background img
banner
banner

Εγκαινιάστηκε ο περίλαμπρος ναός της Αγίας Παρασκευής Ελαιώνα!

ΕΝΑ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΓΑΛΛΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΑΣΗ ΨΥΧΗΣ…

Σε κλίμα συγκίνησης και ιδιαίτερης ευφορίας τελέσθηκαν την Κυριακή 11/7 νωρίς το πρωί τα εγκαίνια του νέου, πανέμορφου Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής στον Ελαιώνα, με ιδιαίτερες στιγμές και… τιμές, αλλά και την συμμετοχή πλήθους πιστών, κληρικών και ανθρώπων της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Ο Ιερός Ναός εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμο, ενώ χοροστάτησε και ως προσκαλεσμένος του, ο Μητροπολίτης Κοζάνης Παύλος ο οποίος κατάγεται από τη Ροδιά Αιγιαλείας, καθώς και ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος.

Ο δωρητής Δημήτρης Κούσπαρης

Η ικανοποίηση στο πρόσωπο όλων ήταν έκδηλη για το σπουδαίο αυτό «δώρο» στο χωριό και την τοπική κοινωνία του ομογενή από την Αμερική Δημήτρη Κούσπαρη (φωτο), ο οποίος κατάγεται από την περιοχή και τίμησε με την παρουσία του τα εγκαίνια. Ιδιαιτέρως δε, τη δύσκολη αυτή συγκεκριμένη χρονική στιγμή της πανδημίας, που ο ναός λογίζεται ως ένας περίλαμπρος τόπος λατρείας που προσφέρει πνευματική αγαλλίαση και ψυχική ανάταση, φέρνοντας πιο κοντά στον Θεό τους επισκέπτες του!

Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις των εγκαινίων

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα, Σάββατο 10 Ιουλίου, είχε τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον καινούριο Ιερό Ναό ενώ την Κυριακή από πολύ νωρίς το πρωί, έγινε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Στους πιστούς μίλησε εγκάρδια ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, ενώ μετά τον λόγο του έδωσε τιμητική πλακέτα στον μεγάλο “ ευεργέτη” του χωριού, που ήταν ιδιαίτερα επιφορτισμένος από τα συναισθήματα των στιγμών.

Στις εκδηλώσεις εγκαινίων παρέστησαν: Οι βουλευτές Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, Ανδρέας Κατσανιώτης και Ιάσονας Φωτήλας, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Βασίλης Χριστόπουλος, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας Βασίλης Ροδόπουλος, ο διοικητής του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Αιγίου Μιχάλης Κωστάκης, η διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου Ευφροσύνη Λαλιώτη κ.ά. Τέλος, “μέρος” μεγάλη παρέα… κατέληξε σε γνωστό παραλιακό μαγαζί της περιοχής, όπου εν μέσω μεζέδων και εδεσμάτων, οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν απόψεις, φιλοφρονήσεις και εμπειρίες της καθημερινότητας, σε ένα κλίμα ιδιαιτέρως φιλικό και ευχάριστο.

Λίγα λόγια για το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στα Τρυπιά

Το συγκεκριμένο οικόπεδο όπου έγινε η ανέγερση του καινούριου ναού είναι μια ευγενική δωρεά – προσφορά προς την ενορία, από τις Βασιλική και Μαρίκα Κατσαρού, δύο αδελφές που ζουν μέχρι και σήμερα στο παραλιακό, όμορφο χωριό της Ανατολικής Αιγιάλειας. Και ενώ πριν τρία περίπου χρόνια, η Ιερά Μητρόπολη είχε κάνει κάποια αρχικά σχέδια και ορισμένες ενέργειες, ώστε στο εν λόγω οικόπεδο να αναγερθεί μελλοντικά ένα παρεκκλήσιο όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του ‘19, έπειτα από την προσωπική επιθυμία του κ. Κούσπαρη, ξεκίνησε η ανέγερση του ναού με τα έξοδα να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τον ίδιο. Ο 71χρονος από τον Ελαιώνα, γεωλόγος το επάγγελμα και μόνιμος κάτοικος εξωτερικού τα τελευταία… πολλά – πολλά χρόνια, θέλησε να κάνει την δωρεά αυτή αφενός για να τιμήσει έτσι τον τόπο που γεννήθηκε και αφετέρου γιατί τρέφει βαθιά πίστη στον χριστιανισμό και ο ίδιος και η οικογένειά του. Η ανάλογη πλακέτα που υπάρχει στον προαύλιο χώρο μάλιστα, αναφέρει ότι ο ναός έχει ανεγερθεί εις μνήμην του Γεωργίου και της Ασημίνας, παππού και γιαγιάς του Δημήτρη Κούσπαρη, οι οποίοι είναι θαμμένοι στο κοιμητήριο του χωριού, καθώς υπήρξαν μόνιμοι κάτοικοι Ελαιώνα εν ζωή.

Φωτό Μάνθος Σπετσαρίας

Πριν από δύο χρόνια ακριβώς ο θεμέλιος λίθος

Η πρώτη εκσκαφή του χώρου έγινε στις 29 Ιουλίου του 2019. Ο κορωνοϊός και οι συνθήκες του… δεν στάθηκαν δυνατοί λόγοι ώστε να καθυστερήσει η ανέγερση του κτιρίου και να υπάρχει κάποια χρονική κωλυσιεργία και έτσι, λίγες μέρες προτού συμπληρωθούν τα δύο χρόνια εργασιών, το όμορφο και επιβλητικό παρεκκλήσι έκανε χθες τα εγκαίνια με όλες τις τιμές και τις δόξες που του αρμόζουν. Να σημειωθεί ότι στην θεμελίωση είχαν παραβρεθεί μέρος του κλήρου και κατοίκων της περιοχής, ενώ το χθεσινό “κερασάκι στην τούρτα” ήταν η επιβράβευση πολλών κόπων, με αρκετό άγχος και πολλά – πολλά έξοδα προκειμένου να βγει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η εξ ολοκλήρου δωρεά και τι ακριβώς περιλαμβάνει

Ο Δημήτρης Κούσπαρης και η οικογένειά του δεν σκέφτηκαν καν τα έξοδα μιας τέτοιας… “απόφασης”. Το παρεκκλήσι, το οποίο ξεπέρασε σε κόστος το ένα εκατομμύριο ευρώ για να ανεγερθεί, έχει μια πολύ συγκεκριμένη δομή και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και ως προς την πρώτη ύλη, αλλά και ως προς την διακόσμηση, είναι μιας ιδιαίτερης και προσεγμένης… κλάσης. Ο 71χρονος, ο οποίος μέχρι τα 18 του έτη έζησε και μεγάλωσε στο χωριό, σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έπειτα έφυγε από την Ελλάδα, προκειμένου να εμπλουτίσει τις γνώσεις και τις σπουδές του. Έκτοτε ζει στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και δραστηριοποιείται στον χώρο της γεωλογίας με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η Αγία Παρασκευή – και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς με μια απλή επίσκεψη… – είναι ένα πολύ προσεγμένο κτίριο. Οτιδήποτε έχει γίνει και κάθε παρέμβαση, είναι από τεχνίτες που το δούλεψαν όλο στο… χέρι. Υπάρχουν περίτεχνα κεντητά υφάσματα τα οποία προέρχονται από συγκεκριμένο μοναστήρι στην πόλη της Βηθλεέμ, οι δε πολυέλαιοι, είναι μια εξειδικευμένη “δουλειά” υψηλής ποιότητας με σμίλευση όλη στο χέρι.

Τα περίτεχνα σχέδια στα κεντητά υφάσματα και ξυλόγλυπτες κατασκευές με την πιο επαγγελματική σμίλευση είναι στοιχεία που δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο. Η δε αγιογράφηση του χώρου και η “λεπτομέρεια” στο τέμπλο του ναού, είναι πολύ ξεχωριστή και με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα παρέμβαση.

Πολλές από τις εικόνες είναι φερμένες από το τέμπλο του Αγίου Νικολάου στις Καρυές του Άγιου Όρους και τον αρχικό σχεδιασμό του, τον είχε εμπνευστεί ένας αυτοδίδακτος γλύπτης – μοναχός που δημιουργεί και εργάζεται στο Άγιο Όρος. Πρόκειται για ένα ναό που ονομάζεται παρεκκλήσι, αλλά είναι αρκετά μεγάλος όσο μια κοινοτική εκκλησία και χτίστηκε με τις πιο σύγχρονες μεθόδους αντισεισμικότητας, ενώ πρόκειται να διαθέτει όλα τα απαραίτητα για να “αντιμετωπίσει” οποιοδήποτε έκτακτη κατάσταση σαν χώρος και σαν κατασκευή.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής από την Κυριακή και για μία βδομάδα, θα παραμείνει ανοικτός για τους πιστούς τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Και τις επτά ερχόμενες ημέρες θα ιερουργήσει ο εφημέριος του χωριού πατήρ Γεώργιος Καλαπόδης, ενώ από τις 20 Ιουλίου και έπειτα θα λειτουργεί κυρίως τις αργίες και τις γιορτές, ή… βεβαίως και κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου, στην ομώνυμη εορτή της πολιούχου του. Τέλος, να σημειωθεί ότι από τις 10 Σεπτεμβρίου και έπειτα, θα ξεκινήσει και το υπόλοιπο κομμάτι της αγιογράφησης του ναού, ως η τελευταία… “πινελιά” – προσθήκη στο ήδη εξαιρετικό και αξεπέραστο αποτέλεσμα, που οι κατασκευαστές και ο ευεργέτης του κλήθηκαν να επικυρώσουν πανηγυρικά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Σχόλια

  • Καλημέρα σας μπορώ κάπως να μάθω κάπως πληροφορίες για το παρεκκλήσι τηλέφωνο επικοινωνίας ψαχνω

    Μαριαλένα θεοφιλη 07/02/2022 13:05
  • Το παρεκκλήσι ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους στο 2691021777

    Proti Online 07/02/2022 13:17

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr