background img
banner
banner

Τα σκουπίδια του Φοίνικα έθεσαν σε κίνδυνο τον Λόγγο

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΕ ΣΕ ΧΡΟΝΟ… ΜΗΔΕΝ – ΠΩΣ ΑΠΟΣΟΒΗΘΗΚΕ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ 

Μιλώντας για την μεγάλη καταστροφή των ημερών και βρισκόμενοι όλοι – κάτοικοι και φορείς – σε μια μεταβατική βδομάδα εξελίξεων, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε τη Δυτική Αιγιάλεια, η απογραφή της “επόμενης μέρας” για την κοινότητα του Λόγγου ίσως να φέρει τελικά, μόνο… θετικό αποτέλεσμα.

Σε αντίθεση με τις ¨στάχτες¨ σε άλλα σημεία, η παραλιακή ζώνη του χωριού που αυτές τις μέρες “σφύζει” από ζωή λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης και επισκεψιμότητας, ήταν μια από τις “τυχερές” περιοχές που δεν απειλήθηκε. Αυτό που έκανε όμως την πιο μεγάλη αίσθηση, ήταν το ότι το χωριό… παίρνει το “χρυσό μετάλλιο” ταχύτητας. Η άψογη κινητοποίηση και η αμεσότητα βάσει συνθηκών, το καθιστά ως το πιο ¨γρήγορο¨ χωριό ως προς την εκκένωσή του: Έγινε μόλις σε 20 λεπτά!

Τη στιγμή της φωτιάς και την ώρα που φτάνει στα όρια της κοινότητας η πύρινη κόλαση, υπήρξε διακοπή νερού και ρεύματος, ταυτόχρονα σχεδόν.

Πολλοί σωλήνες που έρχονταν από τα δυτικά δίκτυα και είχαν ήδη παραδοθεί στις φλόγες, έφερναν προβλήματα στο χωριό και τους οικισμούς του. Παράλληλα, η παροχή ρεύματος σταμάτησε επίσης, λίγα λεπτά μετά.

Το “ινβέρντερ” όπου ελέγχεται η παροχή στο ρεύμα ώστε ο κόσμος να μην μείνει χωρίς ηλεκτρικό και δίχως νερό εκείνες τις στιγμές, είχε ήδη “πέσει” κατόπιν ελέγχου από τους τοπικούς φορείς.
Την ίδια ώρα, οι φλόγες “έγλυφαν” το ποτάμι του Φοίνικα και στο σημείο, οποιοσδήποτε και αν επιχειρούσε να διαβεί, θα έκανε αρκετή ώρα, ίσως την τριπλάσια από ό,τι σε κανονικές συνθήκες. Τελικά το μόνο που είχε σαν απώλεια η κοινότητα, ήταν ένα πλατανάκι στην άκρη του δρόμου. Και αυτό το δεντράκι, ήταν και το μόνο σημείο που κάηκε.

Νέα και ¨αρχαία¨… σκουπίδια στο ποτάμι του Φοίνικα, συσσωρευμένα σε ¨στοίβες¨

Στον ποταμό Φοίνικα σύμφωνα με τα παλαιότερα δεδομένα και τις καταγγελίες πολιτών και τοπικών αρχών, όχι μόνο υπάρχουν και παραμένουν τα “αρχαία σκουπίδια” της περιόδου 1998 και πριν (από το 1970 υπολογίζονται περίπου) αλλά είναι πλέον συσσωρευμένα και τα “νέα” (περσινά και φετινά) σκουπίδια, όπου ο κύριος όγκος τους είναι απορρίμματα από κοινότητες Ρομά. Πρόκειται ουσιαστικά για τα σκουπίδια που πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα, καθώς όχι μόνο το πρόβλημα είναι “υπερφορτωμένο” λόγω της ροής της καθημερινότητας, αλλά και λόγω των “αρχαίων απορριμμάτων” που λόγω θερμοκρασίας έχουν τρομερή δυσοσμία… Το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής είναι η ίδια η οδός Φοίνικα. Είναι το σημείο με τα συσσωρευμένα και παλαιά σκουπίδια, που “τυραννά” την περιοχή χρόνια τώρα. Όσο περνάει ο καιρός το πρόβλημα στο σημείο διαιωνίζεται και αυξάνεται. Ευτυχώς η φωτιά δεν “συνάντησε” ποτέ το εν λόγω σημείο.

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Λόγγου Δημήτρης Μητρόπουλος, αναφέρει: «Έχουμε κάνει σαν κοινότητα όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα. Έχω ενημερώσει προσωπικά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον προϊστάμενο του αρμόδιου τμήματος για το θέμα, όχι μία και δύο φορές! Μου έχουν υποσχεθεί ότι θα δοθεί εργολαβία για να καθαριστεί το σημείο εξ ολοκλήρου, όμως κάποια στιγμή ήρθαν, καθάρισαν 100 μέτρα και έπειτα έφυγαν!».

Εκατό μέτρα επέμβαση στον καθαρισμό σε σύνολο… 1600 μέτρα!

Στην Τοπική Κοινότητα του Λόγγου φθάνουν συνέχεια καταγγελίες, ότι παρά τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει, παρά τις εκκλήσεις και τις διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα διευθετηθεί άμεσα, μέχρι και αυτή την ώρα το ζήτημα παραμένει ένα “άλυτο μυστήριο”.

Να σημειωθεί δε ότι, η οδός Φοίνικα κατά μήκος είναι περίπου 1600 μέτρα, εκ των οποίων έχει καθαριστεί μόνο ένα κομμάτι του, γύρω στα 100 περίπου μέτρα, παρόλο που έχει… κοπεί και υπογράφει όλο το κονδύλι του κόστους που οι μελέτες είχαν δείξει ότι θα στοιχίσει εξ αρχής. Το ίδιο ισχύει και σε κομμάτι της παραλίας, 50 μέτρα μόνο απ’ το εν λόγω σημείο, όπου και εκεί υπάρχουν συσσωρευμένα απορρίμματα και μπάζα, άχρηστα αντικείμενα και τεράστιες παλιές μικροσυσκευές.

Η φωτιά που δεν έφτασε ποτέ στον Λόγγο και η άμεση εκκένωση του χωριού

Το πύρινο μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν θέμα χρόνου να πλησιάσει απειλητικά την κοινότητα. Όμως η άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών και των αεροσκαφών που πετούσαν στο σημείο, (ειδικά το ελικόπτερο “Erickson”) απέτρεψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Το μεγάλο ευτύχημα για το χωριό του Λόγγου και τις περιοχές του, ήταν τελικά ότι οι φλόγες δεν έφτασαν ποτέ στα όρια της κοινότητας και το ακόμα μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν, η άμεση και απίστευτα συντονισμένη προσπάθεια στην επιχείρηση της γενικής εκκένωσης της περιοχής. Μάλιστα λέγεται, ότι οι κάτοικοι ήταν τόσο γρήγοροι και ετοιμοπόλεμοι σε αυτή την περίπτωση, που ήταν με διαφορά η πιο γρήγορη σε χρόνο εκκένωση περιοχής.

«Οι φλόγες “σταμάτησαν” περίπου 1,5 χιλιόμετρο πριν τη νοητή ευθεία»

Αναφερόμενος ο πρόεδρος του Λόγγου στο περιστατικό και για την μεγάλη κινητοποίηση κόσμου και φορέων τη στιγμή της πυρκαγιάς, τονίζει: «Στο σημείο της γης που εφάπτεται η κοινότητα των Καμαρών με την δική μας, η φλόγα δεν έφτασε ποτέ. Η μόνη απώλεια ήταν ένα δεντράκι 2,5 μέτρων, το οποίο εφάπτεται στον ποταμό και έχει σαν “περιβάλλον” του τα σκουπίδια. Τελικά οι φλόγες “σταμάτησαν” περίπου 1,5 χιλιόμετρο πριν τη νοητή ευθεία και έτσι δεν υπήρξε ουδείς κίνδυνος. Θα ήθελα να τονίσω την άμεση και πολύ συντονισμένη επιχείρηση εκκένωσης που συμμετείχαν όλοι οι ντόπιοι. Πραγματικά, ήταν ταχύτατοι και πολύ αποτελεσματικοί. Τους ευχαριστούμε πολύ για το επίτευγμα αυτό».

Είχε ζητηθεί συγκεκριμένη ημερομηνία καθαρισμού του σημείου και μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα έχει ενημερωθεί κλιμάκιο της Ευρωβουλής μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.
Η επίσημη απάντηση ήταν ότι λόγω του κορωνοϊού και των υγειονομικών συνθηκών, η δράση θα καθυστερήσει και ότι θα διευθετηθεί εν ευθέτω χρόνο. Αυτή τη στιγμή έχουν καθαριστεί περίπου 40 στρέμματα από παλαιές λεκάνες, ηλεκτρικές συσκευές και σπασμένα πλακάκια. Οι πιέσεις θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και η Τοπική Κοινότητα καθώς και οι κάτοικοι της περιοχής, περιμένουν και αγωνιούν για την άμεση ανταπόκριση για την οριστική λύση του ζητήματος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr