background img
banner
banner

Δύο φωτιές το… σαββατόβραδο

Η ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΣΤΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΣΟΒΗΣΑΝ ΤΑ… ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΣΕ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΕΜΕΝΗ

Δύο διαφορετικές εστίες σήμαναν «συναγερμό» αργά το βράδυ του Σαββάτου 17/7 στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπου χάρη στην έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση των ανδρών της αλλά και της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντών, δεν πήραν απειλητικές διαστάσεις. Πυρκαγιά στην κοινότητα Σελινούντα, κοντά στον καταυλισμό των Ρομά κατέκαψε περισσότερα από 15 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, ενώ αγροτεμάχιο στην περιοχή της Τέμενης, εντός του χωριού, έγινε στάχτη.

Παραλίγο παρανάλωμα μάλλον από «σπίθα» Ρομά

Ειδικότερα, πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 11.00 το βράδυ στον Σελινούντα, δίπλα στον καταυλισμό των Ρομά και πολύ κοντά σε μεγάλη δασική έκταση. Ο άνεμος που έπνεε στην περιοχή ήταν πολύ δυνατός και ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η φωτιά σε χρόνο… μηδέν, τεράστιος. Στο σημείο βρέθηκαν 5 πυροσβεστικά οχήματα με ανάλογη δυναμική ανδρών και η φωτιά ελέγχθηκε πλήρως περίπου 3,5 ώρες αργότερα, κατά τις 2.45 τη νύχτα. Να σημειωθεί ότι το έργο των πυροσβεστών, που έδωσαν πραγματική μάχη ώστε να αποσοβήσουν τον κίνδυνο να καούν σπίτια, ενίσχυσαν δυνάμεις από την Πάτρα, το Αγρίνιο και την Αμαλιάδα. Συνολικά, στην επιχείρηση κατάσβεσης έφτασαν να μετέχουν 38 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 οχήματα. Επίσης, υπήρξε συνδρομή από υδροφόρες του Δήμου Αιγιαλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Αναφορικά με τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς, υπάρχουν στοιχεία που φανερώνουν πως αυτή ξεκίνησε από καλώδια που έκαψαν άγνωστοι στο βράδυ του Σαββάτου, πιθανότατα για να εξάγουν τον χαλκό. Όπως φαίνεται και στη φωτό τoυ protionline.gr, το σημείο εκείνο είναι γεμάτο καλώδια. Βεβαίως, τα ακριβή αίτια διερευνώνται από την Πυροσβεστική.

΄΄Η αμεσότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και της Πολιτικής Προστασίας του δήμου ήταν άμεση. Επίσης, στην κινητοποίηση έλαβαν μέρος και οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι με εθελοντική διάθεση και πνεύμα ομαδικότητας, βοήθησαν πολύ στο έργο της κατάσβεσης. Η ολική κατάσβεση της πυρκαγιάς έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες με το φως της ημέρας, καθώς σε μικρές – μικρές εστίες, υπήρχαν ελεγχόμενες αναζωπυρώσεις. Κάηκαν καλλιέργειες και ιδιόκτητα χωράφια και δασική έκταση και η συνολική αποτίμηση της κατάστασης δεν έχει καταγραφεί ακόμα. Να σημειωθεί ότι, μόνο ένα με δύο σπίτια “κινδύνεψαν” από το μένος της πυρκαγιάς, καθώς ο αέρας που φυσούσε “τράβηξε” τις φλόγες από την αντίθετη κατεύθυνση και όχι προς το χωριό. Τέλος, στο σημείο της πυρκαγιάς βρέθηκε και το βυτιοφόρο όχημα του δήμου από το οποίο αντλήθηκε αρκετό νερό το οποίο βοήθησε πολύ στο έργο της κατάσβεσης΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Σελινούντα Ανδρέας Παπαγεωργίου.

΄΄Ευχαριστούμε πολύ την Πολιτική Προστασία του δήμου και συγκεκριμένα τον κ. Στεφανίδη για την καίρια και έγκαιρη συμβολή του, την Πυροσβεστική Υπηρεσία που πραγματικά κινητοποιήθηκε πολύ γρήγορα και με μεγάλη αποφασιστικότητα, την αντιδήμαρχο Μαρία Γιδά που “συντόνισε” τηλεφωνικά την όλη επιχείρηση, με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και όλους τους απλούς ανθρώπους του χωριού που τα “έβαλαν με το θεριό” της πυρκαγιάς και δεν φοβήθηκαν΄΄, πρόσθεσε ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος, σημειωτέον, έχει προβεί σε έγγραφες καταγγελίες για πολλές περιπτώσεις επικινδυνότητας πρόκλησης πυρκαγιάς, αφού κάθε εβδομάδα παρατηρείται και μία στο χωριό, ευτυχώς ως τώρα, χωρίς να λάβουν διαστάσεις.

Ακαθάριστα οικόπεδα στην «καρδιά» της Τέμενης

Την ίδια στιγμή, φωτιά ξέσπασε σε αγροτεμάχιο στην «καρδιά» του χωριού της Τέμενης και μάλιστα κοντά στο πρατήριο υγρών καυσίμων που υπάρχει στο σημείο. Στο σημείο φέρεται να υπήρχε έντονη βλάστηση. Ευτυχώς κατασβήστηκε χωρίς να εξαπλωθεί σε παρακείμενες ιδιοκτησίες και συμβούν τα χειρότερα… Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Πυροσβεστική έσβησε τη φωτιά περίπου μισή ώρα αφότου εκδηλώθηκε. Επιχείρησαν πυροσβέστες με 4 οχήματα που παρέμειναν περίπου μία ώρα στο σημείο μέχρι να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης. Συνολικά έγιναν στάχτη περί τα 2-3 στρέμματα.

Όπως αναφέρει στo protionline.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Τέμενης Δημήτρης Μακρής, ΄΄η φωτιά ξέσπασε στο κέντρο του χωριού, σε έναν δρόμο πίσω ακριβώς από τον κεντρικό δρόμο, στο ύψος του βενζινάδικου, σε απόσταση πολύ μικρή από τον κύριο δρόμο. Τέθηκε πολύ γρήγορα υπό έλεγχο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία έσπευσε στο συγκεκριμένο σημείο και έτσι, οι φλόγες δεν απείλησαν σπίτια, παρόλο που υπήρχαν σε πολύ κοντινή απόσταση΄΄.

΄΄Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι πολύ δεκτικοί και έτοιμοι να προσφέρουν εθελοντικά στα μικρά – μικρά προβλήματα που προκύπτουν στα διάφορα σημεία της κοινότητας. Όμως κάποιοι άλλοι, λίγοι ευτυχώς, δεν είναι καθόλου συνεργάσιμοι. Έχω ζητήσει από όλους τους κατοίκους να καθαρίζονται τα αγροτεμάχια από βάτα, ξερά χόρτα και κλαδιά. Οι περισσότεροι κάτοικοι προσέχουν και φροντίζουν τον χώρο τους, κάποιοι άλλοι δυστυχώς… όχι. Υπάρχουν πολλά παρατημένα σημεία από ιδιώτες και αναζητούμε τους ιδιοκτήτες, πολλές φορές ανεπιτυχώς! Δηλαδή συμπεριφέρονται σαν να μην ενδιαφέρονται για την περιουσία τους. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και για να αποφύγουμε τα χειρότερα, ζητάμε από τον κόσμο λίγη προσοχή και περισσότερη υπευθυνότητα σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν κτήματα μέσα στο χωριό και μάλιστα σε κεντρικά σημεία, όπως αυτό το συγκεκριμένο της φωτιάς προχθές το βράδυ, που είναι αρκετά επικίνδυνα για φωτιές, τώρα με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ανέμους που πνέουν αυτές τις μέρες΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος, απευθύνοντας έκκληση στους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων να καθαρίσουν τις περιουσίες τους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr