background img
banner
banner

Η Αιγιάλεια έθεσε την κυβέρνηση προς των ευθυνών της για τη σταφίδα…

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Π.Ε.Σ. ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ – ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.

Με ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο σε συμμετοχή, παλμό, δίκαια επιχειρήματα και διεκδικητική διάθεση για αγώνα μέχρι τέλους για τη διάσωση της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, η Αιγιάλεια έστειλε το βράδυ της Τετάρτης 14/7 σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι αν δεν αποσυρθεί το απόθεμα του προϊόντος που προέκυψε από τον covid, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τους παραγωγούς, το προϊόν και την οικονομία. Η πρωτοβουλία της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών κρίνεται άκρως επιτυχημένη, εκφράζοντας το σύνολο των 20.000 σταφιδοπαραγωγών που αγωνιούν για το αύριο, θέτοντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της…

Στο… ερώτημα «ποιους πρέπει η πολιτεία να ακούσει με ευαισθησία; Τους λίγους εμπόρους ή τους χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς;», η απάντηση της Αιγιάλειας είναι σαφής και εκφράστηκε μέσα από το συλλαλητήριο που προσέλκυσε μεγάλο αριθμό Αιγιαλέων (και όχι μόνο) τόσο από τον αγροτικό – σταφιδικό τομέα όσο και από άλλους κλάδους, δεδομένου ότι όλοι γνωρίζουν το αντίκτυπο της πτώσης της τιμής της σταφίδας στην οικονομία του τόπου.

Ποιοι παρέστησαν

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, ο Φάνης Κουρεμπές, συντονιστής τμήματος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο Θανάσης Πετράκος, ο πρώην Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Αποστόλης Κατσιφάρας, ο πρώην πρόεδρος, βουλευτής και νυν περιφερειακός σύμβουλος, ο Χαράλαμπος Κασίμης πρώην γενικός γραμματέας αγροτικής πολιτικής, ο Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Δημοσιονομικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Ανδρέας Ριζούλης πρώην βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Τσόγκας πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ νομού Κορινθίας, ο Ιωάννης Γκούτσης υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ νομού Κορινθίας, η Βασιλική Ψυχράμη επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ¨Ποιοτική Αιγιάλεια¨,  η Κατερίνα Σολωμού αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας και πολιτευτής με το ΚΙΝΑΛ, ο Μαρίνος Σκανδάμης πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και πολιτευτής με το ΚΙΝΑΛ, ο δήμαρχος Κιάτου Σπύρος Σταματόπουλος, ο Αντώνης Κουνάβης επιμελητηριακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης ¨Επιμελητήριο για Όλους¨, ο Μηνάς Μελισσείδης εξαγωγέας, ο Κώστας Παπαβασιλείου Πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου, ο Γιώργος Λαζογιάννης πρόεδρος της ΕΑΣ στον συνεταιρισμό της Μεσσηνίας, εκπρόσωποι από τον Αγροτικό Σύλλογο Αιγίου ¨Ντρίνιας – Μπακόπουλος¨, ο πρόεδρος του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Αιγιάλειας ¨Ο Άγιος Γρηγόριος¨, ο Δημήτρης Κόκλας μέλος του τομέα στο ¨Κίνημα Αλλαγής¨, ο Λάμπης Παπαδόπουλος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιάλειας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και ο γραμματέας του, κύριοι Γεωργόπουλος και Καυκάς, ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης και ο επιμελητηριακός σύμβουλος Αχαΐας Παναγιώτης Κρίκης. Τη στήριξή τους στο συλλαλητήριο, έδωσαν τηλεφωνικά οι βουλευτές ΝΔ Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας και Ανδρέας Κατσανιώτης.

Πανό για το «Επιμελητήριο Ημετέρων»

Τα πανό που είχαν αναρτηθεί στην είσοδο του κτιρίου της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών επίσης, έστελναν σαφές μήνυμα με το εξής περιεχόμενο: «Οι σταφιδοπαραγωγοί της Αιγιάλειας απαιτούν την άμεση απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας και τον πράσινο τρύγο για την προστασία του εισοδήματός του. Λέμε όχι στις μεθοδεύσεις για σταφιδική κρίση των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος μας», «κ. Μαρλαφέκα, όχι στο Επιμελητήριο των Ημέτερων. Οι σταφιδοπαραγωγοί θα θυμούνται την εχθρική σου στάση στην Συνεταιριστική τους Οργάνωση», «κ. Πρωθυπουργέ στηρίξτε τις 20.000 οικογένειες σταφιδοπαραγωγών και ακυρώστε τα κερδοσκοπικά σενάρια συντεχνιών για σταφιδική κρίση».

«Απόψε, διαμαρτυρόμαστε γιατί ζούμε μια δύσκολη συγκυρία. Η ύπαρξη Συνεταιριστικών Οργανώσεων με την δυνατότητα παρέμβασης υπέρ του παραγωγού, είναι το πλέον ζητούμενο, σήμερα. Αυτό, κατά γενική ομολογία, το έχει πετύχει η Π.Ε.Σ. και η πολιτεία, όχι μόνο θα έπρεπε να στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες αλλά και όπου δεν υπάρχουν θα έπρεπε να τους δημιουργεί. Γιατί είναι το μόνο ¨εργαλείο¨ του κάθε παραγωγού. Η Π.Ε.Σ. ισχυροποιείται συνεχώς στον χώρο της σταφίδας και έχει γίνει το σημείο αναφοράς όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το σύνολο των συνεταιριστικών οργανώσεων και οι εταιρικές συμπράξεις, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των σταφιδοπαραγωγών συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους», επισήμανε ο γενικός διευθυντής της Π.Ε.Σ. Μίλτος Σταυρόπουλος.

Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες

Παράλληλα, σημείωσε: ΄΄Αν κατρακυλήσει η τιμή της σταφίδας οι στιγμές θα είναι καταστροφικές και ολέθριες για την κάθε καλλιέργεια. Οι παραγωγοί δεν αντέχουν πάλι μειώσεις στην τιμή, η οποία είναι ήδη μειωμένη σημαντικά κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών και κατά την διάρκεια του covid-19. Δηλαδή, ουσιαστικά είναι το χρονικό διάστημα που κάποιοι ισχυρίζονται πως δεν βρίσκουν σταφίδα. Η πρόταση που είχε γίνει στην Ένωση, ήταν να δοθούν 200 τόνοι από τις χιλιάδες απόθεμα που υπάρχει στις δύο μεγαλύτερες εταιρείες (ό,τι δηλαδή εμείς επεξεργαζόμαστε σε περίπου μιάμιση ημέρα) (!) και όχι στην τιμή που πληρώσατε στον παραγωγό αλλά σε πολύ χαμηλότερη τιμή, κοντά στην τιμή αγοράς! Αν είναι δυνατόν! Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μια τέτοια ¨απιστία¨ που σημαίνει, αυτή η ενέργεια΄΄.

΄΄Εύλογο είναι το ερώτημα των σταφιδοπαραγωγών, το οποίο είναι γιατί τώρα που δεν βρίσκουν σταφίδα οι έμποροι, ρίχνουν τις τιμές. Οι τιμές σήμερα είναι από 1,20 μέχρι 1,37. Σήμερα, που δεν έχουν προϊόν, αποφασίζουν και ρίχνουν τις τιμές. Μήπως συμβαίνει αυτό, επειδή γνωρίζουν ότι πλέον δεν παρεμβαίνει στην σταφίδα η Π.Ε.Σ.; Μήπως το εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός; Στο ερώτημα των παραγωγών ¨τι τιμή ελπίζετε ότι θα λάβετε που θα υπάρχει και η νέα σοδειά και απόθεμα¨ η απάντηση είναι μία δυστυχώς: Κατήφορος των τιμών δίχως τέλος. Ποιος από όλους αυτούς αύριο θα μπορέσει να διαμαρτυρηθεί στον παραγωγό για αυτή την ολική καταστροφή;΄΄, αναρωτήθηκε ο κ. Σταυρόπουλος.

Πώς έφτασαν μέχρι εδώ…

Εξηγώντας το πώς έφτασαν τα πράγματα μέχρι εδώ, ο διευθυντής της Π.Ε.Σ. είπε: ΄΄Είναι γνωστό σε όλους ότι κάποια συντεχνιακά συμφέροντα απεργάζονται σενάρια σε βάρος των παραγωγών. Συνέρχονται πίσω από ¨κλειστές πόρτες¨ επί τρεισήμισι μήνες τώρα, ψάχνοντας πολιτικά εργαλεία και κατασκευάζοντας ψευτοδιλήμματα, προκειμένου να μην λάβει η πολιτεία κανένα μέτρο στήριξης υπέρ της σταφίδας, όπως ακριβώς έγινε και με άλλα αγροτικά προϊόντα. Ο σκοπός τους είναι να περιορίσουν (ή να ¨βγάλουν από την μέση¨ αν γίνεται…) την Συνεταιριστική Οργάνωση, ώστε να διαχειρίζονται αυτοί, τη σταφίδα, όπως έκαναν παλαιότερα. Μια εποχή όπου όμως, κάθε παραγωγός θέλει να ξεχάσει ανεπιστρεπτί. Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται γιατί το υπουργείο επί τέσσερις περίπου μήνες δεν έχει δώσει καμία λύση στο δίκαιο αίτημα τους, το οποίο είναι η απόσυρση των αποθεμάτων της σταφίδας, που δημιουργήθηκαν για πρώτη χρονιά. Προτείναμε τον ¨Πράσινο τρύγο¨ και τον θελήσαμε και τον ζητούσαμε για τον κάθε παραγωγό, ένα μέτρο πολύ χρήσιμο σαν ¨εργαλείο¨, για το οποίο  όμως δεν έχει παρθεί καμία απόφαση. Εμείς το αίτημα αυτό το έχουμε υποβάλλει στο υπουργείο από τον Μάρτιο, συνεπώς η πολιτεία μπορούσε και είχε και τον απαιτούμενο χρόνο να έχει δώσει κάποια λύση σε όλα αυτά. Η πρότασή μας, αποτελεί την μόνη λύση , ώστε να προστατευτεί το εισόδημα των παραγωγών από την επερχόμενη ¨κατάρρευση¨. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που στηρίζουν το εισόδημα, καλούνται να συνεχίζουν την δραστηριότητά τους.

Ζητείται απόσυρση του πλεονάσματος

΄΄Ζητούμε την απόσυρση του πλεονάσματος που για πρώτη φορά στα χρονικά δημιουργήθηκε και την διανομή του από την πολιτεία, δωρεάν σε νοσοκομεία, στον στρατό, σε ιδρύματα και στους πολίτες, ώστε να γνωρίσουν αυτό το προϊόν, που δικαίως χαρακτηρίζεται ως ¨υπερ-τροφή¨΄΄, πρόσθεσε ο κ. Σταυρόπουλος, συμπληρώνοντας: ΄΄Ποιοι διαφωνούν μαζί μας; Δεν υπάρχει κανένας λόγος, να είναι κανένας απέναντι από εμάς. Το μόνο που ζητήσαμε ήταν ένα οριζόντιο μέτρο από το οποίο δεν θα εξαιρεθεί κανείς. Μια μικρή ομάδα εξαγωγέων με μικρές παρεμβάσεις, έχει μια αντίθετη άποψη, διότι κατά λεγόμενα τους δεν υπάρχουν αποθέματα (και όπως λέει το ρητό, μικρή δραστηριότητα – μικρό και το απόθεμα).  Αντί αυτοί οι κύριοι να μας κατηγορούν για… δήθεν υπερσυγκέντρωση, θα έπρεπε να κάνουν την αυτοκριτική τους και να αναρωτηθούν τι δεν κάνουν σωστά. Οι παραγωγοί προτιμούν την Π.Ε.Σ. και όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, τον λόγο που την προτιμούν. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ο κ. Μαρλαφέκας, έχει κρατήσει μια πολύ αρνητική στάση απέναντι στην Π.Ε.Σ., αδικαιολόγητα. Υποστηρίχθηκε από αυτή την μικρή ομάδα εμπόρων, για αυτό. Και ο σκοπός τους είναι να μην περάσει το αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των σταφιδοπαραγωγών που εκπροσωπούνται από την συνεταιριστική του Οργάνωση και την εταιρεία του κ. Μελισσίδη. Διακυβεύεται το μέλλον μιας παραγωγικής τάξης. Διακυβεύεται το μέλλον των 20 χιλιάδων παραγωγών σταφίδας της περιοχής και δεν πρέπει η πολιτεία να… ¨παίξει¨ με την επιβίωση των ανθρώπων και εκατοντάδων οικογενειών΄΄.

Επιπλέον, τόνισε: ΄΄Το κοινό αίτημά μας με την εταιρεία ¨Μελισσείδης¨ στηρίχτηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των ενώσεων και των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Στηρίχτηκε από τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι των αγροτών ΕΘΕΑΣ ΣΑΣΟΕ ΠΑΣΕΓΕΣ. Ποιοι είναι τελικά εκείνοι που διαφωνούν; Υπάρχει μια συντριπτική πλειοψηφία παραγωγών, προσώπων και φορέων . Η πολιτεία οφείλει να ακούσει με την ύψιστη ευαισθησία αυτή τη φωνή. Ποια φωνή είναι προτιμότερη; Η φωνή των εμπόρων ή η φωνή από τους χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς και τις οργανώσεις τους;΄΄.

Πρόθεση να φτάσουν ως τον πρωθυπουργό

Αφού ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους, κυρίως όσους ήρθαν από άλλες περιοχές, τους κοινοβουλευτικούς του ΣΥΡΙΖΑ, τους δημάρχους Κιάτου και Μεσσήνης, αλλά κυρίως τους παραγωγούς της Αιγιάλειας που έδωσαν το «παρών», ο πρόεδρος της Ένωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία του δημάρχου Αιγιαλείας. Όπως είπε, ΄΄ο δικός μας δήμαρχος με τις δικές μας ψήφους  σήμερα είναι απών, έχει Δημοτικό Συμβούλιο λες και δεν μπορούσε να το αναβάλει, λες και οι σταφιδοπαραγωγοί της Αιγιάλειας δεν τον στήριξαν. Το αφήνω στην κρίση σας΄΄. Ευχαρίστησε ακόμη τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων αλλά κυρίως τους αγρότες που παρά τη ζέστη και την ταλαιπωρία τους παρέστησαν. ΄΄Δεν θα αφήσουμε κάποιες συντεχνίες να καταστρέψουν αυτό το «κάστρο» που όλοι μαζί έχουμε στήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχουμε περίπου τέσσερις μήνες που παρακαλάμε τον υπουργό να του εξηγήσουμε τι συμβαίνει. Δυστυχώς, όχι μόνο απαξιεί να μας δεχθεί, πολλές φορές έχει πει και άσχημα πράγματα και δεν δέχεται να συζητήσει με την μεγαλύτερη συνεταιριστική οργάνωση στον τομέα της σταφίδας. Λέει ότι θα δει τον Σεπτέμβρη αν θα βοηθήσει τον παραγωγό. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Θα το καταλάβετε τότε. Εμείς το έχουμε πει στον υπουργό και μάλιστα έχω ζητήσει να λάβει γνώση ο πρωθυπουργός΄΄, είπε ο κ. Σωτηρόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Όσο για τον κ. Μαρλαφέκα, τον αφήνω στη δική σας κρίση. Λέει ότι κάνουμε βλαχοπολιτική και ότι αν είχαμε ευθιξία θα έπρεπε να παραιτηθούμε. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε΄΄. Ανέφερε ακόμη πως οι επιμελητηριακοί σύμβουλοι είναι απόντες για να παρέμβει ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρίστος Τηλιγάδης, που παρίστατο.

Όπως είπε ο κ. Σωτηρόπουλος, η σταφίδα είναι το προϊόν που στήριξε το ελληνικό κράτος από ίδρυσής του και την οικονομία, έκανε τον ισθμό της Κορίνθου, τη σιδηροδρομική γραμμή της Πελοποννήσου και προσέφερε πολλά στις πόλεις που καλλιεργείται. ΄΄Θέλω να ενώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας μήπως τελευταία στιγμή καταφέρουμε και μεταπείσουμε αυτούς που αρνούνται να μας ακούσουν και να δουν το δίκαιο αίτημά μας. Δεν ζητάμε να μας κάνουν χάρη. Ό,τι συνέβη με άλλα προϊόντα να συμβεί και με το δικό μας. Λόγω covid το έκαναν για άλλα προϊόντα και ορθώς έπραξαν, όμως το δικαιούται και η σταφίδα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να δικαιωθεί το αίτημά μας΄΄, κατέληξε ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών.

Πρότειναν να μεταφερθεί ο αγώνας στην Αθήνα!

Ακολούθησαν οι ομιλίες των προσκεκλημένων της Π.Ε.Σ. με τους  κοινοβουλευτικούς του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιούν ως «αιχμή του δόρατος» την απάντηση του υπουργού στην ερώτηση Αραχωβίτη και να προτείνουν άσκηση πίεσης και σε κεντρικό επίπεδο στο υπουργείο στην Αθήνα με συγκέντρωση των σταφιδοπαραγωγών! Όλοι τάχθηκαν στο πλευρό των παραγωγών. Ο κ. Κουρεμπές είπε πως πρέπει να εξευρεθεί λύση πολύ πριν τον Σεπτέμβρη, η κ. Αναγνωστοπούλου είπε ότι το υπουργείο πρέπει να γίνει ύστατος αγοραστής καταφυγής, ο κ. Μάρκου τόνισε πως ο αγώνας πρέπει να μεταφερθεί στην Αθήνα ώστε ο υπουργός να νιώσει την πίεση, ενώ άπαντες θεώρησαν εξοργιστική την απάντηση του υπουργού που… τα έβαλε με την Ένωση. Ο πρώην Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας είπε πως η κυβέρνηση έχει πάρει επιχορηγήσεις για τον covid χρήματα που απέδωσε για προϊόντα αναρωτώμενος «γιατί όχι για τη σταφίδα», ενώ ο Αθανάσιος Πετράκος εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου είπε πως ΄΄«οι μάσκες έπεσαν» αφού ο κ. Λιβανός ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως υπάρχει «ναυαρχίδα» και είναι συνεταιριστική ενώ αν ήταν ιδιώτης θα στήριζε το προϊόν΄΄.

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα ασχολήθηκε εκτενώς το δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας, στην συνεδρίαση της Τετάρτης 14/7 με την έκδοση ψηφίσματος για τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών, το οποίο αναφέρει τα εξής: “Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας λαμβάνοντας υπόψιν τη σημερινή δυσχερή κατάσταση, που έχει περιέλθει ο σταφιδοπαραγωγός, διατρανώνει τη θέση του για στήριξη του εισοδήματος του αγρότη μας και καλεί την κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστατεύοντας έγκαιρα την τιμή της σταφίδας, ώστε να μην πληγεί ανεπανόρθωτα η τοπική μας οικονομία.”


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr