background img
banner
banner

«Τρέχουν» οι πρώτες αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους της Δυτικής Αιγιάλειας

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η απειλή των πυρκαγιών απομακρύνεται όσο το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του, ωστόσο οι πληγές που άνοιξε η πυρκαγιά της 31ης Ιουλίου στη Δυτική Αιγιάλεια, παραμένουν.

Οι συνέπειές της είναι μία δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι πληγέντες κυρίως της Ζήριας αλλά και των Καμαρών, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες αναμένουν να λάβουν τις πρώτες αποζημιώσεις, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης που η πολιτεία έχει εξαγγείλει. Αχτίδα… φωτός φάνηκε τις τελευταίες ημέρες για τους μη ασφαλισμένους στον ΕΓΛΑ που είχαν απώλειες σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Η διαδικασία των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου (arogi.gov.gr), φαίνεται πως έχει ολοκληρωθεί για τους πληγέντες Αιγιαλείς, τα στοιχεία που κατατέθηκαν εξετάστηκαν και οι δικαιούχοι βρίσκονται εν αναμονή των αποζημιώσεων που θα τους βοηθήσουν να… σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Οι αποζημιώσεις αφορούν τις φθορές που έχουν υποστεί σπίτια, η οικοσκευή των νοικοκυριών, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ υπάρχει και η οικονομική ενίσχυση των πρώτων αναγκών ύψους 600 ευρώ.

Καθημερινά παρούσα η Πρόνοια

Καθοριστική ήταν η συμβολή του δήμου Αιγιαλείας, και συγκεκριμένα του Τμήματος Πρόνοιας, στην πρώτη καταγραφή, ενώ σημαντική είναι ακόμη η συμβολή της υπηρεσίας που βρίσκεται καθημερινά στις δύο πληγείσες κοινότητες. ΄΄Από πλευράς δήμου έγινε ό,τι περνούσε από το χέρι μας και ήταν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας.
Η διαδικασία της καταγραφής ολοκληρώθηκε τις πρώτες μέρες για οικοσκευές και τα υπόλοιπα και οι δικαιούχοι υπέβαλαν αιτήσεις ηλεκτρονικά ώστε να τύχουν των αποζημιώσεων από το υπουργείο Εσωτερικών. Από εκεί και πέρα, σε ανάλογες κινήσεις προέβησαν οι πληγέντες ώστε να δηλώσουν και τις απώλειες σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και προϊόντα. Ήδη γνωρίζουμε πως έχουν γίνει έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ και θα λάβουν αποζημιώσεις οι ασφαλισμένοι. Ωστόσο και για τους μη ασφαλισμένους φαίνεται πως υπάρχει πρόθεση από το υπουργείο για αποζημίωση εφόσον έχουν δηλώσει απώλειες σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο΄΄, ανέφερε στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Ανδριόπουλος.

Επιπλέον, έκανε γνωστό πως η υπηρεσία Πρόνοιας του δήμου μεριμνεί για τη φιλοξενία των κλιμακίων της ΕΜΑΚ που λόγω της επιφυλακής και της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρυχθεί η Δυτική Αιγιάλεια, βρίσκονται στα σημεία που κάηκαν και πραγματοποιούν περιπολίες. ΄΄Φιλοξενούμε πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ ώστε να περιπολείται η περιοχή και να προστατεύεται. Ήδη από τις πρώτες ώρες της καταστροφής σαν δήμος συνδράμαμε και την Πυροσβεστική όσο μπορούσαμε τόσο στο έργο της κατάσβεσης όσο και αργότερα. Παραμένουμε δίπλα στους ανθρώπους αυτούς που δοκιμάστηκαν από τη φωτιά΄΄, κατέληξε ο κ. Ανδριόπουλος.

Τι περιλαμβάνει η πρώτη στήριξη για τις φωτιές – Αποζημιώσεις βάσει κριτηρίων

Υπενθυμίζεται ότι μετά την υποβολή της αίτησης, η πρώτη αρωγή προς τους πληγέντες περιλαμβάνει την προκαταβολή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής, η οποία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την έκταση της ζημιάς και ανέρχεται σε 14.000 ευρώ για τα απολύτως κατεστραμμένα κτίσματα. Σε αυτήν προστίθεται η αποζημίωση έως 6.000 ευρώ για την οικοσκευή, εφόσον πρόκειται για κατοικία και όχι για αποθήκες ή άλλους βοηθητικούς χώρους.

Όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Κοινωνικής Πρόνοιας του δήμου Δημήτρης Καΐτσας, από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί δεν έχουν εγκριθεί όλες από την αρμόδια επιτροπή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τρία είναι τα σπίτια στη Δυτική Αιγιάλεια που έχουν καεί ολοσχερώς. Το ύψος της πρώτης καταβολής προκύπτει αυτόματα, με βάση την αρχική αποτίμηση της ζημίας που έχει υποστεί ο δικαιούχος, την οποία αντίστοιχα πρέπει να δηλώσει στα σχετικά πεδία της αίτησης. Στη συνέχεια θα συμψηφιστεί με το τελικό ποσό κάλυψης της εκτιμηθείσας ζημίας, η οποία θα υπολογιστεί από τις αρμόδιες επιτροπές.

Παράλληλα, η πρώτη στήριξη προβλέπει απαλλαγή των πληγέντων ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ για την τριετία 2021, 2022 και 2023, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα επιδότησης προσωρινής στέγασης για τους πολίτες των οποίων η κύρια κατοικία έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Καΐτσας, για πρώτη κατοικία έκαναν δήλωση 14 άτομα από τη Δυτική Αιγιάλεια και η Επιτροπή έκρινε πως δέκα από αυτές τις περιπτώσεις είναι οι δικαιούχοι με βάση το Ε9 που έχουν υποβάλει και τα υπόλοιπα στοιχεία. Από εκεί και πέρα μπορεί να δικαιούνται αποζημίωση από άλλες υπηρεσίες όπως π.χ. είναι η αρωγή για στεγαστική αποκατάσταση. Στο τμήμα της αίτησης για τη Στεγαστική Συνδρομή, οι ενδιαφερόμενοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν τα πεδία για την έκταση της βλάβης και το είδος της χρήσης του ακινήτου.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης -που έχει ταυτόχρονα ισχύ υπεύθυνης δήλωσης- είναι η 30ή Σεπτεμβρίου 2021.

Συνολικά, οι αιτήσεις – καταγραφές ανέρχονται σε 200 και αφορούν σε ζημιές σε λιοστάσια, πορτοκαλιές, λεμονιές, κοτέτσια και σε απώλειες σε φυσικό και ζωικό κεφάλαιο, απ’ όπου αναμένουν αποζημιώσεις οι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ. Από εκεί και πέρα, το υπουργείο εξετάζει τη στήριξη και των μη ασφαλισμένων που υπέστησαν ζημιές.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr