background img
banner
banner

Παρέμβαση του ΚΚΕ για το σταφιδικό

ΖΗΤΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Την ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών ζητά μέσω ανακοίνωσής του το ΚΚΕ, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, που επιταχύνθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, δημιουργεί νέα και οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών, με αποκορύφωμα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα οι σταφιδοπαραγωγοί σε Αίγιο, Ηλεία και Ζάκυνθο.

΄΄Πριν ακόμα τρυγήσουν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για πλήρη κατάρρευση των τιμών διάθεσης της παραγωγής τους, λόγω του περιορισμού των εξαγωγών, με μεγάλη πιθανότητα να χάσουν τους κόπους και το εισόδημα μιας ολόκληρης χρονιάς. Και όλα αυτά τη στιγμή που καταγράφεται ήδη δραματική μείωση της παραγωγής της κορινθιακής σταφίδας την τελευταία δεκαετία με αποτέλεσμα η παραγωγή που έχει απομείνει να είναι ελάχιστη σε σχέση με το παρελθόν΄΄, αναφέρει το ΚΚΕ, τονίζοντας πως ΄΄η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια. Ενώ προπαγανδίζει την “εξωστρέφεια” ως διέξοδο των αγροτοπαραγωγών και προβάλλει τα “πιστοποιημένα” προϊόντα (πχ ΠΟΠ, “βιολογικά” κ.λπ.) ως τη λύση, η πολιτική της στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ ουσιαστικά ενισχύει τους μονοπωλιακούς ομίλους σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών΄΄.

Και συνεχίζει: ΄΄Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά πως το αφήγημα της «ανάπτυξης για όλους», που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ o οποίος κινείται στην ίδια γραμμή, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση σήμερα, αφήνει στο έλεος των καπιταλιστικών συμφερόντων τους αγροτοπαραγωγούς. Στο σημερινό σύστημα, της λεγόμενης “οικονομίας της αγοράς”, όπου κυριαρχεί ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός για το κέρδος, μόνιμο φαινόμενο είναι η λεηλασία του εισοδήματος των βιοπαλαιστών αγροτών. Αυτοί αναγκάζονται να διαθέτουν τα προϊόντα τους πάμφθηνα στους επιχειρηματίες της μεταποίησης και της εμπορίας, οι οποίοι εξασφαλίζουν υπερκέρδη πουλώντας στη συνέχεια τα μεταποιημένα ή μη αγροτικά προϊόντα πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση. Όταν στο πλαίσιο αυτού του συστήματος και των οικονομικών κρίσεων που το χαρακτηρίζουν, η παραγωγή δεν μπορεί να διατεθεί, οι παραγωγοί μένουν ξεκρέμαστοι με χρέη και με κίνδυνο να μην μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr