background img
banner
banner

Εκδηλώσεις αναβίωσης της πτώσης του Κάστρου Άνω Σαλμενίκου

ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ… ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΤΡΙΔΗ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εκδηλώσεις αναβίωσης της πτώσης του Κάστρου Σαλμενίκου, που πραγματοποιεί την Κυριακή 25 Ιουλίου, ο Προοδευτικός Σύλλογος του χωριού, στον χώρο του Κάστρου στο Άνω Σαλμενίκο με ώρα έναρξης 7:30μ.μ. Οι δράσεις τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Τα… φώτα των εκδηλώσεων πέφτουν στη θεατρική παράσταση που θα παρουσιαστεί στις 8.00 το βράδυ της Κυριακής, με θέμα την προβολή της ιστορίας της Πτώσης του Κάστρου Σαλμενίκου, σε κείμενα και σκηνοθεσία της ταλαντούχας σκηνοθέτη Αναστασίας Πετρίδη και τη συμμετοχή ανθρώπων του Σαλμενίκου και της γύρω περιοχής.

Η ιστορία…

Ο Μωάμεθ ο Β’ σάρωσε και έκαψε στο πέρασμά του όλο τον ελλαδικό χώρο και στο τέλος της καταστροφικής εκστρατείας του, κατά το έτος 1460 έφτασε στο Σαλμενίκο. Τη στιγμή αυτή, παρήγγειλε μέσω αγγελιαφόρων στο φρούραρχο του Σαλμενίκου Κωνσταντίνο Παλαιολόγο ή, καθώς τον φώναζαν, Γραίτζα, να του παραδώσει τα εδάφη. Τότε ο Γραίτζας, σαν σύγχρονος Λεωνίδας, απάντησε πώς οι Σαλμενικιώτες δεν θα παραδοθούν χωρίς μάχη, όπως τελικά και έγινε. Όταν, λοιπόν, η πολιορκία ξεκίνησε, οι ντόπιοι ανταπεξήλθαν στις επιθέσεις των Τούρκων και μόνο όταν οι γενίτσαροι έκοψαν τις παροχές νερού της πόλης, τότε παραδόθηκαν. Από τους έξι χιλιάδες κατοίκους που αριθμούσε η πόλη του Σαλμενίκου, ο εχθρός πήρε εννιακόσια παιδιά προορισμένα για γενίτσαρους και οργισμένος από την αντίσταση έκαψε τη Βοστίτσα.

Ωστόσο, το κάστρο του Σαλμενίκου παρέμεινε το τελευταίο σημείο άμυνας του Βυζαντίου. Για δέκα ακόμη μήνες, ο προαναφερθείς φρούραρχος αντιστεκόταν σθεναρά στους Τούρκους. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ο Μωάμεθ αντικατέστησε τον πρώτο επικεφαλής της πολιορκίας, τον Ζαγανό Πασά με τον Χαμουζά Πασά, λόγω της ανικανότητας του πρώτου να ανταπεξέλθει. Όταν ο Γραίτζας αντιλήφθηκε την έλλειψη βοήθειας από τους δυτικούς, έστειλε αγγελιαφόρους στο Χαμουζά Πασά προτείνοντάς του να απομακρυνθεί από την περιοχή για ένα εικοσιτετράωρο με το άλογο, ώστε αυτός με τους άνδρες του να εγκαταλείψουν το κάστρο και να περάσουν απέναντι στην Ναύπακτο, η οποία βρισκόταν υπό Ενετική κυριαρχία. Με αυτόν τον τρόπο, ο Γραίτζας κατάφερε να διαφύγει χωρίς να πέσει ούτε ένα καριοφίλι. Η ιστορία του τελειώνει με το διορισμό του ως διοικητή του ιππικού των Ενετών και την μάχη του κατά των Τούρκων μέχρι το τέλος της ζωής του.

Πώς σχεδιάστηκε η παράσταση

Όπως η ίδια η σκηνοθέτης αναφέρει στο protionline.gr, ΄΄η γνωριμία μου με το κάστρο του Σαλμενίκου ή όπως το έλεγαν: «Το κάστρο της Ωριάς», ξεκίνησε ένα χρόνο πριν. Σε έναν περίπατο που οργανώθηκε, διασχίζοντας ένα καταπράσινο φαράγγι, μέσα από το οποίο περνούσε ο ποταμός Φοίνικας, το κάστρο ξεπρόβαλλε σαν ένας αγέρωχος πολεμιστής. Από εκείνη τη στιγμή άρχισα να ψάχνω την ιστορία του, η οποία ήταν εξίσου συναρπαστική με την παρουσία του. Έτσι, λοιπόν, είχα την ανάγκη να επικοινωνήσω την ιστορία του κάστρου του Σαλμενίκου γράφοντας ένα θεατρικό έργο. Αρωγός μου σε αυτή την προσπάθεια ήταν τα μέλη του Συλλόγου του Σαλμενίκου και ο ερασιτέχνης ιστορικός, Κωνσταντίνος Πασχάκης. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τη συμβολή τους σε αυτό το υπέροχο ταξίδι!΄΄.

Συντελεστές

Κείμενα-Σκηνοθεσία: Αναστασία Πετρίδη. Σκηνικά: Κώστας Λογοθέτης. Ήχος-Φώτα: Σπύρος Ριγόπουλος. Ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Παππούς: Ανδρέας Νιγιάννης, Παιδιά: Μαρίνα Τρίγγα, Κοντσέπτα Ρουσώ, Θανάσης Τρίγκας, Αγγελιάννα Πασχάκη, Αριστίδης Σανδραβέλης, Χριστίνα Πασχάκη, Θεοφανία Κωστοπούλου, Γιάννης Τομαράς, Μιχάλης Νιγιάννης, Χριστίνα Μινάι, Νικόλας Μινάι, Άγγελος Παπανικολόπουλος, Γιώργος Βλάχος. Πολεμιστές: Μαρία Μπαλτιμά, Αργύρης Τρίγγας, Μαρία Παπασπυροπούλου, Σπυριδούλα Παπασπυροπούλου, Αγγελική Πασχάκη, Όλγα Μπαλαφούτη, Ανδριάνα Ανδρεοπούλου, Βασιλοπούλα: Κατερίνα Ανδρεοπούλου, Γραίτζας: Νίκος Πασχάκης, Παπαφλέσσας: Δημήτρης Μπαρμπούνης, Βοστιτσιάνος: Παναγιώτης Τρίγγας.
Συμμετέχει ο Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821».


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr