background img
banner
banner

Η “ζωή μετά” τις στάχτες στην Ζήρια

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ 89ΧΡΟΝΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Η φωτιά στη Ζήρια έσβησε λίγες ώρες αφότου ολοκλήρωσε το καταστροφικό της έργο και όσοι την έζησαν είναι βέβαιο ότι ακόμη μετρούν απώλειες. Υπήρξε όμως και μία οικογένεια που “χτυπήθηκε” από τη μανία της όσο καμία άλλη, απώλεσε την κύρια κατοικία της στην οποία μεγάλωσαν γενιές ολόκληρες.

Εκεί όπου τα γέλια των ανθρώπων δύσκολα θα επανέλθουν. Ο λόγος για τον Αριστοτέλη Παναγόπουλο, που μαζί με τη σύζυγό του και τον γιο τους Βασίλη, είδαν το σπίτι τους να γίνεται στάχτη μέσα σε λίγα λεπτά…

Ο κ. Παναγόπουλος και η οικογένειά του είδαν τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτες κι αποκαΐδια μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα και δίχως να υπάρχει τρόπος να σώσουν το βιός τους εκείνη το μεσημέρι. Ο ίδιος, η 88χρονη σύζυγός του και ο 56χρονος γιος τους Βασίλης, άτομο με αναπηρία, θα θυμούνται για πάντα την αποφράδα μέρα 31η Ιουλίου 2021.
Τα όσα περιγράφει ο κ. Παναγόπουλος στο protionline.gr, προβληματίζουν, γεννούν θλίψη αλλά ταυτόχρονα δίνουν και μία διάσταση αισιοδοξίας για το πώς ένας “μαχητής” της ζωής είναι έτοιμος να ξαναχτίσει ό,τι έχασε.

Ο κ. Αριστοτέλης θυμάται τα πάντα και τα εξιστορεί στo protionline.gr με πόνο καρδιάς από τη μία, αλλά και με μεγάλη υπερηφάνεια ζωής από την άλλη… αφού η πρώτη του κουβέντα ήταν: «Δεν το βάζουμε κάτω, συνεχίζουμε και ελπίζουμε».

Η τραγωδία της Ζήριας

Είναι κάτοικος της Ζήριας από τότε που γεννήθηκε. Ζει μαζί με την γυναίκα του και το ένα από τα παιδιά του (τα υπόλοιπα δύο παιδιά ζουν με τις οικογένειές τους σε άλλες πόλεις) στο χωριό που μεγάλωσε, τον ανέθρεψε και που τον “αγκάλιασε” ογδόντα εννέα συναπτά έτη.

Ο κ. Παναγόπουλος ανάμεσα στον εγγονό του Άρη και τον γιό του Τάκη

Πρόκειται για μια συγκλονιστική ιστορία ανθρώπων που είδαν το βιός τους, μέσα σε 30 λεπτά της ώρας να παραδίδεται… αμαχητί στις μανιασμένες φλόγες της φετινής “τραγωδίας” που έζησαν οι περιοχές της δυτικής πλευράς του δήμου. Το σπίτι της οικογένειας, συνολικής έκτασης 138 τετραγωνικών μέτρων, παραδόθηκε στις φλόγες και υπέστη ζημιά της τάξεως του 98%. Η πρώτη εστία που “ξεπήδησε” μόλις 450 μέτρα από το σπίτι της οικογένειας, ήταν και η μοιραία στιγμή, εκείνη που θα τους άλλαζε την ζωή τους για πάντα. Να σημειωθεί ότι ο γιος της οικογένειας, ο 56χρονος σήμερα Βασίλης είναι άτομο με ειδικές ανάγκες από τη γέννησή του και με επίσημη γνωμάτευση των ειδικών για 88% αναπηρία. Η φωτιά στο χωριό της Ζήριας μπορεί να έσβησε πριν 15 περίπου ημέρες, όμως η… θλίψη της απογραφής και των αισθημάτων που άφησε, μόλις ξεκίνησε.

Το protionline.gr παραθέτει μια μίνι συνέντευξη, μια συνομιλία με τον κ. Παναγόπουλο, που σκοπό έχει να καταγράψει με τα μάτια του ίδιου του παθόντα, την κατάσταση την ημέρα της πυρκαγιάς, το σήμερα και τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής και βέβαια, το τι μέλλει γενέσθαι για το “αύριο” που ξημερώνει μέσα από τις στάχτες και την ανασφάλεια των ανθρώπων που βίωσαν την φρίκη τους, από την “πρώτη γραμμή”.

Θυμάστε την στιγμή της πυρκαγιάς; Πού ήσασταν την ώρα που ξεκίνησε;

Την πρώτη φορά που έπιασε φωτιά στην περιοχή το δικό μας σπίτι δεν κινδύνεψε, τα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής υπηρεσίας καθώς και οι επίγειες δυνάμεις είχαν δράση αστραπιαία και το κακό είχε αποφευχθεί. Δυστυχώς όμως, τέσσερις μέρες αργότερα όπως είναι γνωστό υπήρξε μια αναζωπύρωση της φωτιάς, με τις γνώσεις πλέον τραγικές συνέπειες για πολύ κόσμο και για την οικογένειά μας. Ήταν το μεσημέρι του Σαββάτου, θυμάμαι, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Δύο πυροσβέστες και δύο αστυνομικοί εισέβαλαν άξαφνα στο σπίτι μας και άρχισαν να φωνάζουν να το εκκενώσουμε άμεσα. Αυτό ήταν… Να είναι καλά οι άνθρωποι όπου και αν είναι. Αν δεν ήταν αυτοί οι τέσσερις άνδρες θα καιγόμασταν ζωντανοί. Δυστυχώς και λυπάμαι που το λέω, εκείνο το μεσημέρι της 29ης Ιουλίου υπήρξε τρομερή ολιγωρία από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις υπόλοιπες Εθελοντικές Ομάδες, δεν υπήρχε καθόλου επίγεια δύναμη ή εναέριες ρίψεις, ώστε να αποφευχθεί το μεγάλο κακό. Άργησαν πολύ να φτάσουν στο χωριό, γι’ αυτό είχαμε τελικά σπίτια καμένα.

Ποια είναι η αποτίμηση των ζημιών; Την οικία σας την επισκέφθηκαν και ο ίδιος ο αναπλ. υπουργός με τον δήμαρχο. Τι είπαν; Θα λάβετε στήριξη ώστε να το ξαναχτίσετε;

Από το σπίτι δεν έμεινε απολύτως τίποτα. Φύγαμε με όσα φορούσαμε εκείνη την ώρα και όλα τα υπόλοιπα, κάηκαν όλα ανεξαιρέτως. Στα αποκαΐδια λίγες μέρες μετά βρέθηκε ο ίδιος ο κ. Πέτσας και κατέγραψε τις συνθήκες που επικρατούν, είδε από κοντά τις απίστευτες εικόνες της φρίκης και αποτίμησε την κατάσταση. Η Δημοτική Αρχή και ο ίδιος ο δήμαρχος, ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων και μας υποσχέθηκε την απόλυτη στήριξη και σε ηθικό και σε οικονομικό επίπεδο. Και το έπραξε όντως, να ‘ναι καλά ο άνθρωπος. Το σπίτι μου υπέστη ζημιές σε ποσοστό 98% και πλέον έχω νοικιάσει εντός του χωριού, σε άλλο σπίτι και μένουμε εκεί από τότε με τη γυναίκα μου και τον γιο μου. Η πολιτεία έχει υποσχεθεί την πλήρη στήριξη των οικογενειών που έχουν πληγεί και περιμένουμε να οριστικοποιηθούν και να δημοσιευθούν όσα μας υποσχέθηκαν. Ας ελπίσουμε ότι θα κρατήσουν τις υποσχέσεις τους. Αναγκαστικά, αγοράσαμε ρουχισμό, νέο εξοπλισμό για το σπίτι, τα πάντα από την αρχή. Η φωτιά είχε κάψει τα πάντα και υποχρεωθήκαμε να δαπανήσουμε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων μας προκειμένου να εξοπλιστεί το νέο μας σπίτι.

Ποιες άλλες απώλειες είχατε εκτός από το σπίτι σας; Ποια άλλη καταστροφή έχετε υποστεί;

Κάηκε και η αποθήκη μας. Είχα οκτώ λίμπες λάδι των διακοσίων κιλών, έγιναν στάχτη. Επίσης κάηκε εξ ολοκλήρου ο καυστήρας, πολλές ηλεκτρικές συσκευές, καθώς και η δεξαμενή του πετρελαίου η οποία ήταν γεμάτη. Δυστυχώς, κάηκε το τρακτέρ μου που είχα για διάφορες αγροτικές εργασίες, μια ηλεκτρική γεννήτρια και πολλές ψεκαστικές μηχανές. Ζήσαμε μία τραγωδία. Παίρνουμε βαθιά ανάσα και κοιτάζουμε μπροστά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr