background img
banner
banner

Συμμετοχή στην Ολυμπιακή Ομάδα της Ελλάδας σε διεθνή διαγωνισμό Χημείας

ΓΙΑ ΤΟΝ 17ΧΡΟΝΟ ΘΑΝΟ ΦΕΙΔΑΚΗ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ 2ου ΓΕΛ ΑΙΓΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ

Μερικές φορές λένε ότι η… καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον Θάνο Φειδάκη, τον νεαρό μαθητή του 2ου Γενικού Λυκείου από το Αίγιο, που διαπρέπει στο μάθημα της Χημείας, προτού καν κλείσει τα 17 του χρόνια. Από πολύ μικρός έδειξε την… πρόθεσή του στους γονείς του για το τι ακριβώς θα ήθελε να κάνει στην ζωή του.
Ο μοναχογιός της οικογένειας Φειδάκη, είναι ¨συνειδητοποιημένος¨ από τα 10 του χρόνια και όταν το… ανέφερε τότε στους γονείς του, αυτοί, δεν τον πίστευαν.

Και όμως, ο καιρός το αποδεικνύει. Ο Θάνος Φειδάκης, είναι πλέον το πιο απτό και τρανό παράδειγμα ενός νέου ανθρώπου, που αποδεικνύει ότι η νεολαία της Αιγιάλειας, έχει μέλλον. Τα μόνα συστατικά που χρειάστηκε στις ¨βαλίτσες¨ του και όσο μεγάλωνε, ήταν πολύ διάβασμα, τη στήριξη των γονιών του και την απόλυτη αγάπη του για την Αστροφυσική και τη Χημεία.

Η λατρεία του Θάνου Φειδάκη για τα χημικά στοιχεία και τον ¨κόσμο¨ τους

Οι γονείς του νεαρού μαθητή – Αθανασία και Παναγιώτης – νιώθοντας την απόλυτη υπερηφάνεια και βεβαίως την ύψιστη χαρά για το… καμάρι τους στηρίζουν το “ταλέντο” τους από την πρώτη στιγμή, που εκείνος εξέφρασε την επιθυμία να ασχοληθεί και να επικεντρωθεί στο μεγάλο του όνειρο, μέσω του οποίου προκύπτει και το μάθημα της Χημείας και η αγάπη του για αυτήν.
Έτσι, ο 17χρονος σήμερα μαθητής της Β’ τάξης του Λυκείου, επικεντρώθηκε από πολύ νωρίς στη… λατρεία του για τα χημικά στοιχεία και μέρα με τη μέρα, σκαλί – σκαλί και με πολύ κόπο και αρκετό διάβασμα, έχει φτάσει σήμερα στο… αποκορύφωμα της απόδοσης του: Την φετινή συμμετοχή του στις εξετάσεις της “Ένωσης Ελλήνων Χημικών” όπου διεξάγονται κάθε χρόνο και μέσω αυτών των εξετάσεων και μιας μετέπειτα διαδικασίας “αξιολόγησης των γνώσεων” από εξειδικευμένη επιτροπή, την συμμετοχή του στους τέσσερις πιο δυνατούς ¨λιλιπούτειους Χημικούς – μαθητές¨ για φέτος, που θα εκπροσωπήσουν με διαγωνισμό αξιολόγησης, τις επιδόσεις τους στο αντικείμενο.

Ο νεαρός μαθητής είναι ήδη στην πρωτεύουσα με την υπόλοιπη ομάδα της αποστολής

Ο Θάνος, ο οποίος είναι μαθητής του 2ου Λυκείου Αιγίου, επιλέχθηκε από εκατοντάδες άλλους μαθητές, να εκπροσωπήσει μαζί με τρεις ακόμα “μικρούς Χημικούς” την Ολυμπιακή Ομάδα για λογαριασμό της Ελλάδας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (Ιαπωνία) που ξεκινούν σε λίγες μέρες.

Η μη διεξαγωγή των Ολυμπιακών με… κόσμο, λόγω της έξαρσης της μετάλλαξης του κορωνοϊού και της παγκόσμιας απειλής του στελέχους Δ, δεν… μετριάζει σε καμία περίπτωση την αξία και την σημασία της φετινής συμμετοχής της Ελλάδας, στον ύψιστο διαγωνισμό. Έτσι, ο νεαρός μαθητής ο οποίος έχει ήδη “αποσυρθεί” και καταλήξει με την υπόλοιπη ομάδα της αποστολής (δύο μαθητές ακόμα της Γ’ λυκείου από Κρήτη και Αθήνα και έναν ακόμα της Β’ τάξης από την Αττική) σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, όπου προετοιμάζεται ήδη για την… μεγάλη “στιγμή” του, αξιοποιώντας κάθε γνώση του, διάθεση και “δίψα” για μάθηση και εξέλιξη των γνώσεων του για το αντικείμενο που από μικρό παιδί ονειρεύεται: Την Χημεία και την ανώτατη εκπαίδευσή του σε αυτόν τον τομέα.

Η “Ένωσης Ελλήνων Χημικών” και η παγκόσμια συμμετοχή των ¨νέων ταλέντων¨

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του ’20 επίσημα γνωστοί και ως Αγώνες της 32ης Ολυμπιάδας, είναι το “κυρίως πιάτο” της φετινής επίλεκτης ομάδας της ελληνικής αποστολής. Ναι, μπορεί να μην ταξιδεύει για φέτος στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου λόγω covid από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου, όμως αυτό θα γίνει μέσω του διαδικτύου.
Ο Θάνος για να συμμετάσχει στους 4 ¨επίλεκτους¨ που θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας στον διεθνή διαγωνισμό, χρειάστηκε να… αναμετρηθεί με δεκάδες άλλα παιδιά σε εσωτερικούς διαγωνισμούς μέσω της “Ένωσης Ελλήνων Χημικών” και διέπρεψε δύο συνεχόμενες φορές, φέρνοντας την Τρίτη και την πρώτη θέση τον τελευταίο μήνα στους διαδικτυακούς ¨αγώνες¨ που διεξήχθησαν μέσω Webex σε όλη την Ελλάδα, για το αντικείμενο.

«Νιώθουμε απόλυτα υπερήφανοι για τον λεβέντη μας… είναι μεγάλη τιμή»

Η τελική προετοιμασία για την… μεγάλη στιγμή της ομάδας που θα εκπροσωπήσει την χώρα έχει φτάσει. Τις επόμενες δύο βδομάδες, οι ¨ξεχωριστοί¨ μαθητές θα λάβουν κάθε… προπονητική κατεύθυνση από την επιτροπή των Χημικών, έτσι ώστε να στεφθεί με την απόλυτη επιτυχία η ιντερνετική παρουσία τους στους αγώνες του Τόκιο.

Καθημερινά οι 4 μαθητές λαμβάνουν τις τελευταίες ¨γνώσεις¨ τους στο αντικείμενο, σε μικρά μονοήμερα σεμινάρια που διεξάγονται στην πρωτεύουσα και που σκοπό έχουν την προετοιμασία της αποστολής σε κάθε επίπεδο. Να σημειωθεί ότι η χορηγία της ομάδας και της προετοιμασίας από την Πανελλήνια Ένωση Χημικών Ελλάδας είναι μέσω του ιδρύματος ¨Σταύρος Νιάρχος¨.

Το protionline.gr επικοινώνησε με την μητέρα του 17χρονου μαθητή και αφού της ευχήθηκε κάθε επιτυχία, εκείνη συγκινημένη… τόνισε: «Είναι μεγάλη τιμή η συμμετοχή του. Και εγώ και ο άντρας μου, νιώθουμε απόλυτα υπερήφανοι για τον λεβέντη μας, το παλληκάρι μας! Προσπαθώ να… ισορροπώ μέσα μου, την στεναχώρια του ότι μετά από όλο αυτό και την συμμετοχή του στους διαγωνισμούς, θα ανοίξει τα… φτερά του και θα μας φύγει και την… ικανοποίηση της επιτυχίας που νιώθουμε σαν γονείς!» αναφέρει η μητέρα του, βαθιά και εμφανώς συγκινημένη.

Ο Θάνος Φειδάκης μιλώντας στo protionline.gr για τα… κατορθώματά του και την συμμετοχή του στον παγκόσμιο διαγωνισμό, επισήμανε: «Υπό νορμάλ συνθήκες θα… ταξιδεύαμε στην Ιαπωνία, αλλά ο κορωνοϊός χάλασε τα σχέδιά μας. “Χάνουμε” πολύ εμπειρικά που δυστυχώς δεν θα κάνουμε το ταξίδι προς την διοργανώτρια χώρα, αλλά αυτό δεν μειώνει καθόλου την σημαντικότητα της συμμετοχής. Είναι ήδη μια υπέροχη εμπειρία αυτό που ζούμε και σίγουρα, αυτές τις στιγμές θα τις θυμάμαι για πάντα στην ζωή μου. Έχει γίνει μια υπέροχη δουλειά από τους καθηγητές του πανεπιστημίου και η προετοιμασία μας ήταν και είναι σκληρή και επώδυνη. Αλλά… είναι αυτό που αγαπώ και είναι ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά μου και αυτό μου δίνει ώθηση για οτιδήποτε» αναφέρει ο 17χρονος, ο οποίος καταλήγει: «Χρειάζεται μια επίπονη προσπάθεια και πάρα πολύ διάβασμα, όλο αυτό. Θέλω να ασχοληθώ και με την Αστροφυσική, πέρα από την Χημεία. Είναι κάτι που ονειρεύομαι από μικρός και το έχω σαν απώτερο και μεγάλο μου στόχο».

To protionline.gr με την σειρά του, να ευχηθεί στην Ολυμπιακή Ομάδα και τον Θάνο, τα καλύτερα αποτελέσματα και πάντα να στοχεύει όλο και πιο ψηλά, να ανεβαίνει όλο και πιο γρήγορα τα σκαλιά της εξέλιξης και της επιτυχίας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr