background img
banner
banner

«Οι τόποι είναι ήχοι» του Γιάννη Ζουγανέλη

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ «ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ» ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΙΓΕΙΡΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΕΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Μια εξαιρετική παράσταση έρχεται στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου της Αιγείρας την Κυριακή 25 Ιουλίου στις 21:00, από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας, αφιερωμένη στον μουσικό Γιάννη Ζουγανέλη, ο οποίος αγάπησε την Αιγιάλεια.

Μετά την επιτυχημένη της παρουσίαση στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας το 2019, η παράσταση «ΟΙ ΤΟΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΗΧΟΙ», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Ζουγανέλη, παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας, τιμώντας τον σπουδαίο μουσικό και συγγραφέα, αλλά και τον τόπο της Αρχαίας Αιγείρας με παράδοση δύο χιλιετιών στο θέατρο και τον πολιτισμό.

Στην παράσταση, που δημιούργησαν η Μάρια Φλωράτου και ο Γεράσιμος Γεννατάς, παρακολουθούμε την πορεία του Γιάννη Ζουγανέλη από το αναμορφωτήριο του Κορυδαλλού, έως την ανάδειξή του σε έναν διεθνούς φήμης μουσικό. Ο συγγραφέας αφηγείται περιστατικά απο την ζωή του, αντιπαραβάλλοντας την δημιουργικότητα και την ανθρωπιά απέναντι σε έναν κόσμο μικρόψυχο, πονηρό και τσιγκούνη. Ο Γεράσιμος Γεννατάς υποδύεται πέραν του διεθνούς φήμης τουμπίστα, πάνω από είκοσι ρόλους με εσωτερικότητα και εκφραστικότητα, όλα σε βαθμό υπερθετικό.

Συμμετέχουν τα μέλη των θεατρικών ομάδων Αιγείρας και Αιγίου: Γεωργακοπούλου Αλεξάνδρα, Ζεντέφη Νάνσυ, Καυκάς Γιάννης, Καζαντζίδης Σωτήρης, Κουτρούλης Ανδρέας, Λιακόπουλος Λευτέρης, Μίχαλου Πωλίνα και Υφαντής Αλέξανδρος καθώς επίσης και τα τμήματα της Φιλαρμονικής Ακράτας και της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αιγείρας «Ιωάννης Κοκονέτσης» υπό την διεύθυνση του Χρήστου Ασημακόπουλου και Δημήτρη Μίχαλου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας και με την υποστήριξη του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγών-Βλοβοκάς «Ο Βράχος».

Ο Γιάννης Ζουγανέλης στις Αιγές Αχαΐας

Ο Γιάννης Ζουγανέλης γεννήθηκε το 1938 στον Κοκκινόβραχο του Πειραιά, όμως την δεκαετία του 1980 βρέθηκε στον οικισμό Αιγές Αχαΐας (Βλωβοκά), όπου έχτισε την κατοικία του και μια βιβλιοθήκη, για να στεγάσει το προσωπικό του αρχείο από βιβλία, όργανα και παρτιτούρες. Με πρωτοβουλία του ίδιου η βιβλιοθήκη λειτουργούσε ως δανειστική για τους κατοίκους του χωρίου και ως ανοιχτός χώρος μελέτης και στοχασμού. Σήμερα, γίνονται προσπάθειες από την οικογένεια Γ. Ζουγανέλη και τον Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Συλόγο Αιγών-Βλοβοκάς “ο Βράχος” για την συντήρηση και ανάδειξη της βιβλιοθήκης σε επισκέψιμο χώρο μνήμης και πολιτισμού.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Δραματουργική Επεξεργασία: Μάρια Φλωράτου, Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη, Επιμέλεια Μουσικής: Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, Επιμέλεια Ήχου: Γαβριήλ Καμάρης, Κίνηση: Κατερίνα Τασσύ, Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος, Βίντεο: Κωνσταντίνος Σπανομαρίδης, Ερμηνεία: Γεράσιμος Γεννατάς.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Ζουγανελη (1938-2006)

Μουσικός με διεθνή αναγνώριση ο τουμπίστας Γιάννης Ζουγανέλης ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την τούμπα σε ηλικία 11 ετών στο αναμορφωτικό κατάστημα Κορυδαλλού. Σπούδασε μουσική στο Εθνικό ωδείο και εν συνεχεία με κρατική υποτροφία στο Ωδείο Αθηνών.

Το όνομά του έχει ταυτιστεί με την τούμπα καθώς σημαντικοί Έλληνες και ξένοι συνθέτες έγραψαν έργα ειδικά για αυτόν.
Υπήρξε μέλος της συμφωνικής ορχήστρας της ΕΡΤ και σολίστ, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με συνθέτες του νεοελληνικού τραγουδιού όπως οι: Μάνος Χατζιδάκις, Μάνος Λοΐζος, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιάννης Μαρκόπουλος και Χρήστος Λεοντής.

Μαζί με τον Γιάννη Πατίλη, υπήρξε εκδότης του περιοδικού Κριτική και Κείμενα, οι δε συνομιλίες του με τον ποιητή Νίκο Καρούζο δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά. Η αυτοβιογραφία του εκδόθηκε το 1999 από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τίτλο «Ο ήχος της σάλπιγγος» και επανεκδόθηκε σε δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση το 2004 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Την ίδια χρονιά εκδόθηκε η σύντομη συλλογή ποιημάτων του «Ενός λεπτού σιγή είμαστε όλοι».

Έφυγε νικημένος από τη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα, τον Αύγουστο του 2006 σε ηλικία 68 ετών. Αναπαύεται στο κοιμητήριο του οικισμού Αιγές Αχαΐας.
Γενική Είσοδος: 5 ευρώ.

Προπώληση: Στο κατάστημα «Ρεζέρβα» και στα βιβλιοπωλεία «Σύγχρονη Σκέψη», «Δέσμη» και «Θεμέλιο» στο Αίγιο. Βιβλιοπωλείο “Νόημα”, κατάστημα «Μαντάμ Σουσού – Χειροποίητα Κοσμήματα», στην Ακράτα.

Μεταφορά στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου με λεωφορείο

Για την εξυπηρέτηση του κοινού που επιθυμεί να μεταβεί στο Αρχαίο Θέατρο για να παρακολουθήσει την παράσταση, θα δρομολογηθεί λεωφορείο. Πληροφορίες – κρατήσεις: -στο ταξιδιωτικό γραφείο Mattheos Tours, Ταξιαρχών 32, Αίγιο και στο τηλέφωνο: 26910 21222. -στο τουριστικό γραφείο Glavas mini bus, Παναγιωτοπούλων 5, Αίγιο και στο τηλέφωνο: 26913 02246.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr