background img
banner
banner

Kοντά στην φύση και στις… δράσεις

ΠΑΛΙ Ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ

Όπως όλοι σχεδόν οι Σύλλογοι στην Αιγιάλεια… έτσι και ο Ορειβατικός Σύλλογος Αιγίου, εδώ και λίγες βδομάδες προσπαθεί να προσαρμοστεί και να επανέλθει στους γνώριμους ρυθμούς του, αφού η εποχή του κορωνοϊού, έφερε… “ταλαιπωρία” σε κάθε επίπεδο.

Δειλά – δειλά, ο δραστήριος και πολύπλευρος σύλλογος της πόλης “μπαίνει” σε κανονικούς ρυθμούς πλέον, διοργανώνοντας και πραγματοποιώντας ήδη, τέσσερις συνολικά δραστηριότητες – πεζοπορίες τον τελευταίο ενάμιση μήνα στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας.

Ο ιστορικός σύλλογος που μετράει πάνω από 90 χρόνια ζωής, είχε σταματήσει κάθε δράση και κάθε “προγραμματισμό” διαδρομών, καθώς ο κορωνοϊός ήταν ένας μεγάλος “εχθρός” για την οποιαδήποτε συλλογική προσπάθεια, με αποτέλεσμα να “παγώσουν” όλα. Από τις 19 Μαΐου και έπειτα, η ορειβατική ομάδα έχει ήδη κάνει τέσσερις μικρές εξορμήσεις, με πρώτη αυτή στην θέση Πετρούχι, πριν περίπου 50 ημέρες. Ήταν μια πεζοπορία που ξεκίνησε στις όχθες του Λαδοπόταμου και με ανάλογη ανάβαση κατέληξε στην κορυφή Πετρούχι, σε ύψος 1.390 μέτρα.

Από τότε και έπειτα, οι τρεις πεζοπορίες που ακολούθησαν ήταν ξεκάθαρα… αναζωογονητικές και όμορφες, καθώς τα μέλη του συλλόγου (με ένα στόμα μια φωνή…) έλεγαν και ξαναέλεγαν το πόσο πολύ τους έλλειψε η φύση και η “περιπέτεια” που προσφέρουν πολλά σημεία και περιοχές, πορείες που πάντα συγκινούν και ξεχωρίζουν κάθε εποχή του χρόνου.

Οι διαδρομές Λίμνη Δόξα – Πλανητέρο και Μικρή Μουγγίλα

Η λίμνη Δόξα αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια αφετηρία ορειβατικής εξόρμησης. Από αυτό το σημείο ξεκινά σηματοδοτημένος χωματόδρομος, ο οποίος οδηγεί σε μονοπάτια μικρού μήκους. Η πορεία της διαδρομής συνεχίζει σε αγροτικούς δρόμους, όπου μετά από λίγα χιλιόμετρα πορείας καταλήγει σε μία δεξαμενή. Από εκεί, ξεκινάει ένα ανηφορικό μονοπάτι που περνά μέσα από ένα… ονειρεμένο δάσος γεμάτο έλατα και πεύκα, ενώ η θέα της λίμνης από το ψηλό σημείο είναι πραγματικά ένα… μαγευτικό τοπίο.

Το μονοπάτι καταλήγει στο διάσελο του ¨Κυνηγού¨ και ο χωμάτινος δρόμος του, είναι αυτός που ενώνει τη λίμνη της Δόξας με το Πλανητέρο, σε υψόμετρο 1.450 μέτρα (στο ανώτερό του σημείο). Ο Ε.Σ.Ο.Χ.Α. “ακολούθησε” την πεζοπορική διαδρομή με 15 περίπου μέλη του, διανύοντας συνολική απόσταση 14 χιλιομέτρων. Η διαδρομή της Μικρής Μουγγίλας ήταν διαφορετική. Η όμορφη δράση που ξεκινά από την Τσαπουρνιά και ακολουθεί τον χωματόδρομο προς τον καταρράκτη Γκρεμιστό, καταλήγει σε ορεινό μονοπάτι. Από εκεί, υπάρχει σηματοδοτημένος δρόμος – μονοπάτι (υπάρχει πινακίδα προς Μουγγίλα) που συναντά το μονοπάτι που έρχεται από Τσαπουρνιά στην πηγή, μετά το χαρακτηριστικό διάσελο.

Εναλλακτικά υπάρχει το μονοπάτι που ξεκινά από την Τσαπουρνιά (υπάρχει πινακίδα για Ωλενό – Μουγγίλα). Ο Ε.Σ.Ο.Χ.Α. διέσχισε με 12 περίπου άτομα συμμετοχή, την συνολική πεζοπορική απόσταση, η οποία ήταν 18 χιλιόμετρα. Και οι δύο πεζοπορίες θεωρούνται διαδρομές Β’ βαθμού δυσκολίας σε γενικές γραμμές, με λίγα μόνο σημεία δύσκολα ή απαιτητικά (Γ’ βαθμού δυσκολίας).

Η τελευταία δραστηριότητα ήταν η Δρακόλιμνη (Χελμός)

Οι λίμνες σε ορεινές περιοχές έχουν δημιουργηθεί από φράγματα που δημιουργήθηκαν από κάποια κατολίσθηση. Οι “Δρακόλιμνες” αν και πολύ μικρές είναι γεμάτες… μύθους και δοξασίες (από τους κτηνοτρόφους και άλλους κατοίκους των επί μέρους περιοχών) που αποτελούν πόλο έλξεως επισκεπτών. Μια τέτοια, ήταν η τελευταία δραστηριότητα του Ορειβατικού Συλλόγου Αιγίου, που 12 μέλη του “τόλμησαν” πριν περίπου δέκα ημέρες. Η Δρακόλιμνη, λογίζεται ως μια από τις πιο επιβλητικές και “δυνατές” πεζοπορικές διαδρομές. Το σημείο (το οποίο βάσει ονόματος παραπέμπει σε… δράκους, νεράιδες και ξωτικά) φαίνεται εντελώς εκτός πραγματικότητας. Ο μύθος ανέκαθεν αποτελούσε στοιχείο γνώσης, τέρψης και βεβαίως, μια τέτοια εκπληκτική διαδρομή τόλμησε ο σύλλογος ως τελευταία “ανάμνησή του” μέχρι την επόμενη… φυσικά!

Διαπιστώνει κανείς ότι οι επισκέπτες των μικρών αυτών ορεινών “θέσεων”… μαγνητίζουν όχι μόνο από την φυσική ομορφιά τους, αλλά και από την όλη ατμόσφαιρα των δυσκολιών που τις περιβάλλει. Και για τον Ε.Σ.Ο.Χ.Α. αυτές οι δράσεις, ήταν και είναι… βούτυρο στο ψωμί του. Τέλος, να σημειωθεί ότι ο σύλλογος δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την επόμενη δραστηριότητά του και αυτό, αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό θα “διορθώνεται” όσο θα… απομακρύνεται ο κορωνοϊός από την κοινωνία και αυτόματα η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη, καθώς η επιδημία του ιού “απέτρεψε” κάποια μέλη του να συμμετάσχουν στις πρόσφατες, προηγούμενες αξιόλογες πεζοπορικές διαδρομές.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr