background img
banner
banner

Η «Αναγέννησις» εξέδωσε βιβλίο για τα «Πρώτα Τουφέκια της Επανάστασης»

ΠΛΗΡΕΣΤΑΤΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΝΩΝΑΚΡΙΔΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΔΡΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Τα Πρώτα Τουφέκια της Επανάστασης» , που επιμελήθηκε ο Σύλλογος «Αναγέννησις» Ακράτας. Είναι μια προσπάθεια να καταγραφεί στη νέα ελληνική γλώσσα η τοπική ιστορία και η συμμετοχή της περιοχής στην ελευθερία του Έθνους.

Η προετοιμασία του υπήρξε πολύμηνη όπως απαιτείται σε ένα τέτοιο βιβλίο. Η φίλη του συλλόγου συγγραφέας και εκπαιδευτικός Αναστασία Ευσταθίου, μετά από ενδελεχή ιστορική έρευνα, κατέγραψε τους αγώνες των Νωνακριδών αλλά και των αγωνιστών που έδρασαν στην Ανατολική Αιγιάλεια. Μαθαίνουμε την ιστορία. Στις 150 σελίδες του καταγράφονται το πρώτο ένοπλο χτύπημα του Αγώνα στις Πόρτες Αγριδίου στις 14 Μάρτη 1821, η μάχη της Ακράτας, η αυτοθυσία των ηρωίδων Καστρακίου, άγνωστες πτυχές της ιστορίας και όλα τα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στα άγια χώματα της Νωνάκριδας. Στο βιβλίο περιέχονται ονόματα φιλικών, αγωνιστών και αιχμαλώτων στα παζάρια της Αιγύπτου καθώς και στοιχεία που εδραιώνουν την εγκυρότητα των γεγονότων. ΄΄Συμπεριλαμβάνονται τα θεατρικά κείμενα που περιλαμβάνουν επεισόδια που εξιστορούν τα γεγονότα με σκοπό να τα κοινωνήσουμε στα σχολειά και στα παιδιά μας΄΄, όπως μεταξύ άλλων τονίζεται στο δελτίο Τύπου της «Αναγέννησις».

Χορηγός της προσπάθειας αυτής είναι η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. αφού κάλυψε το κόστος της έκδοσης. ΄΄Την ευχαριστούμε θερμά για το σπουδαίο δώρο που κάνει στο σύλλογο αλλά και σε όλη την περιοχή. Ευχαριστούμε τον Ανδρέα Μεσσήνη που φιλοτέχνησε το εντυπωσιακό εξώφυλλο, δείγμα προσφοράς στο σύλλογο, καθώς και όλους όσοι συμμετείχαν με κείμενά τους και φωτογραφικό υλικό στην ιστορική αυτή έκδοση. 200 χρόνια μετά, τιμούμε την ιστορία του τόπου μας με μία έκδοση που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι΄΄, σημειώνεται ακόμη. Το βιβλίο διατίθεται από το Δ.Σ. του Συλλόγου «Αναγέννησις».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr