background img
banner
banner

Οι παραγωγοί… βγάζουν τα «όπλα» τους

ΘΑ ΑΡΝΗΘΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΑΦΙΔΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 1,50 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ!

Έντονη είναι η ανησυχία των σταφιδοπαραγωγών της περιοχής καθώς αντιλαμβάνονται ότι ορισμένοι «παίζουν» με τις τιμές του προϊόντος για ίδιο όφελος. Οι παραγωγοί παρουσιάζονται αποφασισμένοι να μην διαθέσουν τη σταφίδα τους για λιγότερο από 1,50 ευρώ το κιλό, ενώ αναμένουν από το υπουργείο να δώσει λύση το συντομότερο δυνατό για τις αδιάθετες περσινές ποσότητες.

Όσο οι μέρες του τρύγου πλησιάζουν τόσο εντείνεται η αγωνία των ανθρώπων που ζουν από την παραγωγή της σταφίδας γιατί τα περσινά αποθέματα παραμένουν στις αποθήκες. Εκτιμούν δε πως το μόνο «όπλο» που έχουν απέναντι στις… συντεχνίες συμφερόντων είναι να μην παραδώσουν σταφίδα κάτω από ενάμιση ευρώ, γνωρίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση αφενός και οι ίδιοι δεν μπορούν να βιοποριστούν, αφετέρου η σταφίδα κρίνεται ασύμφορη ως προς την καλλιέργειά της.

Άνθρωποι του χώρου γνωρίζουν καλά πως αν η τιμή πέσει κάτω του ενάμιση ευρώ, η κατρακύλα στην τιμή θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες και ίσως δεν υπάρξει επιστροφή… Πληροφορίες πάντως θέλουν το υπουργείο να αποφασίζει εντός της εβδομάδας (ίσως και της ημέρας), με τις επαφές να μην σταματούν…

Επιστολές Λιβανού προς τα άλλα υπουργεία για στήριξη…

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων την Πέμπτη 29/7, ήθελαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό να έχει στείλει επιστολές στο… μισό υπουργικό συμβούλιο και συγκεκριμένα στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Άμυνας, Παιδείας, Εργασίας, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Μετανάστευσης, Ναυτιλίας και Τουρισμού, επιχειρώντας να λύσει το μείζον πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με τη σταφίδα. «Το εμβληματικό προϊόν της χώρας έχει μείνει στις αποθήκες, με τους σταφιδοπαραγωγούς να βιώνουν πιο έντονα από πολλούς τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο κ. Λιβανός ζητεί από τους συναδέλφους του συνεργασία ώστε να απορροφηθεί σε σχολεία, στρατό, απόρους, ανέργους, δομές φιλοξενίας και νοσοκομεία, καθώς πρόκειται για ένα πολύ θρεπτικό προϊόν», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Άλλωστε είναι γνωστό τοις πάσι πλέον ότι η σταφίδα είναι ένα ιστορικό, εμβληματικό προϊόν της χώρας που έχει στηρίξει γενιές και γενιές. Εσχάτως όμως τα προβλήματα των σταφιδοπαραγωγών είναι ανυπέρβλητα και το πολύτιμο αυτό αγαθό μένει αδιάθετο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα όχι μόνο για τους παραγωγούς και τις οικογένειές τους, αλλά και για την εθνική οικονομία γενικότερα, γεγονός που φαίνεται να το έχει κατανοήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος αποδεικνύεται εξαιρετικά μεθοδικός και εφευρετικός, στα πλαίσια των καθηκόντων του.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr