background img
banner
banner

«Δεν είμαι ικανοποιημένος από τη συνεργασία μας με τον κ. Καλογερόπουλο»

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΜΙΔΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤO PROTIONLINE.GR ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ…

Ανέλαβε το γνώριμό του πόστο, την αντιδημαρχία Οικονομικών του δήμου Αιγιαλείας, τον Σεπτέμβριο του 2019, καλούμενος να συνεργαστεί με τον άνθρωπο, στο πλάι του οποίου ξεκίνησε την πορεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση επί Καποδίστρια και συμπορεύτηκε για πολλά χρόνια. Σε αυτή τη διετία, κλήθηκε να χειριστεί εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις.

Την ασφυκτική πίεση των οικονομικών του δήμου εξαιτίας των απορριμμάτων, τα ληξιπρόθεσμα, την αδυναμία εισπραξιμότητας που προκάλεσαν τα μέτρα του covid, την έλλειψη προϋπολογισμού του δήμου για μήνες κ.ά. Στις φήμες που «φουντώνουν» και τον θέλουν να λαμβάνει… λίαν συντόμως «διαζύγιο» από τον Δημήτρη Καλογερόπουλο, ο Δημήτρης Καλαμίδας απαντά με οικονομικούς δείκτες, βγάζοντας στο «φως», όπως πάντα άλλωστε, την οικονομική κατάσταση του δήμου. Στον πίνακα που δόθηκε στη δημοσιότητα και αφορά την εισπραξιμότητα τακτικών εσόδων, είναι εμφανές ότι το ποσοστό του Ιουνίου (δεικτικά) του τρέχοντος έτους, παρουσιάζει ύφεση, δεδομένου ότι κυμαίνεται μόλις στο 55,36%, αν αναλογιστεί κανείς ότι π.χ. το έτος 2016 ήταν στο 92,34%. Δεδομένου ότι η οικονομική κρίση ήταν πιο έντονη πριν πέντε χρόνια, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το σημερινό ποσοστό έχει να κάνει καθαρά με τη δυστοκία που προκάλεσαν τα μέτρα ενάντια στον covid-19.

Σε οριακά καλό στάδιο ο δήμος Αιγιαλείας

΄΄Η ανεργία είναι ένα κομμάτι που παίζει πολύ σημαντικό και ρυθμιστικό κοινωνικό ρόλο, ειδικά λόγω του κορωνοϊού και της ύφεσης. Ο δείκτης καταναλωτή είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα και είναι αυτός που τροφοδοτεί όλους τους υπόλοιπους δείκτες. Τηρουμένων των αναλογιών αυτών, θεωρώ ότι κρατιόμαστε σε οριακά μεν, αλλά αξιοπρεπή στάδια΄΄, υπογραμμίζει στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, μη παραλείποντας να αναφερθεί στο «αγκάθι» των απορριμμάτων: ΄΄Βεβαίως, αυτό συμβαίνει και γιατί είναι στη “μέση” τα σκουπίδια. Τα δύο τελευταία χρόνια, αν λάβουμε υπόψη την επιβάρυνση για τη μεταφορά, την εναπόθεση και τα κόστη που είχαμε για το μείζον θέμα των σκουπιδιών, καταφέραμε μία αξιοπρεπή οριακή στάση. Οι χειρισμοί που έγιναν, ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και δεν πιστεύω πως θα μπορούσε το θέμα να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, απ’ αυτό που ήδη κάναμε. Οι δείκτες της εισπραξιμότητας και της ρευστότητας τους οποίους παρακολουθώ από πολύ κοντά, έχουν πολύ πιο θετικό πρόσημο, από ό,τι πριν. Αλλά η θετικότητα αυτή, υποσκιάζεται υπό το βάρος των συνθηκών. Ο δήμος μπορεί και κατάφερε εν τέλει, να βαστήξει τα πράγματα σε μια ισορροπημένη κατάσταση, κατά το ανθρωπίνως δυνατό. Έχουμε λοιπόν καταφέρει να επιτύχουμε μια αξιοπρεπή ρευστότητα και εισπραξιμότητα, όσον αφορά τις υποχρεώσεις των βασικών αναγκών και των σκουπιδιών΄΄.

Η ρευστότητα του δήμου, με βάση τους δείκτες, τον Ιούνιο του 2021 ανήλθε σε 1,46% όταν τον περασμένο Ιανουάριο ήταν στο 5,37%. Τον προηγούμενο μήνα πάντως αυξήθηκε το ταμειακό υπόλοιπο του δήμου στα 3.419.246 ευρώ από 3.222.980 ευρώ τον Ιανουάριο.

«Λερναία Ύδρα» τα ληξιπρόθεσμα…

΄΄Αν κάποιος δει το “μεγάλο φάσμα” των υποχρεώσεων μας, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα και βέβαια, αυτό φαίνεται από τα ληξιπρόθεσμα. Ενώ το κράτος μάς έχει βοηθήσει μερικές φορές στα ληξιπρόθεσμα, δημιουργούνται νέα τιμολόγια που λογίζονται και αυτά ως ληξιπρόθεσμα. Αυτές οι υποχρεώσεις, αντί να μειώνονται σιγά – σιγά, αυξάνονται. Έχουμε ξεπεράσει πλέον τα 2,5 εκατομμύρια, στα ληξιπρόθεσμα τιμολόγια΄΄, επισήμανε ο κ. Καλαμίδας, προσθέτοντας: ΄΄Το… παλεύουμε όλο αυτό πολύ καιρό τώρα και θεωρώ ότι και από εδώ και στο εξής θα καταβληθούν ανάλογες προσπάθειες, αρκεί να μην γίνονται αλόγιστες δαπάνες οι οποίες, να είναι σε συνάρτηση με τα πραγματικά έσοδα και όχι τα προϋπολογιζόμενα΄΄.

Παντελής έλλειψη συνεργασίας με τον δήμαρχο

Το «από εδώ και στο εξής» του αντιδημάρχου Οικονομικών ωστόσο, αποτελεί ένα ερώτημα από μόνο του, δεδομένου ότι πληροφορίες θέλουν τον ίδιο να έχει εκφράσει δυσαρέσκεια για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από τον δήμαρχο και το περιβάλλον του και να υποβάλει την παραίτησή του στο τέλος της εβδομάδας.

Ερωτηθείς από τo protionline.gr για το εάν πιστεύει πως ο δήμαρχος εκτιμά την προσφορά του αυτά τα δύο έτη, ο κ. Καλαμίδας τονίζει πως ΄΄καλό θα ήταν στην συγκεκριμένη στιγμή, να ερωτηθεί ο ίδιος ο δήμαρχος εάν είναι ικανοποιημένος από εμένα ως Δημήτρη Καλαμίδα και ως αντιδήμαρχο οικονομικών θεμάτων. Προσωπικά, δεν είμαι ικανοποιημένος από την συνεργασία μας με τον κ. Καλογερόπουλο. Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον 19 συναπτά έτη.

Δεν είναι θέμα ταύτισης ή κοινών στόχων πλέον, είναι η παντελής έλλειψη συνεργασίας μεταξύ μας. Μου αρέσει να λειτουργώ δημοκρατικά και με την προοπτική του διαλόγου.
Μου αρέσει η συνεργασιμότητα και η συνεργασία κι έτσι αποδίδω καλύτερα. Ο δήμαρχος είναι ένας ικανός άνθρωπος αλλά με τον τρόπο που διοικεί δεν μπορώ να παράξω έργο. Ίσως εκείνος, να έχει συνεργαστεί με άλλους πολύ καλύτερα, ίσως ο στενός κύκλος που τον περιστοιχίζει σε πολιτικό επίπεδο, να ταιριάζει καλύτερα απ’ ό,τι τα “πιστεύω” μας. Ο στενός, μικρός αυτός κύκλος, να είναι και αυτός που τον εκπροσωπεί και τον καθρεφτίζει ως πολιτική υπόσταση΄΄.

΄΄Υπάρχουν και λίγοι που θωπεύουν αδυναμίες στο πολιτικό προσκήνιο΄΄

Χωρίς να… ανοίγει τα χαρτιά του για το εάν προτίθεται να παραιτηθεί από το αξίωμα του αντιδημάρχου, σημειώνει: ΄΄Είμαι μέλος της παράταξης «Αιγιάλεια τώρα», έχω εκλεγεί με αυτή και παραμένω κοντά της. Έχω πολύ καλές σχέσεις σχεδόν με όλα τα υπόλοιπα μέλη της. Υπάρχουν και λίγοι βέβαια που θωπεύουν αδυναμίες στο πολιτικό προσκήνιο, γεγονός που θα δημιουργήσεις δυσλειτουργίες και στο μέλλον, αλλά ο κύριος όγκος είναι άνθρωποι αξιόλογοι και ικανοί. Θα βοηθήσω την παράταξη και στο μέλλον, όπως έκανα πάντα, αρκεί αυτό που θα μου ζητηθεί να είναι σε ανοιχτά και δημοκρατικά πλαίσια, έχοντας την πρόθεση να είμαι στην διάθεση όλων, όσων με χρειάζονται. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τα δημοτικά δρώμενα και σίγουρα, θα είμαι μπροστά και παρών στις εξελίξεις και τις δημοτικές αλλαγές των εποχών΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr