background img
banner
banner

Η Παναιγιάλειος Ένωση… μπροστά για τη σταφίδα

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ THN TETΑΡΤΗ (8.00μ.μ.) ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥ

Συλλαλητήριο των σταφιδοπαραγωγών της Αιγιάλειας πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Ιουλίου και ώρα 20.00, στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Παναιγιαλείου Ένωσης Σταφιδοπαραγωγών, που ευρίσκονται στην οδό Κορίνθου 201 στο Αίγιο. Οι σταφιδοπαραγωγοί διαμαρτύρονται γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επί τρεισήμισι μήνες δεν έχει δώσει λύση στο δίκαιο αίτημά τους για απόσυρση των αποθεμάτων της σταφίδας από την Συνεταιριστική τους Οργάνωση και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τον ΄΄Πράσινο τρύγο΄΄ για τους παραγωγούς, πράγμα το οποίο αποτελεί και την μοναδική λύση για να προστατευτεί το εισόδημά τους από την κατάρρευση της τιμής της σταφίδας ώστε να μπορέσουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες διαχρονικά φροντίζουν για την στήριξη του εισοδήματός τους, να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους.

Καλούν τον Πρωθυπουργό της χώρας να αναλάβει πρωτοβουλία την ύστατη αυτή στιγμή και να αποτρέψει την επερχόμενη ΣΤΑΦΙΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ στηρίζοντας τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών, καθώς σε μόλις 20 μέρες ξεκινάει ο τρύγος!

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η διοίκηση της Π.Ε.Σ. επισημαίνει: ΄΄Επειδή, λόγω της πανδημίας και του περιορισμού των εξαγωγών, για πρώτη φορά στα χρονικά έχουν συγκεντρωθεί μεγάλα αδιάθετα αποθέματα κορινθιακής σταφίδας και παρά τις επανειλημμένες ενέργειές μας δεν έχει δοθεί λύση από την πολιτεία, ενώ ο τρύγος της νέας εσοδείας ξεκινάει σε 20 μέρες, καλούμε τους σταφιδοπαραγωγούς της Αιγιάλειας να παραβρεθούν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Ιουλίου στον προαύλιο χώρο των εγκαταστάσεών μας (Κορίνθου 201, Αίγιο), στις 8.00μ.μ., με αίτημα την απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας και τη στήριξη του σταφιδοπαραγωγού που είναι και η μόνη λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επερχόμενης σταφιδικής κρίσης. (Στη συγκέντρωση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού – covid 19 ( χρήση μάσκας – αποστάσεις ασφάλειας κ.λπ.).’’

Θαν. Σωτηρόπουλος: «Η απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας είναι η μόνη αποτελεσματική λύση»

΄΄Ως σταφιδοπαραγωγούς μας ανησυχεί και συνάμα μας προβληματίζει έντονα το γεγονός πως χάθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πολύτιμος χρόνος και επί τρεισήμισι μήνες δεν έλαβε καμιά απόφαση αφήνοντας την αγορά να οδηγείται κάθε μέρα που περνάει όλο και πιο πολύ στο τέλμα, καθησυχάζοντας παράλληλα τους σταφιδοπαραγωγούς πως είναι στο πλευρό τους…΄΄, επισημαίνει ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Θανάσης Σωτηρόπουλος, σχολιάζοντας και τη στάση του προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ως εξής: ΄΄Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Μαρλαφέκας όχι μόνο έχει κρατήσει μια εχθρική στάση απέναντι στο μέλος του και μεγαλύτερο εξαγωγέα της χώρας μας στην Κορινθιακή σταφίδα, την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, αλλά υποστηριζόμενος και από μια ομάδα εμπόρων, με μικρή εξαγωγική δραστηριότητα, έχουν αναλωθεί σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα, με σκοπό να μην περάσει το αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των σταφιδοπαραγωγών που εκπροσωπούνται από την συνεταιριστική τους οργάνωση και την δεύτερη σε ποσότητες εξαγωγών ιδιωτική εταιρεία Melisagro. Υπάρχουν και κάποιοι, που διακατέχονται από έπαρση και αμετροέπεια, επιθυμούν με τις ενέργειές τους να αυτοανακηρυχθούν σε υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης και με μεγαλορρημοσύνη επιχειρούν να νουθετήσουν ακόμα και τους πολιτικούς! Περιφέρουν την πολιτική τους πραμάτεια για άσκηση πολιτικής πίεσης από γραφείο σε γραφείο περνώντας μια ψευδή και παραπλανητική εικόνα για την Παναιγιάλειο Ένωση με προφανή στόχο την αμαύρωση της εικόνας της και την περιθωριοποίησή της από την πολιτική ηγεσία προκειμένου να επιτύχουν τον σκοπό τους.
Αδιαφορούν όμως για πολιτικό κόστος των ενεργειών τους το οποίο θα κληθεί να πληρώσει η κυβέρνηση… καθώς χιλιάδες παραγωγοί θα οδηγηθούν από την φτώχεια στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι΄΄.

΄΄Δεν θέλουμε ως σταφιδοπαραγωγοί το πιθανό σε αυτή την περίπτωση “αντίδωρο “ της πολιτείας των λίγων λεπτών που πονηρά μας προτείνουν οι έμποροι για να χρυσώσουν στιγμιαία το χάπι στον αναμενόμενο βέβαιο κατήφορο της τιμής της σταφίδας. Αυτό θα είναι η αποδοχή της κατάρρευσης δίχως τέλος της τιμής και η παγίωσή της. Είμαστε ως σταφιδοπαραγωγοί κάθετα αντίθετοι γιατί όχι μόνο δεν θα δώσει ουσιαστική και μακροχρόνια λύση με τα υπάρχοντα υψηλά αποθέματα αλλά αντιθέτως θα συνεχίσουν να πιέζονται προς τα κάτω οι τιμές, με αποτέλεσμα να καταστραφεί η αγορά για πολλά χρόνια και να υποθηκευτεί το μέλλον της καλλιέργειας. Η απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας είναι η μόνη αποτελεσματική λύση που θα στηρίξει την τιμή της σταφίδας και αυτό το γνωρίζουν όλοι πολύ καλά αλλά σκοντάφτει στα συντεχνιακά συμφέροντα… που επιθυμούν να εκτοπίσουν την Παναιγιάλειο Ένωση από την αγορά για να διαχειριστούν τους παραγωγούς πολύ εύκολα… Κύριοι, ως σταφιδοπαραγωγοί σας δηλώνουμε ότι έχουμε αντιληφθεί πλήρως το σενάριό σας! Μην αυταπατάστε, δεν πρόκειται να σας γίνουμε κατ΄ανάγκην πελάτες!!΄΄, επισημαίνει ακόμη ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, ΄΄εδώ διακυβεύεται το μέλλον μιας παραγωγικής τάξης των 20.000 συναδέλφων σταφιδοπαραγωγών και κατ΄ επέκταση της σταφιδοκαλλιέργειας και δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν εγκάθετο εκπρόσωπο συντεχνιακών συμφερόντων να παίζει με την επιβίωση των οικογενειών μας. Στην αγωνία των σταφιδοπαραγωγών, της οποίας είμαστε αποδέκτες και την βιώνουμε καθημερινά, καθώς είμαστε και οι ίδιοι σταφιδοπαραγωγοί, η δε οργάνωσή μας αμιγώς συνεταιριστική, και στο ερώτημά τους για το τι θα συμβεί σε ένα μήνα στην τιμή της σταφίδας από την συσσώρευση μεγάλων πλεονασμάτων της προηγούμενης εσοδείας, η απάντηση είναι προφανής και αυτονόητη΄΄.

Σχετικά με τις επιπτώσεις, υπογραμμίζει τα εξής: ΄΄Οι επιπτώσεις στην τιμή της σταφίδας θα είναι καταστροφικές και ολέθριες για την καλλιέργειά της, καθώς δεν αντέχουν οι σταφιδοπαραγωγοί άλλη μείωση στην τιμή, η οποία έχει ήδη μειωθεί σημαντικά κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών δηλαδή το χρονικό διάστημα που όπως ισχυρίζονται οι έμποροι δεν βρίσκουν προϊόν.
Εύλογο λοιπόν είναι το ερώτημα των σταφιδοπαραγωγών γιατί τώρα που δεν βρίσκουν σταφίδα οι έμποροι ρίχνουν τις τιμές; μήπως επειδή γνωρίζουν ότι τώρα δεν παραλαμβάνει σταφίδα η Παναιγιάλειος και εκμεταλλεύονται το γεγονός; Τους ερωτάμε λοιπόν ως σταφιδοπαραγωγοί τι τιμή στη σταφίδα να ελπίζουμε ότι θα μας δώσουν σε λίγες μέρες που θα υπάρχει το απόθεμα μαζί με την νέα εσοδεία;
Αυτονόητη επίσης η απάντηση συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί. Να περιμένουμε κατήφορο τιμών δίχως τέλος…
Για αυτό ρωτάμε όλους αυτούς τους κυρίους θεσμικούς και μη που ΄΄κόπτονται΄΄ για το συμφέρον μας που θα είναι αύριο για να απολογηθούν στον σταφιδοπαραγωγό για την καταστροφή που θα του έχουν δημιουργήσει και ποιος θα πληρώσει το πολιτικό κόστος που θα έχουν δημιουργήσει;΄΄.

Τι προσδοκά η Π.Ε.Σ. με το συλλαλητήριο

΄΄Οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου είναι σε αναβρασμό, όπως καταδείχτηκε και στο συλλαλητήριο της Μεσσήνης, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη ,καθώς έχουν αντιληφθεί πλήρως το σενάριο που απεργάζονται κάποιες συντεχνίες και δηλώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ΟΧΙ σε κερδοσκοπικά παιχνίδια στις πλάτες μας.
Η πολιτεία οφείλει να μας προστατέψει όπως έκανε και με πλήθος άλλων αγροτικών προϊόντων που επλήγησαν από την πανδημία.

Εμείς επιθυμούμε, με το επικείμενο συλλαλητήριο των σταφιδοπαραγωγών της Αιγιάλειας, να ακουστεί δυνατά η φωνή μας ακόμη και μέσα από τις ερμητικά κλειστές πόρτες που επί μήνες τώρα επίμονα αρνούνται να ανοίξουν και να μας ακούσουν, γεγονός που μας δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά… Επιθυμούμε να διατρανώσουμε στην πολιτεία ότι εμείς ,ως σταφιδοπαραγωγοί εκφράζουμε τις θέσεις μας και τα συμφέροντά μας και όχι οι έμποροι που καμώνονται πως κόπτονται για τα συμφέροντά μας΄΄, τονίζει ακόμη ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης, προσθέτοντας: ΄΄Κανείς δεν δικαιούται να παραβλέψει το γεγονός ότι συντάσσονται μαζί μας και έχουν αποφασίσει υπέρ του δικαίου αιτήματος των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και των Ιδιωτικών εξαγωγικών επιχειρήσεων για ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΑΣ, και την χρησιμοποίησή των για παραγωγή άλλων προϊόντων π.χ οινοπνεύματος κλπ προϊόντων, όπως υλοποιήθηκε με ανάλογο πρόγραμμα και εφαρμόστηκε με επιτυχία στον οινοποιητικό τομέα όλες οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις, ήτοι Ενώσεις Συνεταιρισμών, όλοι οι Σταφιδικοί Συνεταιρισμοί, όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι των αγροτών ΕΘ.Ε.Α.Σ, ΣΑΣΟΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας κ.λπ.
Ποιος εντέλει διαφωνεί; Για ποιο λόγο; και τι ποσοστό εκπροσωπεί στις εξαγωγές της σταφίδας;

Πιστεύουμε όμως ότι εντέλει η πολιτεία δεν θα ακούσει αυτούς που συντεχνιακά συμπεριφερόμενοι επιθυμούν την κατάρρευση της τιμής της σταφίδας με προφανή σκοπιμότητα που δεν επιδέχεται κανενός είδους ερμηνεία, γιατί είναι τόσο ξεκάθαρη…. αυτούς δηλαδή τους 2-3 εξαγωγείς εμπόρους, οι οποίοι προσπαθούν εναγωνίως να μην αναληφθεί καμιά πρόνοια από την πολιτεία για τους σταφιδοπαραγωγούς και τις συνεταιριστικές οργανώσεις τους. Η πολιτεία όμως οφείλει να συνταχθεί με το δίκαιο αίτημα των πολλών, που είναι οι 20.000 οικογένειες των συναδέλφων σταφιδοπαραγωγών΄΄.

Ζήτημα επιβίωσης, αναγκαία η συμμετοχή στο συλλαλητήριο

Καταλήγοντας και απευθυνόμενος στους παραγωγούς σταφίδας, ο κ. Σωτηρόπουλος επισημαίνει: ΄΄Συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί, επιθυμούμε με το συλλαλητήριο της Τετάρτης να ενημερώσουμε εσάς και την πολιτική ηγεσία για την πραγματική κατάσταση της αγοράς και να αποσοβήσουμε τον κίνδυνο μιας προφανούς κατάρρευσης των τιμών της Κορινθιακής σταφίδας, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειές μας.

Οι έμποροι προσπαθούν να πείσουν την πολιτεία ότι δεν συντρέχει λόγος απόσυρσης των αποθεμάτων και σε κάθε περίπτωση τέλος Σεπτέμβρη να δει τι θα κάνει η πολιτεία… Να πιάσει δηλαδή το σπίτι μας φωτιά και μετά να φωνάξουμε την πυροσβεστική!!

Τους απαντάμε ότι δεν είμαστε ιθαγενείς!! Μας είναι αδιανόητο, με βάση τους θεμελιώδεις κανόνες της αγοράς, να πιστέψουμε πως αυτή η ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ καταστροφική εξέλιξη για τον σταφιδοπαραγωγό δεν τους είναι αντιληπτή; και μάλιστα από ανθρώπους του εμπορίου…

Κατά συνέπεια κάποιοι σκέπτονται πώς θα βγάλουν μεγαλύτερο εισόδημα από τους συναδέλφους σταφιδοπαραγωγούς που η ανέχειά τους θα τους αναγκάσει τον Αύγουστο να ξεπουλήσουν τη σταφίδα τους όσο κι όσο.

Συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί, αυτό σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί, λέμε όχι στην καλά σχεδιασμένη ΣΤΑΦΙΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ που ΕΦΤΑΣΕ, γι΄ αυτό σας ΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ στο συλλαλητήριο να διεκδικήσουμε μαζί τα δίκαια αιτήματά μας για την επιβίωση των οικογενειών μας΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr