background img
banner
banner

‘‘Μάχη’’ με την κόπωση στους εμβολιασμούς

ΦΟΒΙΖΕΙ Η ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ COVID ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Σε… φαύλο κύκλο τείνει να εξελιχθεί η έξαρση του κορωνοϊού, με την Αιγιάλεια να ακολουθεί αναλογικά τη συνολική εικόνα της χώρας, παρουσιάζοντας ανησυχητική αύξηση των νέων κρουσμάτων και κατά συνέπεια και των ενεργών, τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Την τελευταία εβδομάδα, ο «βομβαρδισμός» της μετάλλαξης «δέλτα» δεν συντέλεσε στην αύξηση των εμβολιασμών, όπως ίσως θα περίμεναν μερικοί, και η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι στην «καρδιά» του καλοκαιριού, γιγαντώνεται…

Την Κυριακή 11/7  η Αχαΐα «μέτρησε» 44 νέα κρούσματα, ενώ το Σάββατο καταγράφηκαν 49. Η Αχαΐα βρίσκεται στην πέμπτη θέση στους νομούς με επιβάρυνση covid, υπολειπόμενη της Αττικής, του Ηρακλείου, της Θεσσαλονίκης και του Ρεθύμνου. Η αύξηση των κρουσμάτων και στην περιοχή έχει σημάνει… συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, εκτιμώντας, με βάση τα όσα μέχρι στιγμής έχει δείξει η πανδημία, ότι θα υπάρξει και συνέχεια… Να σημειωθεί ότι μέχρι και τις 5 Ιουλίου, δηλαδή μέχρι πριν από μία εβδομάδα, τα νέα κρούσματα στην Αχαΐα μετριούνταν… στα δάκτυλα του ενός χεριού για να φτάσουν σήμερα να είναι πάνω από σαράντα… Το σύνολο των κρουσμάτων μέσα στις πρώτες δέκα ημέρες του Ιουλίου ανέρχεται στα 178 και με βάση τις εκτιμήσεις αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το επόμενο δεκαήμερο θα έχει ξεπεράσει τα 400 με 500. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η εκτίμηση των ειδικών ότι αρκετά από αυτά θα σχετίζονται με τη μετάλλαξη «δέλτα» που «χτυπά» κυρίως τους ανεμβολίαστους. Κι εγώ τίθεται το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για το καλό της κοινωνίας ή του σεβασμού της προσωπικής επιλογής του καθενός…

Αξίζει όμως να ρίξει κανείς μία… ματιά στα στοιχεία του Ιουλίου, σε ό,τι αφορά τα καταγεγραμμένα νέα κρούσματα στην Αχαΐα μέρα με τη μέρα: 1 Ιουλίου 5 κρούσματα, 2 Ιουλίου 6 κρούσματα, 3 Ιουλίου 8 κρούσματα, 4 Ιουλίου 3 κρούσματα, 5 Ιουλίου 2 κρούσματα, 6 Ιουλίου 13 κρούσματα, 7 Ιουλίου 22 κρούσματα, 8 Ιουλίου 37 κρούσματα, 9 Ιουλίου 33 κρούσματα, 10 Ιουλίου 49 κρούσματα, 11 Ιουλίου 44 κρούσματα.

Πέφτουν οι ρυθμοί του εμβολιασμού, νέοι και… αρνητές δεν πείθονται

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, παρουσιάζουν μία ελαφρά κάμψη που αποδίδεται στο γεγονός ότι όσοι το επιθυμούσαν το έπραξαν, ενώ απομένουν πλέον οι… αρνητές αλλά και οι νεότεροι σε ηλικία. Στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) ο συνολικός αριθμός των εμβολίων που έχουν γίνει ανέρχεται σε 17.100 εκ των οποίων περίπου 2.500 Johnson και τα υπόλοιπα της Pfizer. Ο συνολικός αριθμός που δίδεται περιλαμβάνει πρώτη αλλά και δεύτερη δόση κυρίως εμβολίων Pfizer.

Στο Κέντρο Υγείας Ακράτας, η εμβολιαστική διαδικασία συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς και αυτή την εβδομάδα. Από τη Δευτέρα 5/7 μέχρι και το Σάββατο 10/7 έγιναν συνολικά 360 δόσεις σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, πάντα με το σκεύασμα της AstraZeneca εκ των οποίων τα 2/3 περίπου ήταν η δεύτερη δόση, ενώ δεν έχει αναφερθεί κανένα απολύτως περιστατικό το οποίο να αποδόθηκε σε παρενέργεια του σκευάσματος.

Ερωτηθείς αναφορικά με την πορεία του εμβολιασμού στο Γ.Ν.Α.Α., ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Κωνσταντίνος Λέτσας, ανέφερε στο protionline.gr: ΄΄Σε ημερήσια φάση, βρισκόμαστε στα επίπεδα του εμβολιαστικού κέντρου που λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας». Ωστόσο, είναι βέβαιον πως πρέπει να ενθαρρυνθεί ακόμη περισσότερο ο κόσμος ώστε να προβεί σε εμβολιασμό. Ο σκοπός είναι να θωρακίσουμε την ατομική μας υγεία αλλά και να προστατεύσουμε τους άλλους γύρω μας. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι όσοι είχαν πρόθεση εμβολιάστηκαν και απομένουν τώρα, αρνητές ή και αδιάφοροι, γιατί όπως φαίνεται υπάρχουν κι αυτοί΄΄. Σχετικά με την ανταπόκριση των νέων ανθρώπων να εμβολιαστούν, ο κ. Λέτσας παρατήρησε: ΄΄Δεν έχουμε πολλά άτομα ηλικιών από 18 έως 25 που να έχουν εμβολιαστεί. Όπως φαίνεται, τα κίνητρα που εμείς οι γιατροί κρίνουμε πως θα έπρεπε να δοθούν δεν είναι τα κατάλληλα. Διότι θα θέλαμε κίνητρα για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας και όχι ο εμβολιασμός να λειτουργεί ως «διαβατήριο» για τις διακοπές΄΄.

Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδας ίσως και σήμερα, αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ορισμένες ομάδες εργαζομένων, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Πιθανότατα εκτός από τους υγειονομικούς, στο τραπέζι των συζητήσεων για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς φαίνεται πως βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί αλλά και όσοι κατατάσσονται στον στρατό.

«Ειδικά οι εκπαιδευτικοί υποχρεούμαστε να εξασφαλίσουμε τα εχέγγυα της μηδενικής νόσησης»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πώς όμως βλέπουν την υποχρεωτικότητα, άνθρωποι συγκεκριμένων κλάδων της κοινωνίας; Μιλώντας στo protionline.gr, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιαλείας Δημήτρης Ελευθεριώτης, εξέφρασε την εξής άποψη: ΄΄Πιστεύω πως ο εμβολιασμός είναι υποχρέωση όλων. Ειδικά δε σε ό,τι αφορά εμάς που υπηρετούμε την εκπαίδευση και ερχόμαστε σε επαφή με ό,τι πολυτιμότερο έχει μία οικογένεια αλλά και η κοινωνία, δηλαδή τα παιδιά, είμαστε υποχρεωμένοι να εμβολιαστούμε. Εκτιμώ ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών της περιοχής έχει μπει στη διαδικασία του εμβολιασμού και σίγουρα το ποσοστό των εμβολιασμών ξεπερνά το 70-75%, με τις λιγοστές περιπτώσεις βέβαια κάποιων που για ιατρικούς λόγους δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν, ενώ υπάρχουν και αυτοί έχουν νοσήσει, έχουν κάνει μόνο μία δόση και θεωρούνται καλυμμένοι. Επομένως, είναι αυτονόητο εμείς οι εκπαιδευτικοί χωρίς την υποχρεωτικότητα, να εμβολιαστούμε΄΄.

Και πρόσθεσε: ΄΄Υπάρχει μία ιδιαιτερότητα στο επάγγελμα ή το λειτούργημα που επιτελούμε. Θα απαιτούσα ως κοινή γνώμη τα άτομα που έρχονται σε επαφή με ό,τι καλύτερο να έχουμε να μην το αφήνουμε στην τύχη και να λειτουργήσουμε με κοινωνική ευαισθησία εξασφαλίζοντας τα εχέγγυα της μηδενικής νόσησης. Διότι όσες μάσκες και να βάλει κάποιος αν είναι φορέας θα κολλήσει τους άλλους και κάπου η αλυσίδα προστασίας θα σπάσει. Ειδικά τώρα με τις μεταλλάξεις υπάρχει μεγαλύτερη επικινδυνότητα μετάδοσης οπότε ο εμβολιασμός είναι επιτακτική ανάγκη’’.

Αμβρόσιος εναντίων Χρυσόστομου για τον εμβολιασμό

Στο μεταξύ, διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, προέρχονται και από τα ενδότερα της Εκκλησίας, με αποτέλεσμα κάποιοι, όπως ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, να μιλούν για διάσπαση και διχασμό. Ειδικότερα, ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, με νέα «κραυγή αγωνίας», όπως έχει χαρακτηρίσει τις ανακοινώσεις του, καταφέρθηκε εναντίον του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, ο οποίος είπε πως «είναι αμαρτωλοί όσοι δεν εμβολιάζονται». Μάλιστα, ο κ. Αμβρόσιος διερωτάται εάν όσοι εμβολιάζονται αυτομάτως γίνονται άγιοι…

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας πήγε και ένα βήμα παραπέρα ζητώντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των ιερέων, τονίζοντας πως «το ατομικό δικαίωμα καταξιώνεται όταν εγώ σέβομαι τον άλλον άνθρωπο και όταν δεν γίνομαι αφορμή να πεθάνει ο άλλος ο άνθρωπος. Να εμβολιαστούμε για να σπάσουμε την αλυσίδα του θανάτου. Μπροστά στο δίλημμα ζωή ή θάνατος δεν υπάρχει εάν το Σύνταγμα ή δεν το εφαρμόζουμε».

Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος ωστόσο παρουσιάζει την… άλλη άποψη, αυτού του Ευστάθιου Μοσχοβίτη, που αναφέρει ότι «το εμβόλιο είναι εργαλείο για τη γενοκτονία της κοινωνίας! Το εμβόλιο προκαλεί τον θάνατο! Μόλις προ ημερών μία γυναίκα στα Καλάβρυτα απέθανε αμέσως μετά το εμβόλιο που της έκαναν», ενώ απευθυνόμενος στον Άγιο Μεσσηνίας, αναφέρει πως πλανάται πλάνην οικτρά. Παράλληλα, παρουσιάζει κι άλλα παραδείγματα ανθρώπινων απωλειών που αποδίδονται στον εμβολιασμό.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr