background img
banner
banner

61 χρόνια από το δυστύχημα στην αφύλακτη διάβαση της Ροδοδάφνης

O ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΥ

Το βράδυ της Κυριακής 8 Μαϊου 1960, οι κάτοικοι της Ροδοδάφνης έγιναν μάρτυρες ενός τραγικού δυστυχήματος που έγινε στην αφύλακτη σιδηροδρομική διάβαση του χωριού. Ο τρομακτικός θόρυβος έσπασε τη σιωπή που επικρατούσε στο ήσυχο χωριό της Αιγιάλειας, όταν συγκρούστηκαν τρένο με λεωφορείο, στα οποία μετέβαιναν φίλαθλοι του Πανελευσινιακού.

Η ομάδα της Ελευσίνας που αγωνιζόταν στην Β’ Εθνική κατηγορία και ήταν πρώτη στην βαθμολογία, έπαιζε στην Πάτρα με την ομάδα του Ολυμπιακού Πατρών. Μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα, νίκησε με 5-3. Ενθουσιασμός επικρατούσε όλη την εβδομάδα στην πόλη της Ελευσίνας μεταξύ των φιλάθλων για την μετάβαση τους στην Πάτρα. Επειδή τα πούλμαν είχαν γεμίσει οι φίλαθλοι που δεν βρήκαν θέση, μίσθωσαν ένα βαγόνι του τρένου και μετέβησαν στην Πάτρα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

Μετά τη λήξη του ματς οι φίλαθλοι του Πανελευσινιακού αποθέωσαν τους ποδοσφαιριστές για την μεγάλη τους νίκη και πήραν τον δρόμο της επιστροφής. Πρώτη έφυγε η ομάδα της Ελευσίνας με το πούλμαν και μετά οι φίλαθλοι. Φτάνοντας στη Ροδοδάφνη Αιγίου, σε αφύλακτη διάβαση, συγκρούστηκαν το τρένο με το πούλμαν που και στα δύο επέβαιναν φίλαθλοι του Πανελευσινιακού. Η σύγκρουση ήταν τρομακτική. Κάτοικοι του χωριού της Αιγιάλειας έτρεξαν και βοήθησαν τους δεκάδες τραυματίες αλλά δυστυχώς έχασαν την ζωή τους τέσσερις φίλαθλοι του Πανελευσινιακού. Η Ελευθερία Κουβίδου, ο Μανώλης Καρποδίνης, ο Γιώργος Θεοδώρου και ο Δημήτρης Βερύκιος…

“Aπό θαύμα δεν ήταν δεκάδες οι νεκροί»

Ο πρώτος άνθρωπος που βρέθηκε στο σημείο του δυστυχήματος ήταν ο 10χρονος Γιάννης Πανανουδάκης με το ποδήλατό του. Η οικογένεια Πανανουδάκη διατηρεί από το 1917, μόλις λίγα μέτρα από το συγκεκριμένο σημείο την ιστορική ταβέρνα «ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ» η οποία παραμένει στο ίδιο σημείο μέχρι σήμερα.
Μιλώντας στo protionline.gr ο κ. Γιάννης έφερε και πάλι στο μυαλό του εκείνες τις τραγικές στιγμές, τονίζοντας: «Το θυμάμαι σαν να ήταν χθες. Το τρένο χτύπησε το πίσω μέρος του πούλμαν, που δεν πρόλαβε να περάσει και το εκσφενδόνισε δεκάδες μέτρα μακριά, στα χωράφια. Όλοι όσοι βρεθήκαμε στο σημείο πάθαμε σοκ βλέποντας τους νεκρούς και τους τραυματίες να κρέμονται μέσα στα αίματα από τα παράθυρα. Το ευτύχημα ήταν, όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο για μία τέτοια τραγωδία, ότι τα περισσότερα παιδιά μέσα στο πούλμαν ήταν όρθια στο μπροστινό μέρος και έτσι αποφεύχθηκαν τα ακόμη χειρότερα. Αν κάθονταν στις θέσεις τους στο πίσω μέρος οι νεκροί θα ήταν δεκάδες».

«Τα πανηγύρια έγιναν οδυρμός»

Ο Ματθαίος Μουράτης, ο σπουδαίος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Πανελευσινιακού που είχε αγωνιστεί σκοράροντας τρία τέρματα στη μεγάλη εκτός έδρας νίκη του Πανελευσινιακού, είχε δηλώσει λίγα χρόνια μετά σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει: «Μας ακολουθούσε ο κόσμος εκείνη την εποχή και στα εκτός έδρας και έκανε εκδρομές. Από τον αγώνα θυμάμαι ότι πήραμε μεγάλη νίκη με 3-5 και πανηγυρίζαμε. Στο γυρισμό τα πούλμαν με τους φιλάθλους είχαν ξεκινήσει πριν από μας. Έτσι όταν φτάσαμε στην πλατεία της Ελευσίνας, είδαμε τον κόσμο μαζεμένο, που αρχικά συγκεντρωνόταν για να μας υποδεχτεί και ακολούθως έμαθε το κακό νέο και επικρατούσε οδυρμός. Εκεί το μάθαμε και εμείς, φτάνοντας στην πόλη. Από τότε με τον Ολυμπιακό Πατρών κάθε 8 Μαΐου, που ήταν η αποφράδα μέρα, κάνουμε φιλικό αγώνα στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν».


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr