background img
banner
banner

Κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα οι διαμένοντες του Τριαντείου

ΝΕΕΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ – ΜΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ «ΑΠΑΝΤΟΥΝ» ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Οι προσφεύγοντες στη δικαιοσύνη κάτοικοι του καταυλισμού «Τριάντειο» κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει εναντίον του «τελεσίγραφου» του δημάρχου να εγκαταλείψουν τα κοντέινερς ειδάλλως θα τους κοπεί νερό και ρεύμα, ωστόσο από πλευράς δήμου, που ανέμεναν την απόφαση, ετοιμάζονται ήδη να βγουν στην… αντεπίθεση. Την ίδια στιγμή, κάτοικοι σκέφτονται να κινηθούν δικαστικώς με μηνύσεις εναντίον του δήμου, έχοντας ως «όπλο» την απόφαση των ασφαλιστικών που τους… κατοχυρώνει.

Υπενθυμίζεται πως κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών, οι 25 προσφεύγοντες κάτοικοι είχαν δηλώσει πως είναι σεισμοπαθείς από το 1995 και αδυνατούν να διαμείνουν σε άλλο χώρο, κάποιοι είναι αναξιοπαθείς, ενώ έχουν στην κατοχή τους έγγραφα από την ΥΑΣ που ζητά από τον δήμο να αποσύρει τα κενά κοντέινερς αλλά και από το κληροδότημα «Τριάντη» που αναφέρει πως ο δήμος δεν έχει σχέση με την ιδιοκτησία της έκτασης και δεν μπορεί να παρέμβει. Μάλιστα, υπέρ των κατοίκων είχε καταθέσει και η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη, ζητώντας, εφόσον προχωρήσει η εκκένωση του καταυλισμού, μόνιμοι στεγαστική αποκατάσταση για τους σεισμόπληκτους. Ακολούθησε η αυτοψία του προέδρου Πρωτοδικών κ. Μανιώτη στον καταυλισμό την ίδια ημέρα και η προφορική (σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατοίκων) εκτίμηση ότι βάσει νόμου μπορούν να συνεχίσουν να διαμένουν στον οικισμό.

Ο δήμος είχε επιμείνει ότι στον καταυλισμό διαμένουν άτομα που δεν είναι σεισμοπαθή, ότι κάποιοι επινοικιάζουν τα καταλύματα και πως πολύ συχνά καταγράφονται παραβατικές συμπεριφορές. Επίσης, είχε εκφραστεί η πρόθεση να πάψει να υφίσταται ο καταυλισμός των τσίγκινων σπιτιών και για τους πραγματικούς δικαιούχους να τηρηθούν τα όσα προβλέπει ο νόμος.

Γ. Μπέσκος: «Ο πρόεδρος είπε ότι θα κάνει δεκτή την αίτηση προτού εξετάσει τα έγγραφα του δήμου»

Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, η οποία σημειωτέον ακόμη δεν έχει επισήμως κοινοποιηθεί, ο νομικός σύμβουλος του δήμου Γιώργος Μπέσκος κατήγγειλε το γεγονός ότι ο πρόεδρος εξέφρασε θετική βούληση για τη διατήρηση του καταυλισμού χωρίς καν να εξετάσει τα έγγραφα που ο δήμος τού προσκόμισε. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στo protionline.gr, ΄΄η απόφαση που εκδόθηκε και έκανε δεκτή την αίτηση δεν ήταν ξαφνική για εμάς αφού ο πρόεδρος είπε ότι θα την κάνει δεκτή κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που είχε διενεργήσει, χωρίς καν να έχει δει τα έγγραφα που του προσκόμισε ο δήμος. Το γεγονός ότι δεν έλαβε υπ’ όψιν του κανένα ισχυρισμό και έγγραφο  του δήμου προκύπτει και από την απόφαση το αποτέλεσμα της οποίας είχε προαναγγείλει΄΄.

΄΄Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στο Τριάντειο διαμένει άτομο με τεράστια ακίνητη περιουσία και παρ’ όλο που προσκομίσαμε στον δικαστή έγγραφα που  το αποδεικνύουν ούτε καν το μνημόνευσε. Επίσης μένουν στο Τριάντειο άτομα που δεν έχουν καν συμφωνητικό  που να αφορά το σεισμό του ’95΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Μπέσκος, κάνοντας γνωστό ότι με τον δικηγόρο των κατοίκων του Τριαντείου ήταν σε επαφές προκειμένου να μείνουν στην άκρη του ακινήτου προσωρινά μέχρι να βρεθεί μόνιμη λύση ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί και να απελευθερωθεί ο χώρος, άτομα που είχαν πραγματική ανάγκη και είχαν μετά  το σεισμό του ’95 μείνει σε κοντέινερ. Όμως, όπως τόνισε, ΄΄το Δικαστήριο επέτρεψε ανεξαιρέτως παραμονή όλων χωρίς καν να απαντήσει σε ισχυρισμούς μας ουσιαστικούς και παρέβλεψε ουσιώδη έγγραφα΄΄.

«Οι δικαστικές αποφάσεις κατά το Σύνταγμα πρέπει να είναι αιτιολογημένες»

Σύμφωνα με τον νομικό εκπρόσωπο του δήμου, ΄΄οι δικαστικές αποφάσεις κατά το Σύνταγμα πρέπει να είναι αιτιολογημένες να λαμβάνουν υπ’ όψιν όλους τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα των διαδίκων και να ανακοινώνονται με τον προσήκοντα τρόπο, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν έγινε στην προκειμένη περίπτωση κατά τρόπο προφανή. Νομικά θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για την απελευθέρωση της χρήσης των κοντέινερ και του Τριαντείου στο πλαίσιο που είχε δρομολογηθεί με το συνάδελφο΄΄.

Καταλήγοντας, ο κ. Μπέσκος, υπογράμμισε τα εξής: ΄΄Πάντως είναι λυπηρό το γεγονός και καταδεικνύει για ποιο λόγο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση που αιρετοί με θεσμική θέση παραχωρούσαν κοντέινερ 10 χρόνια μετά το σεισμό με παραχωρητήρια που υπέγραψαν οι ίδιοι χωρίς να έχουν καμία αρμοδιότητα. Αυτή η κατάσταση, της οποίας κοινωνοί είναι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής ιδίως που τη γνωρίζουν, πρέπει σε κάθε περίπτωση να σταματήσει να υφίσταται και θα γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες προς τούτο΄΄.

Δικαιωμένοι νιώθουν οι προσφεύγοντες – Εκφράζουν ευχαριστίες

Εν τω μεταξύ, για δικαίωση των κατοίκων που νομίμως διαμένουν στο Τριάντειο, μετά την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, έκανε λόγο μιλώντας στo protionline.gr ο εκπρόσωπός τους Γιάννης Παπαλεξίου. ΄΄Ο πρόεδρος του δικαστηρίου αναγνώρισε το δίκιο μας και το γεγονός ότι δεν γίνεται οι κάτοικοι να πεταχτούν στον δρόμο. Ευχαριστούμε τον δικηγόρο μας Κώστα Χαρτοφύλακα και κυρίως την επκεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη που με τη στάση της να υποστηρίξει το δίκαιο, δικαιώθηκε, παρά τα όσα τις πρόσαψαν κάποιοι΄΄, ανέφερε, κάνοντας γνωστό πως κάτοικοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν μηνύσεις εις βάρος της δημοτικής αρχής για ψυχική οδύνη, δεδομένου ότι μετά τα εξώδικα που είχαν λάβει και για όλο αυτό το διάστημα ζούσαν σε καθεστώς αβεβαιότητας και αγωνίας με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr