background img
banner
banner

H ανοσία να είναι προνόμιο όλων

ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤO PROTIONLINE.GR ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΛΕΑΡ ΤΟΥ VOUCHER

To protionline.gr καταγράφοντας την γνώμη των νέων ανθρώπων της Αιγιάλειας για τη διαδικασία των εμβολιασμών που συμβάλουν έμπρακτα στη μη μεταδοτικότητα της πανδημίας, αλλά και για το βοήθημα – προπληρωμένη κάρτα που εξαγγέλθηκε ως μέτρο, συνομίλησε με δύο νέους Αιγιαλείς και παρουσιάζει στο ρεπορτάζ τον… παλμό της νεολαίας, για το θέμα του κορωνοϊού.

¨Τείχος προστασίας¨ οι εμβολιασμοί για τις μεταλλάξεις του ιού

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί και γίνονται και στην περιοχή για την πρόληψη και αντιμετώπιση του Covid-19 δείχνουν πως καλύπτουν όλες τις παραλλαγές του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου του ¨στελέχους Δέλτα¨. Σε πρόσφατες μελέτες μάλιστα, τα εμβόλια mRNA των εταιριών ¨Pfizer¨ και ¨Modernas¨ φάνηκε ότι προσφέρουν προστασία άνω του 90% έναντι του “στελέχους Δ” και σχεδόν μηδενίζουν τον κίνδυνο νοσηλείας.

Όσο για το τοίχος προστασίας του οργανισμού σε σχέση με όσους έχουν ολοκληρώσει κατά το ½ τον εμβολιασμό τους, οι λοιμοξιολόγοι λένε ότι η ανοσία απαιτεί δύο δόσεις και είναι λιγότερο προστατευμένοι έναντι της λοίμωξης από την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού συγκριτικά με άλλες παραλλαγές, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου. Θεωρείται βέβαιο δε, ότι ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει ισοδύναμη προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα ή όποιας μελλοντικής του μετάλλαξης.

Η προπληρωμένη κάρτα (voucher) και δικαιούχοι της

Το βοήθημα – voucher που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο, ήδη μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή και μάλιστα από την ερχόμενη βδομάδα θα αρχίσει να δίνεται μέσω ιντερνετικής διαδικασίας στους δικαιούχους. Έστω και αν το 80% των νέων στους οποίους απευθύνεται αυτή η οικονομική ενίσχυση υπό τη μορφή της προπληρωμένης κάρτας… ¨αντιδρούν¨ πολύ αρνητικά (κυρίως μέσα από τις διάφορες εφαρμογές σε social media και YouTube) αρκετοί δηλώνουν ότι θα το λάβουν, δίχως να επηρεάζει αυτό την απόφασή τους στο αν θα προχωρήσουν στην εμβολιαστική τους διαδικασία ή όχι. Η βασική προϋπόθεση που οφείλει να έχει, είναι να έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη δόση εντός του 2021, ενώ καλύπτει όλους όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί εντός του έτους. Δικαιούχοι είναι όσοι είναι γεννημένοι από το 1996 έως το 2003 και μπορούν να εξαργυρώσουν την ειδική κάρτα τους, σε αεροπορικές ή ακτοπλοϊκές μεταφορές, καταλύματα και ξενοδοχεία, συναυλίες ή θέατρα, και μαζικές κοινωνικές εκδηλώσεις. Η χρήση του γίνεται μέσω εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα και οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν sms ή email με τις σχετικές οδηγίες για το πως θα ολοκληρώσουν τη λήψη του βοηθήματος.

Σωτηρόπουλος: «Η κοινωνία έχει την ανάγκη να ανασάνει, έχουμε διπλό λόγο να το επιθυμούμε αυτό»

«Ο κορωνοϊός έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και επηρεάζει την καθημερινότητα όλων. Επηρεάζει τις αντοχές των ανθρώπων και αλλάζει τις προτεραιότητες. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη της κοινωνικής ομαλοποίησης και της επιστροφής στην κανονικότητα και αυτό, ισχύει κυρίως για τους νέους. Όλο αυτό που ζήσαμε και ζούμε, έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του όχλου και τις συνθήκες διαβίωσης. Πιστεύω ότι έχει έρθει ο καιρός να αποχωρήσει σιγά – σιγά ο κορωνοϊός και να έρθουν καλύτερες μέρες, δίχως κρούσματα, χωρίς σέλφ τεστ ή μάσκες προστασίας. Αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία: Να ανασάνει. Και οι νέοι άνθρωποι, όπως εγώ, έχουν διπλό λόγο να το επιθυμούν αυτό» αναφέρει στo protionline.gr ο 23χρονος Αλέξης Σωτηρόπουλος, ο οποίος περιμένει αυτές τις μέρες να λάβει το εμβόλιό του.

Ο ίδιος μάλιστα το θεωρεί πολύ σημαντικό βήμα σαν κοινωνικό του “καθήκον” και δηλώνει απόλυτα θετικός σε όποιον συμβάλει στην γενικότερη ανοσία μέσω των εμβολιασμών.

«Έπρεπε να βρει μια άλλη ¨πατέντα¨ η κυβέρνηση, τα 150 δεν… συγκινούν τους νέους»

Ο κ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος και είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τέμενης, συνεχίζοντας τις δηλώσεις του στo protionline.gr και μιλώντας για το βοήθημα – προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση πριν λίγες μέρες, ανέφερε: «Δεν είναι κίνητρο αυτό το βοήθημα. Όχι βέβαια. Θεωρώ ότι έπρεπε να βρει μια άλλη “πατέντα” η κυβέρνηση. Χρειαζόταν μια διαφορετική προσέγγιση στο να πειστούν οι νέοι άνθρωποι και να μετέχουν ενεργά στην εμβολιαστική διαδικασία. Δεν ξέρω πως το σκέφτηκαν οι υπουργοί της κυβέρνησης αυτό, αλλά για εμάς τους νέους ανθρώπους και την καινούρια γενιά, αυτό λειτούργησε… αρνητικά: Ήταν σαν “τυράκι” στο ποντικάκι. Κατά την γνώμη μου, είναι ένα εντελώς αποτυχημένο κοινωνικό ¨δέλεαρ¨ και δεν πιστεύω ότι υπάρχει νέος άνθρωπος που όντως θα το δει σαν βασικό κίνητρο αυτό το μέτρο και θα αποφασίσει εξ αιτίας αυτού να εμβολιαστεί» καταλήγει να πει ο 23χρονος Αιγιώτης, που πάρα την μικρή του… φοβία για τη διαδικασία του εμβολιασμού – σε λίγες μέρες – είναι απολύτως θετικός και ¨ζεστός¨ σε κάθε περίπτωση.

Θεοχαροπούλου: «Ήμουν θετική στο να κάνω το εμβόλιο από την πρώτη στιγμή»

Μιλώντας στo protionline.gr  η 20χρονη φοιτήτρια Δροσούλα Θεοχαροπούλου και σχολιάζοντας την εμβολιαστική διαδικασία, αναφέρει: «Στην περίπτωσή μου… άργησε λίγο η διαδικασία, λόγω της διαθεσιμότητας στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου και λόγω των μικρών αποθεμάτων, όπως αναφέρθηκε. Έκανα το μονοδοσικό εμβόλιο της “Johnson and Johnson” στις αρχές του Ιουνίου. Είναι μια διαδικασία που όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να ακολουθήσουν και να κάνουν. Αυτή την στιγμή είναι εμβολιασμένο μόνο το 11% των νέων ανθρώπων, ηλικίας 18 έως 25 ετών και το αναφέρω επειδή το γνωρίζω καλά αυτό. Είναι ένα… σημάδι δυσοίωνο και θεωρώ ότι πρέπει να αυξηθεί αρκετά αυτό το ποσοστό, αν θέλουμε να λέμε ότι χτίζεται ικανοποιητικό τοίχος ανοσίας εναντίον του ιού και των διαφόρων μεταλλάξεων που ακούγονται πως υπάρχουν» τονίζει η νεαρή Αιγιώτισσα που σπουδάζει και εργάζεται στην πρωτεύουσα τα τελευταία δύο χρόνια. Να σημειωθεί πως η 20χρονη πιστεύει ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα θα… αναγκαστούν να το κάνουν σύντομα, λόγω των κοινωνικών διαφοροποιήσεων μεταξύ αρνητών ή μη και γιατί η κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες αυτή την “γραμμή”. Κλείνοντας τις δηλώσεις της δε, τονίζει: “Ένα εμβόλιο μόνο καλό μπορεί να προκαλέσει. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι επιπτώσεις μπορεί να έχει ένα σκεύασμα κατά του ιού στο αίμα μακροπρόθεσμα, αλλά από το να νοσήσει κάποιος ή να δυσκολεύει την ζωή του κοινωνικά και οικονομικά, καλύτερα να εμβολιαστεί! Το ποσοστό των προβλημάτων που φέρνει ο εκάστοτε εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι πολύ μικρότερο από αυτό των άλλων προβλημάτων που υπάρχουν όταν δεν υπάρχει τείχος ανοσίας».

«Μέγιστο “φάουλ” της κυβέρνησης το… δέλεαρ – voucher των 150 ευρώ»

Η κ. Θεοχαροπούλου σχολιάζοντας στo protionline.gr το μέτρο της προπληρωμής – βοηθήματος που εξαγγέλθηκε πρόσφατα, αναφέρει: «Όποιος έχει κάνει το εμβόλιο, νιώθει πολύ πιο ελεύθερος στο να βγει έξω, να πάει όπου θέλει και να μην ανησυχεί για την υγεία των άμεσων ανθρώπων του ή του εαυτού του. Δεν υπάρχει σοβαρότερο κίνητρο από αυτό, δηλαδή την ελευθερία κινήσεων. Για αυτόν τον λόγο και πιστεύω ότι είναι μέγιστο “φάουλ” της κυβέρνησης το δέλεαρ – βάουτσερ της αξίας των 150 ευρώ. Οι νέοι καταλαβαίνουν την σημασία ενός εμβολιασμού, δεν θα τολμήσουν να κάνουν κάποιο από τα σκευάσματα για τα χρήματα, εγώ προσωπικά δεν θα έκανα κανένα εμβόλιο για οικονομικό λόγο. Έχουν ακουστεί πολλά για τις παρενέργειες που μπορεί να έχει ένας οργανισμός λαμβάνοντας το εμβόλιο κατά του ιού, εμένα παραδείγματος χάριν μου “έκανε” πυρετό για 36 ώρες και ένιωσα δυσφορία. Όμως τα προνόμια είναι εκατό φορές περισσότερα και αυτό πρέπει να μετράει για κάθε άνθρωπο. Η ανοσία να είναι το προνόμιο όλων».


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr