background img
banner
banner

«Κραυγή αγωνίας» για τη σταφίδα από τον Εμπορικό Σύλλογο

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις του Εμπορικού, Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας, αναφορικά με τον κίνδυνο κατάρρευσης της τιμής της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, δεδομένων των συνεπειών στην τοπική οικονομία που θα έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Χθες, ο πρόεδρος του Συλλόγου Λάμπης Παπαδόπουλος συζήτησε το θέμα με τους διοικούντες της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, τη συνεταιριστική οργάνωση της Αιγιάλειας που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα σταφίδας της χώρας, ενώ ακολούθως προχώρησε σε αποστολή εγγράφου προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης για το θέμα.

Μείον 30 εκατ. ευρώ σημαίνει… θάνατος

Μιλώντας στo protionline.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου μετέφερε τον έντονο προβληματισμό του, εκτιμώντας πως εάν δεν ληφθεί η απαιτούμενη μέριμνα από την κυβέρνηση και έχουμε… κατρακύλα της τιμής της σταφίδας από 1,60 ευρώ το κιλό σε 0,80 ευρώ το κιλό, τότε μιλάμε για 30 εκατ. ευρώ λιγότερα στην αγορά, γεγονός που θα πλήξει κατά κύριο λόγο το τοπικό εμπόριο, προκαλώντας… ξαφνικό θάνατο στην παραγωγή του προϊόντος.

Ο κ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε στην Π.Ε.Σ. με τον πρόεδρο Θανάση Σωτηρόπουλο, τον αντιπρόεδρο Νίκο Μιχαλόπουλο και τον γενικό διευθυντή Μίλτο Σταυρόπουλο, σε ενημερωτική συζήτηση σχετικά με το μέλλον της σταφίδας, τις κινήσεις δράσεις και τις κινητοποιήσεις που πρέπει να γίνουν από όλους μαζί τους φορείς, για να αποτραπεί οποιαδήποτε σταφιδική κρίση.
Στην ενημέρωση ακούστηκαν και από το πλέον επίσημα χείλη, πως για πρώτη φορά παρουσιάζονται σημαντικά αδιάθετα πλεονάσματα που παραμένουν στις αποθήκες της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών και θα αυξηθούν επιπλέον με τη νέα εσοδεία που έρχεται σε λίγους μήνες.

Όχι στη… χαριστική βολή

΄΄Σύμφωνα με την οικονομική θεωρία και τους νόμους προσφοράς και ζήτησης, οι αγρότες μας, ένας από τους μεγαλύτερους πυλώνες της τοπικής οικονομίας και ολόκληρης της Αιγιάλειας και του Δήμου μας, θα αντιμετωπίσουν άμεσα θέμα επιβίωσης με ό,τι συνεπάγεται αυτό και φυσικά με άμεσο αποδέκτη την τοπική οικονομία και την αγορά μας. Με απλά ελληνικά, ύστερα από δώδεκα χρόνια κρίσης και μνημονίων, ενάμιση χρόνο lockdown και πανδημίας, έρχεται και η χαριστική βολή!΄΄, όπως αναφέρεται εκ μέρους της διοίκησης του Συλλόγου, που τονίζει και τα εξής:

΄΄Εμείς ως Εμπορικός Εισαγωγικός & Επιχειρηματικός Σύλλογος Αιγιαλείας, μακριά από κόμματα και μικροπολιτικές, έχοντας μόνο ως βασική μας θέση το καλό του τόπου μας, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αγρότες της Αιγιάλειας, κατανοούμε και συμπάσχουμε μαζί τους γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τον κόπο ,τα έξοδα και το άγχος για να βγει εις πέρας το προϊόν και κατ’ επέκταση στηρίζουμε τις γνώσεις και την τεχνογνωσία του συνεταιριστικού οργάνου που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των αγροτών της Αιγιάλειας και είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του προϊόντος. Θεωρούμε πως η «Παναιγιάλειος» γνωρίζει καλύτερα από όλους τις λύσεις για να μην κατρακυλήσει η τιμή φέρνοντας συρρίκνωση του εισοδήματος των αγροτών της Αιγιάλειας, της τοπικής μας οικονομίας αλλά και ολόκληρης της Δυτικής και Βόρειας Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων΄΄.

Να μην παιχτούν
«βρώμικα παιχνίδια»
Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο σύλλογος επισημαίνει: ΄΄Κε Πρωθυπουργέ, ως το μεγαλύτερο και ιστορικότερο συνδικαλιστικό όργανο του Δήμου μας, και επειδή ο χρόνος κινείται εις βάρος του προϊόντος γιατί η νέα παραγωγή είναι προ των πυλών, σας εκφράζουμε θερμή παράκληση να δώσετε άμεση εντολή στον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να βρεθούν μαζί με την Διοίκηση της ΠΕ , στο στρογγυλό τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ρίχνοντας… νερό στο κρασί τους επ’ ωφελεία των αγροτών της περιοχής μας έτσι ώστε να ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ και να αποφευχθεί οποιαδήποτε σταφιδική κρίση που θα επιφέρει περαιτέρω οικονομικές επιπτώσεις σε μια περιοχή που ήδη πλήττεται. Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ μην αφήσετε να παιχτούν «βρώμικα παιχνίδια» εις βάρος του τελευταίου τροχού της αμάξης που είναι ο μικρός αγρότης παραγωγός. Σας θυμίζουμε πως η ψήφος των χιλιάδων «μικρών», έχει την ίδια αξία με των λίγων «μεγάλων» και εκλεκτών. Αποδείξτε την σοφία σας τηρώντας το ρητό «το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν»΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr