Κάτω: Ζαφειρόπουλος, Σταμάτης, Πανδρακλάκης, Ντάκουρης, Γιαννόπουλος.

Ο Προμηθέας και ο Μάκης Γιατράς

Ο πατρινός παλαίμαχος παίκτης (και φαρμακοποιός στο επάγγελμα) τα τελευταία χρόνια είναι δίπλα στον Προμηθέα στηρίζοντας και αυτός από την πλευρά του τον σύλλογο της Πάτρας που αποτελεί πλέον μία από τις μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ. «Είναι απίστευτο αυτό που έχουν πετύχει ο κ. Λιόλιος και οι συνεργάτες του. Ο Προμηθέας έχει κερδίσει τον σεβασμό όλης της μπασκετικής Ελλάδας και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Λόγω του Μάκη Γιατρά, με τον οποίο μας συνδέει αδελφική φιλία πολλών χρόνων, ξεκίνησα να είμαι δίπλα στην ομάδα, ως φίλαθλος και σαν πατρινός νοιώθω υπερήφανος με όλα όσα έχει πετύχει. Και είμαι σίγουρος ότι τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμη», τονίζει.

Με αντίπαλο τον Άρη

Από τον πατέρα στον γιό

Τα τελευταία δύο χρόνια, όπως είναι γνωστό, στον Κεραυνό Αιγίου αγωνίστηκε και ο γιός του Ανδρέα, ο Γιάννης – Μάριος Ζαφειρόπουλος ο οποίος «μεγάλωσε» μέσα στο κλειστό του Αιγίου. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όσοι παρακολουθούσαν τον Κεραυνό σίγουρα θυμούνται έναν πιτσιρικά με πλούσια κόμη που “όργωνε” το παρκέ του κλειστού επιχειρώντας δεκάδες σουτ στα καλάθια πριν την έναρξη, αλλά και στα ημίχρονα των αγώνων. Και όπως μας λέει ο Μάριος: «Τα ερεθίσματα τα πήρα από τον πατέρα μου όπως είναι φυσικό ο οποίος, όταν πρωτομπήκα στο παρκέ, ήταν γενικός διευθυντής στον Κεραυνό. Από τότε “δέθηκα” με την ομάδα του Αιγίου. Με την Ολυμπιάδα μεγάλωσα μπασκετικά, παίζοντας και μια χρονιά στο ανδρικό, για να ακολουθήσει τα επόμενα τρία χρόνια μία ακόμη μεγάλη μου αγάπη, η Παναχαϊκή. Στη συνέχεια έπαιξα ένα χρόνο στον Λέοντα Μεσολογγίου και το καλοκαίρι του ΄19 ήρθα στον Κεραυνό ακολουθώντας τα μπασκετικά βήματα του πατέρα μου».

Με Νίκο Βετούλα και Μάκη Γιατρά

Με μέλη της διοίκησης του Κεραυνού


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr