background img
banner
banner

«Προναία Αθηνά»: Θεματοφύλακας της Ιστορίας και του Πολιτισμού!

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR

«Ασπίδα» στις σύγχρονες προκλήσεις και δυσκολίες αποτελεί η ανάδειξη και διαφύλαξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς που υπηρετεί ο πολιτιστικός και ανθρωπιστικός σύλλογος «Προναία Αθηνά».

Προβάλλοντας ιστορικά και κοινωνικά θέματα που άπτονται των σκοπών του και στηρίζοντας κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στο κοινό καλό μέσω του ελληνικού πολιτισμού, ο μη κερδοσκοπικός σύλλογος αναπτύσσει πολύπλευρη δράση, αποτελώντας «φάρο φωτεινό» για τα μέλη και τους ανθρώπους γύρω του.

Πρόεδρος του συλλόγου είναι η Αιγιώτισσα Σοφία Μιχαλοπούλου, η οποία σήμερα μιλάει στo protionline.gr για τις πρωτοβουλίες και τα πεπραγμένα της «Προναίας Αθηνάς», το φιλανθρωπικό έργο του συλλόγου, τις δραστηριότητές του με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, τα τρία δημιουργήματά του που αξίζει να κοσμούν κάθε ιστορική συλλογή και βιβλιοθήκη, καθώς επίσης και τους στόχους που έχουν τεθεί.

κα Μιχαλοπούλου, τι ακριβώς είναι ο Σύλλογος «Προναία Αθηνά»; Ποιο το αντικείμενό του;
Είναι ένας πολιτιστικός και ανθρωπιστικός σύλλογος που ασχολείται με την ανάδειξη και προβολή της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μας ανά τους αιώνες και επιτελεί παράλληλα φιλανθρωπικό και ανθρωπιστικό έργο. Αναδεικνύουμε την ανθρωπιστική διάσταση του ελληνισμού.

Σε ποιες δράσεις έχετε προχωρήσει ώστε να τιμήσετε τη μεγάλη επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821;
Ξεκινήσαμε πολύ δυναμικά τις δράσεις μας συνδιοργανώνοντας με άλλους τρεις φορείς, συνέδριο στο Πολεμικό Μουσείο, στις 10/10/19, με θέμα η αναζήτηση της αλήθειας για τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια. Πρόκειται για τον Σύνδεσμο Απανταχού Λακώνων «Ο Λυκούργος», για την Παλλακωνική Ένωση και τον Σύνδεσμο Αρεοπολιτών «Πέτρος Μαυρομιχάλης». Εκεί αποκαλύφθηκε με στοιχεία πως δεν σκότωσαν οι Μαυρομιχάληδες τον πρώτο μας Κυβερνήτη αλλά ξένοι πράκτορες.
Στις 18/9/20 πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με το Δημοβούλιο Πολιτών και την Ελληνική Αμεσοδημοκατική Κοινότητα, ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου της Αθήνας, με θέμα «Τα Συντάγματα της Ελληνικής Επανάστασης και η σημασία τους για εμάς σήμερα».
Επίσης, συμμετείχαμε στο ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ως απαρχή του 1821», με δηλώσεις επί των ιστορικών γεγονότων.

Πώς επηρέασε τον Σύλλογο η περίοδος του εγκλεισμού λόγω του covid;
Είχαμε σχεδιάσει αρκετές εκδηλώσεις και συνέδρια ανάδειξης ιστορικών γεγονότων του 1821 αλλά δυστυχώς εξαιτίας του εγκλεισμού δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν. Παρόλα αυτά, αξιοποιήσαμε δημιουργικά τον χρόνο αυτό εκδίδοντας δύο βιβλία και ένα cd.
Ποιο το αντικείμενο αυτών των εκδόσεων; Πώς μπορούμε να τα αποκτήσουμε;
Τον Μάρτιο του 2021 κυκλοφορήσαμε το βιβλίο «Ο Πρωτεπαναστάτης του 1821 Νικόλαος Σολιώτης», τιμώντας τον ίδιο και τους συναγωνιστές του που διέπραξαν το πρώτο ένοπλο γεγονός της Επανάστασης στις 14 Μαρτίου 1821. Πρόκειται για ομαδική εργασία από τον ιστορικό συγγραφέα Αντώνη Ξεπαπαδάκο, τον φιλόλογο Μάριο Χριστόπουλο, τη φωτογράφο Αλεξάνδρα Βασιλειάδη και με επιμέλεια δική μου.
Στη συνέχεια κυκλοφορήσαμε το επετειακό cd των ΕΡΩΣ ΕΛΛΑΣ, με τον τίτλο «Ελλάδα εμπρός», το οποίο εμπεριέχει 12 πατριωτικά, ιστορικά και εμψυχωτικά τραγούδια.
Ακολούθως, στις 29 Μαΐου 2021, ημέρα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, κυκλοφόρησε το πρώτο μου συγγραφικό έργο, με τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος – οι τρεις σύζυγοι και ο διάδοχός του, το οποίο είναι ένα ιστορικό βιβλίο με πολλές αποκαλύψεις για τις οποίες έχω κάνει έρευνα εδώ και χρόνια.
Τόσο τα βιβλία όσο και το cd μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί από τις εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ, από τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ και ΠΟΛΙΤΕΙΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από το βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΕΨΗ στο Αίγιο και με μήνυμα στη σελίδα της Προναίας Αθηνάς στο Facebook και στο email [email protected]
Να τονίσουμε ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις και των τριών, αξιοποιούνται για τους σκοπούς της «Προναίας Αθηνάς».

Απ’ όσο γνωρίζουμε, είχατε προτείνει στον δήμο Αιγιαλείας τη δημιουργία μνημείου αφιερωμένου στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας στο Πάρκο Υψηλών Αλωνίων. Θα κάνετε πράξη αυτή σας την πρόθεση;
Πράγματι, έχουμε καταθέσει στον δήμο Αιγιαλείας από το 2016, πρόταση για κατασκευή μνημείου με θέμα τη Μυστική Συνέλευση, με αφορμή και τον εορτασμό της στις 26 Ιανουαρίου. Ενώ έχουμε καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και η Τεχνική Υπηρεσία έχει εγκρίνει την πρότασή μας, δυστυχώς η τελευταία απάντηση που λάβαμε ήταν πως δεν μπορεί να προχωρήσει η έγκριση για να μην καταστραφούν τα δύο μέτρα πρασίνου στο πάρκο των Υψηλών Αλωνίων. Το Τμήμα Πρασίνου του δήμου γνωμοδότησε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί. Εμείς πάντως πιστεύουμε ότι το Πάρκο και το πράσινο θα αναδειχθούν περισσότερο με το μνημείο. Ευελπιστούμε να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο και να μπορέσει άμεσα να τοποθετηθεί το μνημείο προς ανάδειξη της σημαντικής ιστορίας της πόλης του Αιγίου.
Να σημειώσω ότι στην επέτειο των 200 χρόνων από τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, παρ’ όλους τους περιορισμούς, αποδώσαμε φόρο τιμής στους αγωνιστές μας, καταθέτοντας στεφάνι στο Ηρώο στο πάρκο των Υψηλών Αλωνίων στο Αίγιο, μαζί με ιδρυτικά μας μέλη και εκπροσώπους άλλων δύο φορέων.
Την Κυριακή 27 Ιουνίου, ως «Προναία Αθηνά» δωρίσαμε τρεις μεταλλικές πινακίδες στο χωριό Σόλο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον πρωτεπαναστάτη Νικόλαο Σολιώτη. Ως πρόεδρος του Συλλόγου κατέθεσα στεφάνι.
Με τις ενέργειές μας αυτές, δηλαδή την έκδοση του βιβλίου για τον Σολιώτη και τη δωρεά των πινακίδων, συμβάλλουμε στην ανάδειξη του ιστορικού αυτού γεγονότος που αποδεικνύει το πού ακριβώς ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821.

Τι ακριβώς εννοείτε με τον όρο ανθρωπιστικό και φιλανθρωπικό έργο;
Στο ανθρωπιστικό μας έργο περιλαμβάνεται η πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης για τις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών και τον σωστό τρόπο χρήσης τους και η επίδραση του 5G, στα πλαίσια της οποίας έχω δώσει δεκάδες διαλέξεις από το 2015, ανά την Ελλάδα.
Όσον αφορά το φιλανθρωπικό μας έργο, στηρίζουμε άπορες οικογένειες σε συνεργασία και με άλλους φορείς. Ενδεικτικά αναφέρω τις δωρεές που έχουμε κάνει στην Κοινωνική Ιματιοθήκη που διατηρούν Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και δήμος Αιγιαλείας, στον Σύλλογο «Καλός Σαμαρείτης», στον Σύλλογο «ΔΩΣΕ ΖΩΗ», στον Σύλλογο «Πηγή Αγάπης» και η πιο πρόσφατη δωρεά μας έγινε στον Σύλλογο «ΕΜΕΙΣ» στον οποίο δώσαμε ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, βιβλία για παιδιά για ρουχισμό για ενήλικες. Τα είδη αυτά συγκεντρώθηκαν από μέλη του Συλλόγου μας.

Τέλος, ποιες είναι οι μελλοντικές δράσεις του συλλόγου «Προναία Αθηνά»;
Έχουμε ήδη δρομολογήσει τη διενέργεια δεύτερου συνεδρίου με θέμα την αποκατάσταση της αλήθειας για τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια με στόχο να προβούμε στις απαραίτητες νομικές ενέργειες σε συνεργασία με νομική ομάδα και με άλλους φορείς. Επίσης, όταν θα επιτραπούν οι εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους, σκοπεύουμε να κάνουμε παρουσίαση των βιβλίων μας και του cd στο κοινό.
Πιστεύουμε πολύ στις συνέργειες μεταξύ φορέων και προσωπικοτήτων που ασχολούνται με την ανάδειξη του πολιτισμού μας και έχουν ως στόχο την επίτευξη του κοινού καλού.

Όσοι επιθυμούν να ενημερώνονται για τις δραστηριότητες του Συλλόγου μπορούν να επισκέπτονται τη σελίδα Προναία Αθηνά, στο Facebook.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr