background img
banner
banner

Η άρδευση… κυλά στα αυλάκια αλλά επιβαρύνει οικονομικά

ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΑ ΑΛΛΑ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ

Αυξημένος παρουσιάζεται ο αριθμός των εγγεγραμμένων ιδιοκτητών γης στα μητρώα της ΔΕΥΑΑ στο πλαίσιο της καταγραφής για την άρδευση, πλην όμως και υπολείπονται κατά πολύ ώστε να εγγραφούν όλοι και υπάρχουν κάποιοι που ενεγράφησαν αλλά δεν έχουν πληρώσει. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ΔΕΥΑΑ έχει απώλεια της τάξης των 200.000 ευρώ από τον τομέα της άρδευσης, ωστόσο η διαδικασία μέσω του εργολάβου είναι πιο οργανωμένη και αποτελεσματική.

Στην ουσία, αυτό που υπολογίζουν οι άνθρωποι της Δημοτικής Επιχείρησης είναι ότι σε γενικές γραμμές το αρδευτικό νερό είναι φθηνό, παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί, αναλογικά με τα λειτουργικά έξοδα αλλά και σε σχέση με το πόσο κοστολογούν το αρδευτικό νερό οι ΤΟΕΒ στην περιοχή.

Υπάρχουν και οι κακοπληρωτές…

Την εκτίμηση ότι σταδιακά ο τομέας της άρδευσης θα λειτουργεί καλύτερα εφόσον εγγραφούν όλοι οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, έκανε στo protionline.gr η αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Διαμάντω Βασιλακοπούλου. Όπως ανέφερε, ΄΄η άρδευση πηγαίνει καλύτερα, καθώς έχουν εγγραφεί περισσότεροι από πέρυσι, δηλαδή 3.500 άτομα. Υπάρχει ωστόσο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις πληρωμές. Όσοι δεν έχουν πληρώσει, στο τέλος του μήνα θα λάβουν και τα προηγούμενα συν τον έναντι λογαριασμό. Σε γενικές γραμμές είμαστε πιο ευχαριστημένοι από πέρυσι διότι έχουν εγγραφεί περισσότερα άτομα κι αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν και περισσότεροι. Κυρίως όμως μας ικανοποιεί το γεγονός ότι εκτελούνται συνεχώς έργα και παρεμβάσεις, καθαρίζονται δεξαμενές και αυλάκια και η διαδικασία κυλά ομαλά΄΄.

Περισσότερα τα έξοδα από τα έσοδα

Αναφορικά με το οικονομικό σκέλος, η κ. Βασιλακοπούλου είπε πως μέχρι στιγμής, αφού δεν έχουν εγγραφεί όλοι και κάποιοι εγγεγραμμένοι δεν έχουν πληρώσει, τα έξοδα είναι περισσότερα των εσόδων. ΄΄Το σύνολο των βεβαιωθέντων είναι 360.000 ευρώ. Για τη ΔΕΗ πληρώνουμε 400.000 ευρώ. Το συνολικό κόστος της άρδευσης είναι 1.000.000 μέχρι 1.200.000 ευρώ. Οι λογαριασμοί που έχουν σταλεί είναι ύψους 330.000 ευρώ. Από αυτούς, μας οφείλουν 190.000 ευρώ. Αναλογικά, η άρδευση είναι φθηνή σε συνάρτηση με τα έσοδα. Διότι χρεώνεται 14 ευρώ το στρέμμα όταν το νερό προέρχεται από πηγές και 20 ευρώ αν είναι από γεώτρηση ή μεικτό, την ώρα που οι εγγεγραμμένοι στους ΤΟΕΒ πληρώνουν 35 ευρώ το στρέμμα. Επιπλέον, αν έχει κάποιος γραφτεί και δεν έχει ποτίσει, οι ΤΟΕΒ τους υποχρεώνουν να πληρώσουν διότι οι εργασίες στο δίκτυο έχουν ήδη γίνει. Αντιθέτως, η ΔΕΥΑΑ δεν τους το ζητάει. Από τη ΔΕΥΑ απαιτούν όλα να είναι στην εντέλεια και όταν φτάνει η πληρωμή κάποιοι δεν είναι συνεπείς΄΄, σημείωσε η αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ.

«Ξεμπλοκάρουν» και αρχίζουν το φθινόπωρο σημαντικά έργα

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία δρομολογημένων έργων, επισημαίνοντας ότι εντός του φθινοπώρου ή αρχές χειμώνα θα ξεκινήσουν έργα όπως το αποχετευτικό των παραλιακών δικτύων που βρίσκεται στην τελική ευθεία, αλλά και η αποχέτευση και τα όμβρια της οδού Κορίνθου, καθώς επίσης και η αντικατάσταση του αντικαταθλιπτικού αγωγού Αιγείρας και τα δίκτυα του Διακοπτού. ΄΄Τα συνεργεία της ΔΕΥΑΑ καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες το τελευταίο διάστημα καθώς υπάρχουν βλάβες που επιδιορθώνονται άμεσα. Ο κόσμος έχει αυξηθεί λόγω καλοκαιριού στην Αιγιάλεια άρα και η κατανάλωση, θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να δείχνουμε κατανόηση΄΄, πρόσθεσε.

Κάλεσμα στην αντιπολίτευση για τον Κανονισμό της άρδευσης

Εξέφρασε ωστόσο και δυσαρέσκεια για τη στάση της αντιπολίτευσης, τα μέλη των παρατάξεων της οποίας δεν έχουν συναινέσει στην ψήφιση του Κανονισμού για την άρδευση. ΄΄Δυστυχώς, παρότι βλέπουν ότι πηγαίνει πολύ καλά η διαδικασία, κάτι που παραδέχθηκε και η παράταξη του κ. Γούτου, εντούτοις δεν έρχονται να ψηφίσουμε τον Κανονισμό της άρδευσης. Έτσι όμως δεν τιμωρούν τη δημοτική αρχή, αλλά τη ΔΕΥΑΑ και τον κόσμο. Πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Κανονισμός δεν περιλαμβάνει τι απαιτήσεις έχει η ΔΕΥΑΑ από τον κόσμο, δεν αφορά το τιμολόγιο αλλά τον τρόπο λειτουργίας. Τους παρακαλώ να το σκεφτούν και να προσέλθουν να συνεργαστούμε γι’ αυτό τον σκοπό΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr