background img
banner
banner

Ο λαϊκός πολιτισμός και η τέχνη του παραδοσιακού χορού στην Άκολη | ΦΩΤΟ

ΕΠΙΤΥΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ – ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ «ΟΙ ΑΧΑΙΟΙ»

Με μία διήμερη δράση που προέταξε τις παραδοσιακές, λαϊκές τέχνες και τον διαχρονικό πολιτισμό, η Άκολη έκανε σε μια καλλιτεχνική εορτή την… “διαφορά”. Το φεστιβάλ που διοργάνωσαν ο “Πολιτιστικός – Χορευτικός Σύλλογος “Οι Αχαιοί” και η εταιρεία “Περίπατος”, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης αλλά και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιάλειας, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Το κοινό απόλαυσε μια διήμερη ξεχωριστή γιορτή, με τιμώμενη χώρα την Ουκρανία και πιο συγκεκριμένα, την χορευτική ομάδα της, από την Οδησσό. Το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού μέσω του Συλλόγου, θέλησε να “παντρέψει” την μεγάλη και ιστορικής σημασίας πορεία του Ελληνισμού της Ουκρανίας, με το παραδοσιακό ταπεραμέντο και την φιλοξενία των κατοίκων της Αιγιάλειας, σε κάθε πλαίσιο και υπό οποιεσδήποτε μορφή. Ο διευθυντής του Παραρτήματος της Οδησσού, Σωφρόνιος Παραδεισόπουλος, λόγω της γνωριμίας του με πολλούς Αιγιαλείς και λόγω της αγάπης του για την περιοχή, με μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή συνεννόηση, “πέτυχε” να γίνει αυτό το ξεχωριστό “πάντρεμα”, μεταξύ των δύο περιοχών και των εκπροσώπων και το χάρηκαν όλοι, δεόντως!

Την όλη προσπάθεια υποστήριξε πλήρως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., ενώ αρκετοί φορείς και ιδιώτες συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, είτε σαν χορηγοί επικοινωνίας είτε με την οργάνωση του χώρου και την συγκέντρωση του απαιτούμενου υλικού. Χαιρετισμό απεύθυνε ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος και ο πρόεδρος του “Χορευτικού Συλλόγου – Αχαιοί” Ανδρέας Παλαιολογόπουλος που ήταν και η “ψυχή” της εκδήλωσης από πλευράς συντονισμού. Να σημειωθεί ότι, την διήμερη εκδήλωση υποστήριξαν ο ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”, ενώ επίσημο χαιρετισμό και ευχές για μελλοντική συνεργασία και αλληλοΰποστήριξη των δύο χωρών, απηύθυνε ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα Σεργκέι Σουτένγκο.

Πρόταση αδελφοποίησης με την Οδησσό από τον δήμαρχο

Ο δήμαρχος, αφού αντάλλαξε φιλοφρονήσεις και απόψεις σε… άπταιστα αγγλικά με την απεσταλμένη και υπεύθυνη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού του Παραρτήματος της Οδησσού, αντάλλαξε ευχές και συμβολικά δώρα, ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Ντίνο, τον παρακάλεσε στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να τεθεί σαν θέμα η μελλοντική σύσφιξη των δύο περιοχών και η επίσημη αδελφοποίηση των πόλεων. Αμέσως μετά, σε απολύτως ευχάριστο κλίμα ο κ. Καλογερόπουλος και αφού έκανε την… “διαφορά” με την ευκολία στο χειρισμό των αγγλικών του, ανέφερε: “Τα λίγα δώρα που προσφέρθηκαν και ανταλλάσσουμε απόψε, ας είναι μόνο η αρχή σε μια μελλοντική συνεργασία που θα έχει γερές βάσεις και μεγάλη ιστορική και πολιτιστική σημασία”.

Παραδεισόπουλος: «Η ομάδα έχει φέρει τον ενθουσιασμό στις αποσκευές της»

Οι δύο λαοί έχουν κοινή πορεία και κοινή ζωή και αυτό το έχουν επικυρώσει με τον πιο καλλιτεχνικό και όμορφο τρόπο. Πραγματικά είναι συγκινητική και αυτή η δεύτερη βραδιά, όπως και η χθεσινή. Ευχαριστούμε πολύ τους διοργανωτές και τους χορηγούς που μπόρεσαν να επικυρώσουν με τον πιο δυναμικό τρόπο, το απόλυτο μουσικοχορευτικό “πάντρεμα” που μπορούν να εκφράσουν η Οδησσός και η Αιγιάλεια. Η ομάδα μας έχει φέρει μαζί της στις αποσκευές της, τον ενθουσιασμό και την χαρά και πάνω από όλα την θέληση για δημιουργία και έκφραση, όλες τις ημέρες της παραμονής μας εδώ. Πρόκειται για ένα “κίνητρο” ζωής, ώστε να συνεχίσουν το έργο τους και να διαιωνίσουν την δίψα τους για την ελληνική παράδοση και κληρονομιά” ήταν τα λόγια του Σωφρόνιου Παραδεισόπουλου, Συγγραφέα και Διευθυντή του παραρτήματος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Οδησσού.

Να σημειωθεί ότι τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους τοπικοί παράγοντες και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης μεταξύ των οποίων και οι αντιπεριφερειάρχες Χαράλαμπος Μπονάνος και Ανδρέας Φίλιας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr