background img
banner
banner

Στα μέρη που πολέμησε ο ήρωας Χαράλαμπος Ψυχογιάννης…

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ 1821 – ΡΙΓΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΜΠΛΙΑΝΗΣ

Τιμώντας την ένδοξη ιστορία των Ελλήνων που απελευθέρωσαν το Γένος, οι αναβιωτές, μέλη του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα», έδωσαν «το παρών» με τις φορεσιές και τα άρματά τους, σε μία ξεχωριστής σημασίας εκδήλωση που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας.

Παρέστησαν το Σαββατοκύριακο στις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν ο δήμος Δελφών και η Εταιρεία Φωκικών Μελετών για τη μάχη της Άμπλιανης.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Κυριακή στη θέση «Ταμπούρια», στο πραγματικό πεδίο μάχης, εκεί όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.
Ο αιγιώτικος σύλλογος συμμετείχε με 14 άτομα που ήταν προσκεκλημένοι του Συλλόγου Αναβίωσης «Σάλωνα του ΄21» και έτυχαν της φιλοξενίας του.

Όπως μετέφερε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου «Βοστίτσα» Λάμπης Ψυχογιάννης, ΄΄ήταν μία ιδιαίτερη εκδήλωση τιμής και μνήμης. Η μάχη της Άμπλιανης έλαβε χώρα στις 14 Ιουλίου 1824, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες, που έτρεψαν σε άτακτη φυγή τις ισχυρές οθωμανικές δυνάμεις. Στον δρόμο από τη Λαμία προς την Άμφισσα, οι Οθωμανοί που προσπαθούσαν να καταπνίξουν την Επανάσταση, επιχειρούσαν να κλείσουν τους δρόμους, όμως οι τοπικοί αρχηγοί, ο Πανουργιάς κι άλλοι, αντιστάθηκαν μαζί με τα παλικάρια τους΄΄. ΄΄Ήταν χρέος και τιμή μας να είμαστε εκεί σαν Σύλλογος΄΄, πρόσθεσε ο κ. Ψυχογιάννης, καταλήγοντας: ΄΄Για εμένα προσωπικά ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι στη μάχη αυτή αλλά σε πολλές ένδοξες μάχες στη Στερεά Ελλάδα, όπως στην ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου, στην απελευθέρωση της Ναυπάκτου, στην Αρράχωβα κ.ά., έλαβε μέρος ο πρόγονός μου Χαράλαμπος Ψυχογιάννης, του οποίου φέρω και το όνομα. Επόμενο είναι λοιπόν, να βιώσω ιδιαιτέρως συγκινητικές στιγμές στην εκδήλωση της Κυριακής΄΄.

Δώρο, αναμνηστικό που απεικονίζει το μετάλλιο ανδρείας του Σιδηρού Σταυρού!

Μάλιστα, ο κ. Ψυχογιάννης έκανε γνωστό ότι ο πρόγονός του είχε τιμηθεί με μετάλλιο ανδρείας από τον βασιλιά Όθωνα, το μετάλλιο του Σιδηρού Σταυρού, το οποίο ο ίδιος έχει ως οικογενειακό κειμήλιο.

Στην εκδήλωση δε της Κυριακής, παρέδωσε ως αναμνηστικό δώρο ένα κάδρο που απεικονίζει το μετάλλιο! ΄΄Ήταν πολύ συγκινητικό και για τους ανθρώπους εκεί, μετά από 197 χρόνια να βρεθεί στο σημείο όπου έγινε η μάχη, ένας απόγονος του ήρωα και μάλιστα με το ίδιο όνομα΄΄, κατέληξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα», μη παραλείποντας να εκφράσει θερμές ευχαριστίες προς τον Σύλλογο «Σάλωνα του ΄21».

Το Σαββατοκύριακο που έρχεται, ο Σύλλογος «Βοστίτσα» θα παραστεί στις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο Σαλμενίκο και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

 


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr