background img
banner
banner

Αισιοδοξία Σταϊκούρα για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΧΑΪΑΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ

Μία αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του χθες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Ο υπουργός γνωστοποίησε στοιχεία που φανερώνουν πως εφόσον δεν πληγεί περαιτέρω η οικονομία εξαιτίας της πανδημίας, τότε θα ανακάμψει πολύ σύντομα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις αλλά και σε όσα πρόκειται να εφαρμοστούν.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός παρουσίασε εκτενώς στοιχεία και δείκτες της Ελληνικής Οικονομίας και εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της, τονίζοντας ωστόσο ότι προτιμά να συνεχίσει να σχεδιάζει έχοντας τα λιγότερο ευνοϊκά σενάρια κατά νου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί αλλά και σχεδιάζονται να υλοποιηθούν και την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης και συζήτησε ερωτήματα των μελών του Δ.Σ. που διατυπώθηκαν τόσο για συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων όσο και για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, συμμετείχε και ο επικεφαλής της Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης, α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης, ο οποίος εξέθεσε τους προβληματισμούς των επιχειρηματιών – επαγγελματιών της περιοχής.

Θετικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση

Όπως μετέφερε στo protionline.gr ο κ. Τηλιγάδης, ΄΄ο υπουργός μας εξέπληξε θετικά, καθώς μας έδωσε μία καλή εικόνα την οποία, όπως είπε, έχουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Μας ανέφερε ότι είναι πολύ καλοί οι δείκτες, εκτιμούν ότι η ανάπτυξη είναι στο 5%, εμείς πιστεύουμε ότι κυμαίνεται στο 3,6 % και πως μπορούμε να το κρατήσουμε.
Μίλησε για αύξηση των κατασκευών, για μείωση κόκκινων δανείων, ενώ μας κατέστησε γνωστό ότι αυξάνονται οι καταθέσεις μετά το άνοιγμα των τραπεζών.
Επίσης, μας είπε πως οι ηλεκτρονικές αγορές είναι πολύ ανεβασμένες, κάτι που είναι λίγο πολύ γνωστό.

Επίσης, παρατήρησε πως ο τουρισμός είναι σε καλά επίπεδα κυρίως στο Αιγαίο, χωρίς ως τώρα να υπάρχει εκτίμηση για το Ιόνιο΄΄.

Τα «εργαλεία» για τις επιχειρήσεις

Επιπλέον, ο κ. Τηλιγάδης είπε πως ο υπουργός έκανε γνωστό ότι τα έσοδα είναι σε καλή κατάσταση, ότι μίλησε για μείωση φόρων, μείωση προκαταβολής του φόρου για τις επιχειρήσεις, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, του ΕΝΦΙΑ και φορολογία με 22%. ΄΄μας είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 3 εκατ. δηλώσεις και πως από αυτές το 70% είναι χωρίς φόρο και αρκετές με επιστροφή΄΄, είπε ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, προσθέτοντας:

΄΄Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης είπε ότι δεν θα υπάρξει άλλη επιστρεπτέα προκαταβολή, ότι θα ρυθμιστεί σε 60% δόσεις, θυμίζοντας πως υπάρχει το ΓΕΦΥΡΑ 1 και το ΓΕΥΦΡΑ 2 και πως σε εξέλιξη είναι και το εγγυοδοτικό για το οποίο όμως δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Μάλιστα, μας έκανε γνωστό ότι από τα συνολικά 450 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής μόλις 40 εκατ. ευρώ έχουν εκταμιευτεί΄΄.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού προς τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της Αχαΐας, η στήριξη για το δεύτερο εξάμηνο θα ανέλθει σε 4 δισ. ευρώ.
Ανέφερε ωστόσο πως νέα μέτρα δεν θα υπάρξουν μέχρι στιγμής, αλλά θα ισχύσουν 60 δόσεις για την επιστρεπτέα ενώ για όσους δύνανται να επιστρέψουν θα πάρουν μπόνους 15%. Επίσης, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δάνεια θα πάρουν όσοι έχουν σκοπό να τα επιστρέψουν, ενώ τόνισε πως θα δοθούν μικροπιστώσεις από 5.000 μέχρι 25.000 ευρώ σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητήριων.

΄΄Ουσιαστικά, αυτό που μετέφερε ο υπουργός είναι πως εάν δεν έχουμε «έκρηξη» κρουσμάτων covid και είναι ελεγχόμενη η κατάσταση, πάντα σε συνάρτηση με τους αισιόδοξους δείκτες του τουρισμού, θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τις αρχικές εξαγγελίες τους για μειώσεις. Τηρούμε στάση αναμονής και ευελπιστούμε ότι θα δοθεί στήριξη στις επιχειρήσεις της περιοχής που βρίσκονται σε δεινή θέση΄΄, κατέληξε ο κ. Τηλιγάδης.

Για τη σταφίδα…

Να σημειωθεί τέλος ότι αναφορά έγινε και στο ζήτημα της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, με τον κ. Σταϊκούρα να τονίζει πως περιμένει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανό να του δώσει λίστα για το τι πρέπει να αποζημιωθεί διότι δεν υπάρχουν χρήματα για όλα τα προϊόντα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr