background img
banner
banner

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις και των πυρόπληκτων της Δυτικής Αιγιάλειας

ΜΟΝΟ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΧΕ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Σε λειτουργία τέθηκε την Παρασκευή η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr, για την αποζημίωση σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές από τις 27 Ιουλίου και έως τις 13 Αυγούστου, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Ανάμεσα στους πληγέντες και οι δικαιούχοι από τις κοινότητες Ζήριας και Καμαρών του δήμου Αιγιαλείας, οι οποίοι ήδη έχουν καταγραφεί από την υπηρεσία Πρόνοιας του δήμου Αιγιαλείας.
Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 31ης Ιουλίου που έπληξε τη Δυτική Αιγιάλεια, ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας είχε ανακοινώσει άμεση οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Προστασίας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί ούτε τα πρώτα βοηθήματα. Τα χρήματα αυτά αφορούν στην καταβολή οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των κατοίκων, ύψους 600 ευρώ, καθώς και για την αντικατάσταση οικοσκευής, ύψους έως 6.000 ευρώ. Επίσης, συνεργεία αποτελούμενα από Μηχανικούς της Περιφέρειας έχουν ξεκινήσει ελέγχους σε ό,τι αφορά τα θέματα της στεγαστικής συνδρομής, ενώ υπάρχει δέσμευση για οικονομικές και φορολογικές απαλλαγές, στήριξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που υπέστησαν ζημιές αλλά και ενίσχυση και προστασία περιβάλλοντος και υποδομών με τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, διά στόματος του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη έχουν ζητηθεί γρήγορες και απλές διαδικασίες για την ανακούφιση των πυρόπληκτων. Γι’ αυτό και όρισε Περιφερειακούς Συντονιστές Κρατικής Αρωγής στις Π.Ε. Ηλείας και Αχαΐας που «χτυπήθηκαν» από τις φωτιές. Όπως έκανε γνωστό, επιχειρήσεις, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί μπορούν να επικοινωνούν αντιστοίχως. http://ow.ly/D57R50FTX0D, http://ow.ly/EG3G50FTWop . Στην Αχαΐα, Περιφερειακός Συντονιστής Κρατικής Αρωγής έχει οριστεί ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Μπάφας. Για το σκοπό αυτό, οι επιχειρήσεις, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί από τη θεομηνία μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Μπάφα, στα τηλέφωνα 2613-613 338 και 6984 606 352, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] .

Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων

Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων ως εξής: Η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς TAXIS. Έτσι θα γίνεται η ταυτοποίηση του προσώπου που διεκδικεί την προκαταβολή ενώ θα γίνεται και ο έλεγχος με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η εφορία, δηλαδή αν πρόκειται για ιδιοκατοίκηση, ενοικίαση, ποια είναι τα στοιχεία του ακινήτου κ.λπ. Σε δεύτερο στάδιο ο πυρόπληκτος θα δηλώνει αν το ακίνητο έχει καταστραφεί ολοσχερώς, εάν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και αν είναι κατοικήσιμο ή όχι. Θα υπάρχουν ξεχωριστά πεδία στην ηλεκτρονική αίτηση. Άλλο για τους ιδιοκτήτες (οι οποίοι δικαιούνται και στεγαστική συνδρομή και αποζημίωση για την οικοσκευή), άλλο για τους ενοικιαστές (αποζημίωση μόνο για την οικοσκευή) κι άλλο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ακολούθως ο πυρόπληκτος θα επιλέγει υποβολή κι αν τα στοιχεία του ακινήτου διασταυρώνονται με τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στο Ε9, η αίτηση θα γίνεται δεκτή. Οι προκαταβολές θα εκταμιεύονται σταδιακά ανάλογα με το πότε υποβλήθηκε η αίτηση. Προκείμενου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις προκαταβολές, σε αυτό το πρώτο στάδιο δεν γίνονται διασταυρώσεις για την κατάσταση των ακινήτων. Όμως η εγκυρότητα της προκαταβολής και η αποπληρωμή θα εξαρτάται από τις αυτοψίες που κάνουν ήδη τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών και των Περιφερειών. Εάν η αίτηση αποδειχθεί ανακριβής, ως προς το εύρος της ζημιάς, τότε ο πυρόπληκτος θα κληθεί να επιστρέψει τη διαφορά ως αχρεωστήτως καταβληθείσα. Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Αγωνιούν κάτοικοι και πρόεδροι των πυρόπληκτων Κοινοτήτων

Πάντως, μέχρι και την Παρασκευή, οι πληγέντες της Δυτικής Αιγιάλειας εξέφραζαν δυσαρέσκεια διότι ακόμη δεν είχαν λάβει ούτε ένα ευρώ ως βοήθεια, ενώ δεν είχαν επίσημη ενημέρωση για το άνοιγμα της πλατφόρμας.

Ερωτηθείς από τo protionline.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ζήριας Βασίλης Γλωσσίδης, ανέφερε: ΄΄Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί το παραμικρό ως πρώτη βοήθεια στους πληγέντες συγχωριανούς μας. Είχαμε τη διαβεβαίωση ότι θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα όμως ο κόσμος ήταν ιδιαιτέρα ανήσυχος διότι έχασαν σπίτια και περιουσίες και έχουν περάσει περισσότερες από είκοσι ημέρες από τη φωτιά΄΄. Σημείωσε ακόμη πως τα βήματα που έχουν γίνει ως τώρα είναι η πρώτη καταγραφή από τον δήμο, ενώ σε ό,τι αφορά τα σπίτια πραγματοποιήθηκε η πρώτη αυτοψία από κλιμάκιο της Περιφέρειας για να διαπιστωθεί ποια σπίτια είναι κατάλληλα. Όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου, το ολιγομελές κλιμάκιο δεν ήταν εφικτό να ελέγξει όλες τις κατοικίες. ΄΄Υπάρχουν παράπονα ότι δεν ελέγχθηκαν όλες οι κατοικίες που υπέστησαν ζημιές και με τους ιδιοκτήτες να περιμένουν νέες αυτοψίες. Ωστόσο, όπως μας μετέφεραν δεν υπήρξε αυτή η δυνατότητα ως τώρα, δεδομένου ότι οι ανάγκες είναι πολλές με τις συνέπειες από τις φωτιές σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, και το προσωπικό δυσανάλογο΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της πληγείσας κοινότητας. Σε εκκρεμότητα παραμένουν και οι αποζημιώσεις των καλλιεργητών με τον κ. Γλωσσίδη να εκτιμά πως όσοι ήταν στον ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν ενώ είναι αμφίβολο αν θα γίνει το ίδιο με τους υπόλοιπους. ΄΄Και σε αυτή την περίπτωση περιμένουμε τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για αυτοψίες στα καμένα. Πολλοί φοβάμαι όμως ότι οι περισσότεροι που δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ δεν θα τύχουν αποζημίωσης΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις υποδομές που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τη μανία της φωτιάς, ο κ. Γλωσσίδης είπε πως ΄΄η ύδρευση έχει τελειώσει όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με την άρδευση αφού έχουν καεί μεγάλα δίκτυα και η ΔΕΥΑΑ δεν είχε σωλήνες να τα αντικαταστήσει, καθώς οι προμηθεύτριες εταιρείες λόγω Αυγούστου παραμένουν κλειστές. Για τον ηλεκτροφωτισμό υπάρχουν εκκρεμότητες σε φωτιστικά σώματα, πήγαμε και την περασμένη εβδομάδα στον ΔΕΔΔΗΕ να πιέσουμε, περιμένουμε να τα αντικαταστήσουν΄΄.

΄΄Έχει γίνει μία καταγραφή από τον δήμο όσον αφορά τις καλλιέργειες και τις κατοικίες στα κατά τόπους δημοτικά διαμερίσματα της Ζήριας και των Καμαρών για να μπορεί να προσέλθει ο πολίτης να κάνει τις αιτήσεις του, ενώ εντός των ημερών θα γίνουν και οι σχετικές αναρτήσεις στην πλατφόρμα΄΄, σημείωσε στo protionline.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καμαρών Παναγιώτης Περλέγκας, προσθέτοντας: ΄΄Πολλοί συντοπίτες μας που υπέστησαν ζημιές έχουν καταγραφεί από την Πρόνοια στο Κοινοτικό Γραφείο και στο Κ.Ε.Π. Καμαρών και αναμένουν. Δεν αποκλείεται να έχει καθυστερήσει η διαδικασία για την απόδοση της βοήθειας, λόγω των άλλων πυρκαγιών που σημειώθηκαν μετά από αυτή της Δυτικής Αιγιάλειας που είχαν ολέθριες επιπτώσεις. Εμείς ωστόσο αναμένουμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της΄΄.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν τους ικανοποιούν τα μέτρα που περιελάμβαναν αυτές οι εξαγγελίες, ο κ. Περλέγκας είπε πως ΄΄δεν βοηθούν τους πληγέντες παραγωγούς διότι το υπουργείο έχει βάλει πλαφόν αν δεν έχει κάνει κάποιος δήλωση καλλιέργειας δεν είναι δικαιούχος οποιασδήποτε αρωγής. Εκτός βέβαια κι αν υπάρχει πολιτική παρέμβαση και δοθεί εντολή να είναι όλοι δικαιούχοι΄΄. ΄΄Τα μέτρα δεν μας ικανοποιούν τόσο γιατί σαν πυρόπληκτες περιοχές δεν έχουμε όλοι την εύνοια του νόμου καθώς θα επωφεληθούν μόνο όσοι έχουν δηλωθεί και όχι όλοι όπως έγινε στην Εύβοια κι άλλες περιοχές.

Σε αυτή την περίπτωση ισχύουν δύο μέρα και δύο σταθμά. Έχουμε θέσει το θέμα στους Αχαιούς βουλευτές και ζητούμε να μεριμνήσουν ώστε να ισχύσουν τα ίδια για όλους΄΄, κατέληξε ο πρόεδρος των Καμαρών.

Σε ό,τι αφορά τέλος την κοινότητα Λόγγου, ο πρόεδρος Δημήτρης Μητρόπουλος αναφέρει πως ο Λόγγος έχει κηρυχθεί ως περιοχή έκτακτης ανάγκης αλλά δεν λογίζεται στους πυρόπληκτους γιατί δεν είχε απώλειες ούτε σε κτήματα και άλλες ιδιοκτησίες, ούτε σε δασική έκταση.

Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε (ΦΕΚ Β’ 3862/19-08-2021), αναστέλλεται μέχρι και την 31-01-2022 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 31-07-2021 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων στις Κοινότητες Ζήριας και Καμαρών της Δ.Ε. Ερινεού και της Κοινότητας Λόγγου της Δ.Ε. Συμπολιτείας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις περιοχές στις 31-07-2021. Συγκεκριμένα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, παρατείνονται μέχρι και την 31-01-2022 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις Κοινότητες Ζήριας και Καμάρων της Δημοτικής Ενότητας Ερινέου και της Κοινότητας Λόγγου της Δημοτικής Ενότητας Συμπολιτείας του Δήμου Αιγιαλείας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που λήγουν ή έληξαν από 31-07-2021 μέχρι και 31-01-2022. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών. Επίσης, αναστέλλεται μέχρι και την 31-01-2022 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 31-07-2021 οφειλών των ανωτέρω προσώπων και οντοτήτων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr