background img
banner
banner

Οι… ήχοι του Αρχαίου Θεάτρου Αιγείρας «ακούστηκαν» δυνατά!

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΟΙ ΤΟΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΗΧΟΙ»

Ένα ρίγος διαπερνά όποιον φτάνει στο θέατρο της Αρχαίας Αιγείρας, σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αιγιάλειας, που αριθμεί περισσότερα από δύο χιλιάδες έτη. Κοιτάζοντας τη τη σκηνή δεν μπορείς παρά να ατενίσεις στον ορίζοντα το γαλάζιο της θάλασσας. Σε αυτό τον εξαίσιο χώρο, παρουσία εκατοντάδων θεατρόφιλων, προχθές Κυριακή 25 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η παράσταση «Οι τόποι είναι ήχοι» του Γιάννη Ζουγανέλη.

Ένας καθημερινός αγώνας για επιβίωση και αναγνώριση.

Ένα έργο που διαδραματίζεται στα τέλη της δεκαετίας του ’50, την εποχή της αντιπαροχής, της αστικοποίησης της ραγδαίας εκβιομηχάνισης, με αντίκτυπο στο σήμερα, εξήντα χρόνια μετά.
Ένα έργο αφιερωμένο στον σπουδαίο μουσικό Γιάννη Ζουγανέλη που αγάπησε και έζησε στην Αιγιάλεια και το χωριό Αιγές, με το σπίτι που έζησε να μετατρέπεται σε βιβλιοθήκη από το μοναδικό του αρχείο.

Ο Γεράσιμος Γεννατάς ξεδίπλωσε την υποκριτική του τέχνη αντλώντας τη δύναμη του, από το κοινό, από τα δεκάδες μάτια και τις διάφορες εκφάνσεις τους. Το χειροκρότημα ήταν δυνατό όπως αρμόζει σε θεατές που αναγνωρίζουν τον καλλιτέχνη αλλά και το έργο.

 

Εντυπωσίασε το ντόπιο δυναμικό

«Οι τόποι είναι ήχοι»… και ο τόπος της Αιγείρας έχει τους ήχους του, τις δύο φιλαρμονικές Αιγείρας και Ακράτας που εμφανίστηκαν λίγο πριν το τέλος της παράστασης, δυναμικά από το… πουθενά. Μέσα στη νύχτα ακούστηκαν οι ήχοι των μουσικών οργάνων, των φωνών του σήμερα και έγιναν ένα με τον χώρο και τον τόπο δένοντας αρμονικά με το έργο!

Στις λαξευμένες πέτρες ο χορός, οι άνθρωποι που πλαισίωναν τον ηθοποιό γνώριμοι της Αιγιάλειας, παιδιά της (από τις θεατρικές ομάδες της περιοχής), άφησαν ο δικό τους στίγμα κάνοντας με τον μοναδικό και εκφραστικό τους τρόπο, αισθητή την παρουσία τους, σε σημείο που να συζητηθεί και να αποτυπωθεί στη μνήμη.

Για το τέλος αυτό που έμεινε ήταν η γλυκιά αίσθηση της επανάληψης αυτού που ήρθε, αυτού που έφυγε και αυτού που άφησε το αποτύπωμά του μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων .

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας και με την υποστήριξη του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγών-Βλοβοκάς «Ο Βράχος».

Μαρία Τσουκαλά: «Στόχος να γίνει το Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας μία δεύτερη Επίδαυρος!»

Μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά φανερά συγκινημένη, είπε στον χαιρετισμό της: «Οι τόποι είναι οι άνθρωποι τους! Eγώ, εσύ, όλοι μαζί που κατοικούμε στην Ανατολική Αιγιάλεια και φυσικά σε όλη την Αιγιάλεια. Ιδιαίτερα όμως στην Ανατολική. Γιατί μου έχει κάνει εντύπωση η λατρεία και η επίμονη που έχετε και με ενότητα διεκδικείτε πράγματα για τον τόπο τους. Πραγματικά μπράβο σας! Σας δίνω συγχαρητήρια! Σας αγαπάω! Είμαι στο πλάι σας και θέλω μαζί με εσάς να κάνουμε,να κάνουμε το αρχαίο θέατρο να λάμπει και να έχει φώς όλη την περίοδο. Για αυτό το στόχο έχουμε βρει πολλούς συμπαραστάτες. Όλα αυτά όμως δεν είναι έργο ενός αλλά όλων, εσάς. Γιατί εσείς μας μεταδώσατε την αγάπη γι’ αυτόν τον τόπο».
Η κ. Τσουκαλά επίσης ευχαρίστησε την Εφορία Αρχαιοτήτων, τις κ. Κουμούση και Κατσαρού που στηρίζουν στο όνειρο και κάθε καλοκαίρι γίνονται οι υποδομές για να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις στο αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας, τις φιλαρμονικές Ακράτας και Αιγείρας και τους ντόπιους ηθοποιούς που συμμετείχαν εθελοντικά, τον Πολιτιστικό Συλλόγο Αιγών-Βλοβοκάς «Ο Βράχος» και όσους εργάστηκαν για αυτή την παράσταση.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε η βουλευτής Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο βουλευτής Κώστας Μάρκου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, η αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιάλειας Μαρία Σταυροπούλου, η αντιδήμαρχος Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας και Κληροδοτημάτων Μαρία Γιδά, η αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Διαμάντω Καρτσωνάκη, ο αντιπρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Παναγιώτης Γιαννούλης, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιοβάς και πλήθος κόσμου.

Το επόμενο…ραντεβού στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας είναι προγραμματισμένο για το Σάββατο 21 Αυγούστου με την παράσταση «ΕΛΠΙΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ».


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr