background img
banner
banner

Οι «πινελιές» που αυξάνουν δημιουργικότητα και πίστη

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ – ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία τόσο από άποψη επιπέδου των έργων όσο και από την ανταπόκριση του κόσμου, συνεχίζεται και… ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο (στις 7 το απόγευμα) η έκθεση της Σχολής Βυζαντινής Αγιογραφίας – Ζωγραφικής της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας, στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου. Το υπέροχο “κλίμα” που… κατάφεραν να φτιάξουν φέτος μεταξύ τους οι μαθητές και ο καθηγητής της σχολής, συνάντησε εύκολα τελικά, την… αίσθηση της συλλογικής δράσης και προσπάθειας. Αυτό, όχι μόνο απέδωσε “καρπούς” αλλά απέδειξε περίτρανα στους Αιγιαλείς και στον κορωνοϊό, ότι η δίψα και η θέληση για την Ζωγραφική, δεν θα φοβούνται ποτέ, ούτε καν… μεταλλάξεις Δ.

Με προοπτική η νέα εκπαιδευτική χρονιά να αγγίξει… ταβάνι συμμετοχών

Η σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως είχε και έχει πολυφωνικό χαρακτήρα, όχι μόνο στον τρόπο δημιουργίας και ανάπτυξης των έργων. Πάντα υπερείχε και πορευόταν ως μια ιδιαίτερη, εκπαιδευτικού χαρακτήρα παρέμβαση. Εν καιρώ μη… κορωνοϊού, διοργανώνονται εκδρομές σε διάφορες περιοχές, που σκοπό έχουν τον συνδυασμό της αναψυχής με τον εκπαιδευτικό τρόπο προσέγγισης της δημιουργίας – διδασκαλίας, καθώς γίνονται και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους ή μοναστήρια. Η εκμάθηση γίνεται ακόμα πιο δραστική όταν υπάρχουν εκδρομές και δραστηριότητες που αφορούν την ίδια την τέχνη της Ζωγραφικής και τον τρόπο έκφρασης της Βυζαντινής Αγιογραφίας, στα σημεία “γέννησης” της συγκεκριμένης τεχνοτροπίας.

Η νέα σχολική χρονιά που ξεκινά περί τα μέσα του Σεπτέμβρη, θα έχει όλα τα φόντα και τις προοπτικές να ξεπεράσει σε συμμετοχή αυτή που μόλις τελείωσε, αλλά και τις προηγούμενες πέντε συνολικά χρονιές που “μεγαλούργησε” η σχολή και τα αξιόλογα ταλέντα της. Η μεγάλη και κεφάτη… παρέα, έδειξε και φέτος ότι μόνο τυχαία δεν είναι! Μπορεί τα μαθήματα του περσινού Οκτωβρίου να έγιναν αρχές Νοεμβρίου… ίντερνετ και το ίντερνετ αρχές του Φλεβάρη να μετατράπηκε… σε διά ζώσης διδασκαλία, ώσπου το lock down του Μαρτίου ήρθε και “ξαναγύρισε” τα μαθήματα στον διαδικτυακό χώρο, αλλά αυτό δεν πτόησε κανέναν την διάθεση για την καλλιτεχνία. Οι αλλαγές και οι δυσκολίες, προφανώς, είναι το… βούτυρο στο ψωμί του, για τον κ. Παπαγιαννακόπουλο αλλά και τους μαθητές της σχολής του.

«Ξεκινήσαμε τα μαθήματα με συνολικά 30 μαθητές, λόγω κορωνοϊού μείναμε… 8»

Ερωτώμενος από το protionline.gr για την έκθεση και την χρονιά μαθημάτων που πέρασε, ο δάσκαλος Αθανάσιος Παπαγιαννακόπουλος, τονίζει: «Είναι ο πέμπτος χρόνος που είμαι στην Μητρόπολη ως δάσκαλος και είμαι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος, όχι μόνο για την ικανότητα των μαθητών της κάθε βαθμίδας, αλλά πιο πολύ γιατί υπάρχει το μεράκι και η διάθεση για δημιουργία από όλους. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο όλο και πιο πολύ και φέτος, παρά τις αντίξοες συνθήκες, λόγω covid-19 αλλά και των οικονομικών καταστάσεων που βιώνει η σύγχρονη κοινωνία, τα καταφέραμε» αναφέρει ο “μάγος” της Αγιογραφίας από την Άκολη και συμπληρώνει χαρακτηρίστηκα: «Μαζί με το παράρτημα της Αιγείρας, φέτος ξεκίνησαν τα μαθήματα με συνολικά 30 μαθητές. Στην πορεία και λόγω κορωνοϊού, λιγόστευαν συνεχώς και “κλείσαμε” δυστυχώς την χρονιά με μόνο 8 μαθητές ενεργούς. Όμως, στην έκθεση έχουν αναρτηθεί τα έργα 15 μαθητών συνολικά και από τις τρεις βαθμίδες της σχολής. Υπάρχει πολύ καλό κλίμα, περνάμε όμορφα και δεν υπάρχουν ούτε ανταγωνισμοί ούτε εμπάθειες μεταξύ μας. Αυτό, λειτουργεί ευεργετικά και απολύτως ομαδικά! Γινόμαστε όλοι μια παρέα και περνάμε πραγματικά καλά! Τί πιο σημαντικό υπάρχει, από αυτό; Όλοι οι μαθητές είχαν αξιόλογα έργα, παλαιοί και νέοι. Πρόκειται για αξιόλογους ανθρώπους ουσιαστικά! Όλοι είχαν το πνεύμα της ομαδικότητας και της φιλικής διάθεσης».

Τα σχέδια αγίων με μολύβι και ξηρό παστέλ σε ειδικό χαρτί και οι σκόνες αγιογραφίας

«Ξεκίνησα μαθήματα στην σχολή τον Οκτώβριο. Ήταν η πρώτη χρονιά και ξεκίνησα με τα βασικά μαθήματα σχεδίου με μολύβι: Ο τρόπος του πώς να “μετράς” ένα πρόσωπο, πώς αποτυπώνονται τα χαρακτηριστικά, οι κλίσεις του σώματος… Βάση γνώσεων στο αντικείμενο, σχεδίαζα αγίους και θέματα με μολύβι και έπειτα με ξηρό παστέλ πάνω σε ειδικό χαρτί. Τα θέματα ήταν βάση αγιογράφων της μακεδονικής (Μανουήλ Πανσέληνος) και κρητικής σχολής (Θεοφάνης ο Κρητικός). Τα έργα μου στην έκθεση, ήταν με συγκεκριμένο χαρακτήρα και ήταν “Ο Ματθαίος και ο Άγγελος” (Καραβάτζο) και “Ίδε ο άνθρωπος” (Ρούμπενς). Επίσης, ένα έργο, ήταν η Παναγία παρμένη από αληθινό ψηφιδωτό και την δημιούργησα σε ειδικό χαρτί με ξηρό παστέλ. Όλα είναι δημιουργημένα με το χέρι. Κάποιοι παλιοί μαθητές είχαν περάσει στην φορητή ξύλινη εικόνα, οπότε δούλεψαν και άλλα υλικά, όπως π.χ. σκόνες αγιογραφίας, που είναι τα απαραίτητα για να δημιουργήσεις μια εικόνα. Η βυζαντινή αγιογραφία είναι κάτι που πραγματικά λατρεύω και ο δάσκαλος, είναι ένας υπέροχος άνθρωπος με πολλές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο» ήταν τα λόγια της μαθήτριας της πρώτης τάξεως Ελένης Χαντζή, σε ανάλογη ερώτηση του protionline.gr για τα έργα της στην έκθεση που παρατίθενται στο κοινό.

Τι διδάσκεται στην σχολή

Τα μαθήματα που διδάσκονται στην Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητρόπολης ποικίλουν και αλλάζουν από τάξη σε τάξη. Τα πιο σημαντικά μαθήματα έχουν να κάνουν με την εκμάθηση επάνω σε βυζαντινό σχέδιο, της Κρητικής Σχολής κατά πρώτο λόγο, η επόμενη διαδικασία είναι μια περίπλοκη… διαδικασία όπου γίνεται η φορητή εικόνα με παραδοσιακό τρόπο, έπειτα υπάρχει η τοιχογραφία σε μουσαμά και βεβαία, η ιστορία της Τέχνης όσον αφορά και το αντικείμενο αλλά και γνώσεις πέρα από αυτό, σε γενικότερο πλαίσιο. Η ζωγραφική εξάλλου, έχει πραγματικά πολλά παρακλάδια δημιουργίας, πόσο μάλλον η αγιογραφία η οποία αποτελεί ¨λεπτεπίλεπτο κλάδο¨ της δημιουργίας και της

Ο δάσκαλος της σχολής κ. Παπαγιαννακόπουλος, είναι ένας άνθρωπος με καινοτόμες αντιλήψεις πάνω στο αντικείμενο και φυσικά, βοήθησε πάρα πολύ όλο αυτό το διάστημα τους μαθητές, με πολλή υπομονή και αρκετή ηρεμία, στο να έχουν όλοι αυτό το ξεχωριστό αποτέλεσμα που καταγράφει το protionline.gr σαν καλλιτεχνική δημιουργία. Η σχολή μέτρα ήδη αρκετά χρόνια λειτουργίας και έχει “βγάλει” ουκ ολίγους καλλιτέχνες το τελευταίο διάστημα, γιατί καλλιεργεί σε κάθε επίπεδο, γνώση και τεχνοτροπία. Η απογραφή της έκθεσης… “μαρτύρησε” ότι η φετινή σχολική χρονιά είχε αξιόλογους ερμηνευτές, είτε από αυτούς που λογίζονται ως… πρωτάκια, είτε από τους άλλους, τους “τελειόφοιτους” της Γ’ Τάξης. Οι συνολικά 30 μαθητές των εγγράφων του περασμένου Σεπτεμβρίου, μπορεί στον… δρόμο να έγιναν 8 άτομα, αλλά αυτό συνέβη μόνο λόγω των πολλαπλών αλλαγών των μαθημάτων και της λειτουργίας της σχολής και λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Αν μη τι άλλο, έστω και την τελευταία στιγμή, αξίζει τον κόπο σε κάθε περίπτωση κάθε δημότης να δει από κοντά εξαιρετική δουλειά που γίνεται στην σχολή.

Με την… ευλογία και την  παρουσία του Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμου ¨κλείνει¨ η έκθεση

Η έκθεση για το ευρύ κοινό ξεκίνησε την Δευτέρα με τα εγκαίνια το απόγευμα της ίδιας μέρας και το Σάββατο στις 7 το απόγευμα ¨ξεκρεμούν¨ τα έργα τους οι ταλαντούχοι καλλιτέχνες για φέτος.

Να σημειωθεί ότι, η πιο σημαντική όλων των ημερών ήταν αυτή χθες, όπου έκανε την εμφάνισή του στο νεοκλασικό του Παναγιωτόπουλου ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμος, ο οποίος αφού… χαιρέτησε την προσπάθεια των ανθρώπων της σχολής της Ιεράς Μητρόπολης, ευχήθηκε καλή συνέχεια στις εμπνεύσεις και τις δημιουργίες των μελών και απόλαυσε από κοντά τα διάφορα δημιουργήματα.

Είναι στο χέρι των δημοτών, η νέα χρονιά να… καταγράψει νέο “ρεκόρ” εγγράφων και συμμετοχών, γιατί αν μη τι άλλο, η σχολή συνδυάζει την καλαισθησία με την θετική διάθεση για συνεργασία! Αλλά όχι μόνο για αυτό. Πιο πολύ, γιατί το αξίζει.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr