background img
banner
banner

Η κυβέρνηση δίνει την πολυπόθητη λύση στους σταφιδοπαραγωγούς

ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ Π.Ε.Σ. ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Στα… αυτιά του υπουργείου έφτασε τάχιστα, όπως φαίνεται, το μήνυμα του μεγάλου συλλαλητηρίου που διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, για τη διάσωση της σταφίδας διαμέσου της απόσυρσης των αδιάθετων λόγω covid-19, αποθεμάτων.

Στη συνάντηση που συγκάλεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός με τους διοικούντες της μεγάλης συνεταιριστικής οργάνωσης της Αιγιάλειας, αναγνώρισε το αίτημα της Π.Ε.Σ. και των σταφιδοπαραγωγών, θεωρώντας πλέον τη σταφίδα ως «προϊόν πανδημίας», βλέποντας και το επείγον του θέματος, δεδομένου ότι σε λίγες μέρες ξεκινά η νέα παραγωγή.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την Π.Ε.Σ., “την Παρασκευή 16 Ιουλίου κλήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, προκειμένου να συζητηθεί το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα αποθέματα της σταφίδας, ένεκα της πανδημίας.

Ως γνωστό ο αίτημα της απόσυρσης των αποθεμάτων σταφίδας είχε υποβληθεί από τους σταφιδοπαραγωγούς της Πελοποννήσου και στα δυο συλλαλητήρια που είχαν πραγματοποιηθεί στην Μεσσήνη και στο Αίγιο, προκειμένου να αποφευχθεί η επικείμενη Σταφιδική Κρίση.

Ο υπουργός είχε ζητήσει να του προσκομίσει η Παναιγιάλειος Ένωση και όλα τα στοιχεία, οικονομικά και εμπορικά που θα αποδείκνυαν το πρόβλημα του αποθέματος της σταφίδας που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία. Τα στοιχεία μάλιστα που θα προσκόμιζαν θα έπρεπε να είναι πιστοποιημένα από ανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή, όπως και έγινε.

Τεκμηριωμένο το αίτημα της απόσυρσης των αποθεμάτων ως προϊόν της πανδημίας

Σε μια τρίωρη συνάντηση, στην οποία, συμμετείχαν ο Υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός με στελέχη του υπουργείου αλλά και οι εκπρόσωποι της Παναιγιαλείου Ένωσης ο πρόεδρος κ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Νικόλαος Μιχαλόπουλος, ο Διευθυντής Μίλτος Σταυρόπουλος και άλλα στελέχη, εξετάστηκαν λεπτομερώς όλα τα νέα στοιχεία που κατατέθηκαν.

Μετά το πέρας της πολύωρης συνάντησης, ο υπουργός δήλωσε πως με τα νέα στοιχεία τεκμηριώνεται το αίτημα της απόσυρσης των αποθεμάτων ως προϊόν της πανδημίας, καθώς και το επείγον του θέματος, καθόσον ο τρύγος της σταφίδας ξεκινάει σε λίγες μέρες.

Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να αναζητήσουν σύντομα, σε νέα συνάντησή τους, από κοινού τρόπους επίλυσης του ζητήματος της απόσυρσης των αποθεμάτων και της στήριξης των παραγωγών΄΄.

Όπως τονίζεται, ΄΄η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας για την επίλυση ενός πολύ σοβαρού θέματος ζωτικής σημασίας, που απασχολεί 20.000 οικογένειες σταφιδοπαραγωγών.

Χαρακτηριστικό του καλού κλίματος της συνάντησης ήταν οι σχετικές δηλώσεις του κ. Υπουργού για την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, ότι είναι μια μεγάλη, υγιής Συνεταιριστική Οργάνωση που διαδραματίζει εξαιρετικό ρόλο στην αγορά προς όφελος του σταφιδοπαραγωγού όσο και της Παναιγιαλείου Ένωσης ότι ο υπουργός αφουγκράζεται τα προβλήματα των παραγωγών και στέκεται στο πλευρό τους΄΄.

Τι λέει το υπουργείο για την επίλυση του προβλήματος αποθεμάτων σταφίδας

Με αφορμή τη συνάντηση μάλιστα, ανακοίνωση εξεδόθη και από το υπουργείο μέσω της οποίας καθίσταται σαφής η ανάγκη ύπαρξης μεγάλων και υγιών συνεταιριστικών οργανώσεων όπως η Π.Ε.Σ. Συγκεκριμένα, στο δελτίο Τύπου του υπουργείου, επισημαίνονται τα εξής:

«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός συναντήθηκε σήμερα (Παρασκευή) με εκπροσώπους της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών και συζήτησαν το ζήτημα των αποθεμάτων της Κορινθιακής Σταφίδας που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εξετάσθηκαν όλα νέα τα στοιχεία και δεδομένα που παρέθεσε η Ένωση.

Ο Υπουργός Σπήλιος Λιβανός ανέδειξε την τεράστια σημασία και διατροφική αξία του προϊόντος, χαρακτηρίζοντας την ως τον ελληνικό «μαύρο χρυσό».

Παράλληλα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης μεγάλων, υγιών συνεταιριστικών οργανώσεων, χαρακτηριστικά που ενσαρκώνει η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, η οποία είναι μια μεγάλη, υγιής και ιστορική αμιγώς συνεταιριστική Οργάνωση με παράδοση και κύριο προσανατολισμό τη στήριξη και προώθηση ενός παραδοσιακού προϊόντος, της σταφίδας, με καθαρό εξαγωγικό χαρακτήρα.

Τόσο ο Υπουργός όσο και η Παναιγιάλειος Ένωση, συμφώνησαν ν’ αναζητήσουν σύντομα σε νέα συνάντησή τους, από κοινού τρόπους επίλυσης του ζητήματος των αποθεμάτων και στήριξης των παραγωγών, καθώς και του εμβληματικού προϊόντος της σταφίδας.

Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας που δημιουργεί στην Παναιγιάλειο Ένωση τη βεβαιότητα ότι το Υπουργείο στέκεται απόλυτα στο πλευρό των σταφιδοπαραγωγών».

Αναζήτηση λύσεων από κοινού με το υπουργείο

Οι δραστικές κινήσεις της Π.Ε.Σ., που έχουν ξεκινήσει σχεδόν τρεις μήνες τώρα, έστω και την τελευταία στιγμή φαίνεται πως έχουν αντίκρισμα, αφού πρόκειται από κοινού με το υπουργείο πλέον να αναζητήσουν τις ενδεδειγμένες λύσεις για τη σταφίδα και τους ανθρώπους που την καλλιεργούν.

Κάπως έτσι δεν προχωρούν οι κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγελθεί στο συλλαλητήριο της περασμένης Τετάρτης. Μέσω του ψηφίσματος δε που είχε εκδοθεί εκφραζόταν η πρόθεση κλεισίματος ραντεβού με τον πρωθυπουργό ώστε να του ζητήσει να στηριχθούν οι 20.000 σταφιδοπαραγωγοί και η πρόταση να ζητηθεί από το υπουργείο, άμεση απόσυρση των αποθεμάτων για να διατεθούν στους απόρους, σε σχολεία, νοσοκομεία, στρατό, δομές φιλοξενίας κ.λπ. και στήριξη του σταφιδοπαραγωγού ώστε να αποφευχθεί η επερχόμενη σταφιδική κρίση. Επίσης, να αξιοποιηθεί η σταφιδική κρίση ως ευκαιρία για να γνωρίσουν, οι πολίτες τη διατροφική αξία της σταφίδας.

Ικανοποιημένος και βέβαιος για την εξασφάλιση λύσεων, ο Ιάσονας Φωτήλας

Με ανακοίνωσή του, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, χαιρετίζει το αποτέλεσμα της συνάντησης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνοντας τα εξής:

Από τη πρώτη στιγμή είχα ασχοληθεί ενεργά με το θέμα που απασχόλησε τους σταφιδοπαραγωγούς σχετικά με τα αποθέματα σταφίδας τα οποία είχαν απομείνει στις αποθήκες εξαιτίας του Covid-19. Πρωταρχικό μέλημα και σκοπός μου ήταν και εξακολουθεί να είναι η στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, η απόσυρση των αποθεμάτων και η διασφάλιση της πορείας του προϊόντος.

Με χαρά λοιπόν είδαμε ότι οι προσπάθειές μας τελεσφόρησαν και οι αγώνες μας δικαιώθηκαν. Μετά τη συνάντηση του ΥΠΑΑΤ με την Παναιγιάλειο Ένωση είμαι σίγουρος ότι θα εξασφαλίσουμε λύσεις τόσο προς το συμφέρον των παραγωγών όσο και προς όφελος της σταφίδας.

Την πεποίθησή μου αυτή ενισχύει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα επέτρεπε επ’ ουδενί να πληγεί ανεπανόρθωτα η σταφίδα, με αποτέλεσμα η αξιοπρεπής πορεία του ελληνικού «μαύρου χρυσού» να θεωρείται βέβαιη.

Είμαι από την αρχή στο πλευρό των σταφιδοπαραγωγών και των οργανώσεών τους με προεξέχουσα την ιστορική και αμιγώς συνεταιριστική ΠΕΣ.
Στηρίζω απόλυτα και με όλες μου τις δυνάμεις το εμβληματικό προϊόν του νομού Αχαΐας, τη σταφίδα μας.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr