background img
banner
banner

Με συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια

ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΑΧΗ ΤΟΥ M. ΣΠΗΛΑΙΟΥ» Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ «ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821»

Πιστός στο «ραντεβού» του με τις εκδηλώσεις που τιμούν τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, ο Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821», έλαβε μέρος στο διήμερο των εκδηλώσεων για τη Ιστορική Αναπαράσταση της Μάχης του Μ. Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ, το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Ιουλίου, δράσεις που σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας στους παρευρισκόμενους.

Η επέτειος της νικηφόρας μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ Πασά και της στρατιάς του, που διεξήχθη την 24η Ιουνίου 1827 και σφράγισε την έκβαση του αγώνα της Παλιγγενεσίας, τιμήθηκε και φέτος με λαμπρότητα στην ιστορική Ιερά Μονή.

Το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, συνοδεία του καθηγουμένου της Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου π. Καλλινίκου, του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας π. Ευσεβίου, κ.ά.
Τις εκδηλώσεις, εκτός από τον Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Αποστολόπουλο και τη Μοναστική Κοινότητα, διοργάνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων.

Με ενεργό συμμετοχή στην αναπαράσταση

Μπροστά στην παράταξη δεκάδων αρματωμένων των τμημάτων αναβίωσης που συμμετείχαν παρατεταγμένοι μπροστά στην είσοδο της Ι.Μ. κλήρος και λαός, κατέβηκαν στο προαύλιο της Ιεράς Μονής όπου ακολούθησε το δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων που αφορούσε την αναβίωση των γεγονότων.

Εκεί είχε ενεργό συμμετοχή ο ιδιαίτερα δραστήριος Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821», μετά από σχετική πρόσκληση που είχε λάβει. ΄΄Ήταν ιδιαίτερα τιμητική η συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις, με το μεγάλο ιστορικό γεγονός να μας εμπνέει και να μας συγκινεί. Πολύ σημαντική ήταν η στιγμή της ευλογίας των αρμάτων και της αναπαράστασης στην οποία συμμετείχαμε, δίνοντας «ζωή» στην τελευταία μάχη κατά του Ιμπραήμ «Στη Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου» όπου οι Καλόγεροι της Μονής μαζί με όλους τους οπλαρχηγούς της περιοχής κατάφεραν να υπερασπιστούν το Μοναστήρι και να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες κατά τον Οθωμανών΄΄, ανέφερε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Λάμπης Ψυχογιάννης.

Στο χωριό του Αθανάσιου Διάκου τον άλλο μήνα

Η επόμενη πρόσκληση που έχει λάβει ο Σύλλογος «Βοστίτσα 1821» από τον Σύλλογο της Άμφισσας και αφορά τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν τον Αύγουστο και θα λάβουν χώρα στο χωριό του Αθανάσιου Διάκου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr