background img
banner
banner

Ο Προφήτης Ηλίας της Αιγιάλειας και της… καρδιάς μας

ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ

Με την τέλεση Εσπερινών την παραμονή και Λειτουργιών ανήμερα, εορτάστηκε με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο άγιος των βουνών και των υψωμάτων. Ο Άι – Λιας είναι μια περίπτωση αγίου, όπου οι πιστοί δεν… αναμοχλεύουν κάθε 20 Ιούλιου, αλλά πολύ πιο συχνά και όλο σχεδόν τον χρόνο στην καθημερινότητά τους, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού από εξωκκλήσια που βρίσκονται παντού «σπαρμένα» στα βουνά της Αιγιάλειας.

Η ημέρα της εορτής του βέβαια (της Ανάληψης πιο συγκεκριμένα) είναι για τους χριστιανούς της ευρύτερης περιοχής, μια ημέρα πραγματικής χαράς και κατάνυξης.
Ο ναός του Προφήτη Ηλία στην κοινότητα Δημητρόπουλο, προσέλκυσε το απόλυτο ενδιαφέρον και φέτος, σε επίπεδο δήμου. Η έλευση του κόσμου ήταν τέτοια, που σίγουρα μπορεί να… συγκινήσει. Ο γραφικός ναός ήταν για άλλη μια χρονιά, ο πόλος έλξης των πιστών της Δυτικής Αιγιάλειας και όχι μόνο, ενώ ξεχωριστή ήταν η κατάνυξη στη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε την Τρίτη 20/7. Πλήθος πιστών κάθε ηλικίας προσήλθε στο ναό, έξω από τον οποίο μπορούσε όποιος ήθελε να πάρει και εικόνες, κομποσκοίνια, φυλαχτά και πάσης φύσεως εκκλησιαστικά είδη.

Περίπου 15 εκκλησάκια σε όλη την Αιγιάλεια

Ο ορεινός προφήτης δεν είναι ένα όνομα που… δεν έχει ξεχωριστή οντότητα και σημασία για τους χριστιανούς και την ορθοδοξία. Μάλιστα, λογίζεται ως ένας από τους 20 πιο ¨δημοφιλείς¨ αγίους και στην Αιγιάλεια, που ούτος ή άλλως υπάρχουν πολλά ημιορεινά και ορεινά σημεία, ο προφήτης δεν λείπει από την λατρευτική παρουσία των τόπων. Στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας, εκκλησίες αφιερωμένες στη μνήμη του αγίου συναντάει κανείς σχεδόν σε κάθε κοινότητα, με τις πιο επικρατέστερες σαν.. φήμη και προσέλευση κόσμου, τον Άι – Λιά στο χωριό Δημητρόπουλο, το εκκλησάκι του αγίου στην Ροδοδάφνη που βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο της κοινότητας, το εκκλησάκι του Άι – Λιά στο Κούμαρι κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Τραπεζάς και βεβαίως, στην κοινότητα της Ζήριας και συγκεκριμένα, σε μια διαδρομή 25 λεπτών (με… αγροτικό αυτοκίνητο κατά προτίμηση η μετάβαση γιατί έχει πολύ… χωματόδρομο), όπου καταλήγει σε ένα γραφικό και πανέμορφο εκκλησάκι. Να σημειωθεί ότι, στην Ανατολική Αιγιάλεια υπάρχουν περίπου 8 ή 9 μικρά εκκλησάκια αφιερωμένα σε Αυτόν, τα οποία τα συναντά κάποιος κυρίως σε κοινότητες ορεινές και σε υψόμετρο πάνω από 700 μέτρα. Τα συγκεκριμένα, λειτουργούν μονάχα μία φορά το χρόνο, στην γιορτή του αγίου ή σε έκτακτες θρησκευτικές εκδηλώσεις και συνθήκες.

Λίγα λόγια για τον άγιο των… ψηλών σημείων

Ο άγιος καταγόταν από τη Θέσβη της Γαλαάδ, στο σημερινό Ισραήλ και έζησε τον ένατο αιώνα π.Χ. Ήταν γιος του Σωβάκ και ανήκε στη φυλή Ααρών. Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του είδε μια ¨οπτασία¨: Δύο άνδρες λευκοφορεμένοι τον ονομάτιζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με… φωτιά και του έδιναν φλόγες να φάει. Τότε ο πατέρας του πήγε στα Ιεροσόλυμα και περιέγραψε την οπτασία σε ιερείς. Εκείνοι, είπαν ότι θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με μαχαίρι και φωτιά. Άσκησε το προφητικό χάρισμα επί 25 έτη και προείπε την έλευση του Χριστού στη γη… 816 χρόνια, προτού από τη γέννησή του. Ο Προφήτης Ηλίας σχετίζεται από τους αγρότες με τα μετεωρολογικά φαινόμενα. Ξωκλήσια, χτίζονται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, σε υψώματα και βουνοκορφές και πανηγυρίζεται κάθε χρόνο, στις 20 Ιουλίου. Σύμφωνα με λαογράφους, η λατρεία του προφήτη στις κορυφές των βουνών θεωρείται… κατάλοιπο της αρχαίας ελληνικής θρησκείας. Κατά μία νεότερη εκδοχή, ο σημαντικός προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης ταυτίστηκε με τον Ήλιο, με τον οποίον έχει ηχητική ομοιότητα σαν όνομα, γιατί ο Ήλιος ταυτιζόταν με τον Δία ο οποίος λατρευόταν σε κορυφές βουνών και οροσειρών.

Το ξεχωριστό εκκλησάκι του αγίου στο Δημητρόπουλο που… έσφυζε από κόσμο

Το protionline.gr βρέθηκε στον Μέγα Εσπερινό του Προφήτη Ηλία στην θέση Δημητρόπουλο και… κατέγραψε την κατάνυξη και την ομορφιά της περιοχή και του ναού. Πρόκειται για ένα μικρό και καλαίσθητο εκκλησάκι στο κέντρο του χωρίου, το οποίο έχει πολύ μεγάλο περιβάλλοντα χώρο και ¨σκεπάζεται¨ από μεγάλα δέντρα και πυκνή βλάστηση. Τον συγκεκριμένο ναό, το ¨έστησε¨ και το τελείωσε ο πατέρας Νικόλαος Κίτσος, παλαιότερος εφημέριος – ο οποίος πλέον δεν υπάρχει στην ζωή – βάζοντας μεγάλο κόπο και… ιδρώτα, προκειμένου να ανεγερθεί και να… πρωτοστατεί στις εκκλησιαστικές και θρησκευτικές ανάγκες του χωριού. To protionline.gr παρουσιάζει τον όμορφο ναό με ένα εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό από τις λατρευτικές τελετές του ναού το προηγούμενο διήμερο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr