background img
banner
banner

Οι πυροσβέστες κύκλωσαν τη φωτιά, ο άνεμος… έκανε το χατίρι των ανθρώπων | ΦΩΤΟ

ΑΠΟΦΕΥΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΙΚΙ – «ΣΤΑΧΤΗ» ΠΕΡΙ ΤΑ 70 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Απώλειες σε αρκετά στρέμματα ελαιόδεντρων «μετρά» το Μαυρίκι, εξαιτίας της απειλητικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 2 Ιουλίου. Οι φόβοι εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων επιβεβαιώθηκαν, σε μία περιοχή που στο παρελθόν έχει δοκιμαστεί όσο λίγες από τη μανία της φωτιάς. Η ετοιμότητα, ο άριστος συντονισμός στην επιχείρηση πυρόσβεσης με τη συμβολή των εναέριων μέσων, αλλά και η αλλαγή φοράς του ανέμου την πιο κρίσιμη στιγμή, αποσόβησαν τα χειρότερα…

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση της φωτιάς και η εξάπλωσή της τα πρώτα λεπτά, λόγω των ισχυρών ανέμων σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία, κινητοποίησαν άμεσα πυροσβεστική, πολιτική προστασία, δήμο, κατοίκους και εθελοντές που ρίχτηκαν στη μάχη ώστε να μην ξαναζήσει η περιοχή τη φρίκη του Ιουλίου 2007, όταν το πέρασμα της φωτιάς από το χωριό είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές. Οι φλόγες το απόγευμα της Παρασκευής έφτασαν στα 50 μέτρα από σπίτι του χωριού κοντά στο εκκλησάκι του Αγ. Κωνσταντίνου, όταν ο άνεμος… αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση και σιγά – σιγά η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο…

 

Οι φλόγες έφτασαν στα 50 μέτρα από σπίτια…

΄΄Ήταν μία δραματική μέρα για το χωριό μας καθώς απειλήθηκαν σπίτια και κάηκαν καλλιέργειες΄΄, ανέφερε στo protionline.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Μαυρικίου Δημήτρης Λιαπόπουλος. Συγκεκριμένα, προσδιόρισε τη ζημιά σε απώλεια περίπου 70 στρεμμάτων ελαιοστασίων και λίγη δασική έκταση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος στη μεγάλη κινητοποίηση ώστε να προληφθεί η φωτιά και να μην ξεφύγει αλλά και στην ενεργοποίηση των κατοίκων του Μαυρικίου που βγήκαν από τα σπίτια τους και με λάστιχα στα χέρια ρίχτηκαν στη «μάχη». Μάλιστα, επισήμανε το γεγονός ότι ως και οι κάτοικοι των γειτονικών Μελισσίων συνέδραμαν. ΄΄Όλοι μαζί τρέξαμε από το πρώτο λεπτό ώστε να σταματήσουμε τον «εφιάλτη». Ειδοποιήσαμε τον κόσμο. Λίγο έλλειψε η φωτιά να κάψει σπίτια. Έκαιγε για ώρα στα 100 μέτρα απόσταση από κατοικημένη περιοχή. Τρέμαμε στην ιδέα ότι θα ξανασυμβεί αυτό στο χωριό μας. Κάποια στιγμή, κι ενώ υπήρχε εστία πάνω από το εκκλησάκι του Αγ. Κωνσταντίνου όπου βρίσκεται και σπίτι στα 50, ο Θεός μας προστάτεψε και ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση προς το Αίγιο. Αυτή νομίζω ήταν η πιο κρίσιμη στιγμή, διότι στο σημείο που εστράφη η φωτιά δεν υπήρχε κάτι να κατακάψει και άρχισε να τίθεται υπό έλεγχο΄΄, σημείωσε ο κ. Λιαπόπουλος, καταλήγοντας: ΄΄Μπορεί να χάθηκαν καλλιέργειες όμως τα πράγματα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερα. Ευτυχώς, πήγαμε καλά΄΄.

Το χρονικό της παρ’ ολίγον καταστροφής…

16:30: Οι πρώτες φλόγες φάνηκαν στο Κάτω Μαυρίκι λαμβάνοντας γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στο σημείο βρέθηκε μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής, ωστόσο το μέτωπο εκτινόταν συνεχώς. Πυκνός καπνός ήταν ορατός από κάθε σημείο του Αιγίου.

17:20: Στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά, 1 χιλιόμετρο έξω από την Κοινότητα Μαυρικίου, επιχειρούσαν 7 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου με 20 άντρες, ενώ έσπευσαν προς βοήθεια και κάτοικοι της γύρω περιοχής.

Η φωτιά ξέσπασε πλησίον του δρόμου που οδηγεί στην Κοινότητα, από άγνωστη αιτία και λόγω των δυνατών ανέμων εξαπλώθηκε και άρχισε να κατευθύνεται προς τον ποταμό Σελινούντα. Η περιοχή είναι δύσκολη για κατάσβεση, με αποτέλεσμα η πύρινη λαίλαπα να εξαπλώνεται ταχέως.

17:40: Στο σημείο κατέφθασαν προς βοήθεια δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου καναντέρ για να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς.

18:20: Η πύρινη λαίλαπα συνέχιζε το καταστροφικό της έργο κοντά στο Μαυρίκι, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν με 12 οχήματα. Τα καναντέρ δεν είχαν προσφέρει για την ώρα μεγάλη βοήθεια, αφού είχαν καταφέρει μόνο δύο ρίψεις με αφρό και στη συνέχεια επέστρεψαν στην βάση τους στην Ανδραβίδα για να γεμίσουν, καθυστερώντας την πολύτιμη βοήθειά τους στην κατάσβεση της φωτιάς.

Εκείνη τη στιγμή, οι άνεμοι άρχισαν να πνέουν προς την πλευρά του Αιγίου, με αποτέλεσμα να έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος να πλησιάσει το χωριό, συνέχιζε ωστόσο ανεξέλεγκτη σε λαγκάδια πλησίον του ποταμού Σελινούντα. Μέχρι εκείνη στη στιγμή είχαν καεί 50 στρέμματα ελαιοδέντρων.

19:00 Ακόμα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα ήρθαν να προσφέρουν βοήθεια, στη μάχη με τις φλόγες πλησίον του ποταμού Σελινούντα. Με συνεχείς ρίψεις νερού, τα τέσσερα καναντέρ έχουν καταφέρει να περιορίσουν την επέκταση της φωτιάς, την ώρα που οι άνεμοι πνέουν δυνατοί με κατεύθυνση το Αίγιο.

19:30: Η έλευση πυροσβεστικού ελικοπτέρου, προς συνδρομή των επίγειων δυνάμεων αλλά και των τεσσάρων αεροπλάνων, επίσπευσε την κατάσβεση της φωτιάς. Για προληπτικούς λόγους, η Πυροσβεστική με τη βοήθεια μηχανημάτων του δήμου και ιδιωτών, δημιούργησε αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει την αντίπερα όχθη του ποταμού Σελινούντα.

20:30: Η φωτιά οριοθετήθηκε.

Αργά το βράδυ η φωτιά βρισκόταν σε εμφανή ύφεση, ενώ εξακολουθούσε να σιγοκαίει και το Σάββατο, γεγονός που κράτησε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο ώστε και να σβήσουν εξολοκλήρου τη φωτιά και να σταματήσουν και την τελευταία σπίθα ενδεχόμενης αναζωπύρωσης.

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο έσπευσε η διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου Φρόσω Λαλιώτη. Μιλώντας στo protionline.gr το Σάββατο, η κ. Λαλιώτη, ανέφερε: ΄΄Η φωτιά βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης. Σαφώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση όμως επικρατούν και πάλι ζέστη και δυνατός άνεμος΄΄. Να σημειωθεί ότι και το Σάββατο επιχείρησαν στο σημείο 5 οχήματα της Π.Υ. Αιγίου και πεζοπόρο τμήμα.

Φωτό: Αποστόλης Σωτηρόπουλος

 

Καθοριστική η από αέρος επέμβαση

Ήταν δε ευτυχής συγκυρία το γεγονός ότι δεν υπήρξαν άλλα γεγονότα ταυτόχρονα και κατέστη δυνατό να ενεργοποιηθούν δυνάμεις από άλλες περιοχές. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν σε συνδυασμό με την αδυναμία προσέγγισης λόγω του δύσβατου της περιοχής (χαράδρα) έκριναν επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης των εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Συνολικά 3 πετζετέλ (Ανδραβίδα- Άκτιο), 2 καναντέρ (Ελευσίνα) και ένα ελικόπτερο έρικσον (Ανδραβίδα), πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού. Στην επιχείρηση μετείχαν 35 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δυο υδροφόρες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και μία του δήμου Αιγιαλείας.

Την ευθύνη και τον συντονισμό των δυνάμεων, είχαν ο συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, υποστράτηγος Γιώργος Πουρναράς και ο περιφερειακός διοικητής Δυτικής Ελλάδας αντιπύραρχος Ανδρέας Στεμπίλης. Παρούσα στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ήταν η συντονίστρια Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αντιστράτηγος ε.α της ΕΛΑΣ, Ευσταθία Γιαννιά.

 Δήμαρχος Αιγιαλείας: «Η αγαστή συνεργασία, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η αμεσότητα είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η πυρκαγιά»

«Η αμεσότητα των ενεργειών και ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ώστε να τεθούν υπό έλεγχο οι δύο εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν ταυτόχρονα το απόγευμα της Παρασκευής στο δήμο μας. Ο Δήμος Αιγιαλείας άλλωστε από την Πέμπτη 1η Ιουλίου έως και το Σάββατο 3 Ιουλίου έχει θέσει σε επιφυλακή «33» άτομα υπηρεσιακό προσωπικό δεδομένου ότι η περιοχή της Αιγιάλειας συγκαταλέγεται στην κατηγορία κινδύνου «4» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του δήμου για το συμβάν.

Επίσης, τονίζονται τα εξής: ΄΄Η ταυτόχρονη εκδήλωση των πυρκαγιών πλησίον του ποταμού Σελινούντα κοντά στην κοινότητα Μαυρικίου και στον χώρο εναπόθεσης κλαδοδεμάτων του Δήμου έθεσε σε «συναγερμό» όλες τις υπηρεσίες και εκτός του υπηρεσιακού προσωπικού ο Δήμος Αιγιαλείας συνέδραμε το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με δύο υδροφόρες, τρία πυροσβεστικά οχήματα 4Χ4 και δύο οχήματα έργων. Η πυρκαγιά στο χώρο εναπόθεσης κλαδοδεμάτων τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο ενώ η πυρκαγιά πλησίον του Σελινούντα λόγω της πυκνής βλάστησης και των ισχυρών ανέμων προκάλεσε έντονη ανησυχία και απαιτήθηκαν περισσότερο από τρεις ώρες ώστε να περιοριστεί και με τη συμβολή εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής, ενώ όλη τη νύχτα οι δυνάμεις παρέμεναν σε επιφυλακή΄΄.

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά κοντά στο Μαυρίκι βρέθηκαν ο δήμαρχος Αιγιαλείας, οι αντιδήμαρχοι Μαρία Γιδά –Νίκος Καραΐσκος και ο εντεταλμένος σύμβουλος του δημάρχου Βασίλης Χριστόπουλος όπου είχαν συνεργασία με τον Περιφερειακό Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδας που έσπευσε στην Αιγιάλεια προκειμένου να συντονίσει το έργο της κατάσβεσης καθώς και με την διοικήτρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου. Μέχρι αργά το βράδυ οι αρμόδιοι του δήμου Αιγιαλείας βρίσκονταν σε επιφυλακή με συνεχή ενημέρωση και συσκέψεις για συντονισμό των υπηρεσιών του και την αποτίμηση της κατάστασης.

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα άμεσα αντανακλαστικά της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της διοικητή της, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία του Περιφερειακού Διοικητή στην περιοχή, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη συμβολή της Τοπικής Αστυνομίας και του διοικητή της. Ο δήμαρχος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η 2α Ιουλίου και ο τρόπος που ξέσπασαν οι εστίες ξύπνησαν μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Αιγιάλεια. Η αγαστή συνεργασία, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η αμεσότητα με την οποία λειτούργησαν άπαντες, είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η πυρκαγιά. Ωστόσο παραμένουμε σε ετοιμότητα ώστε να συνδράμουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε ως Δήμος, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού και οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες μεγιστοποιούν την επικινδυνότητα. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ακολουθώντας όλες τις οδηγίες για την προστασία από πυρκαγιά, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου».

* Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά, παρακαλείστε να ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

 


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr