background img
banner
banner

Αύξηση του ωραρίου των καθαριστριών μόνο με απόφαση του υπουργείου

ΠΙΕΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΘΑ ΑΣΚΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΤΙ ΚΙΝΕΤΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Σαφή πρόθεση κάλυψης των αναγκών καθαριότητας των σχολείων τής Αιγιάλειας, αλλά με αξιοκρατία και ίσους όρους για όλους τους εργαζόμενους που υπηρετούν τον τομέα αυτό, έδειξαν κατά τη συνέντευξη Τύπου, δήμαρχος και αντιδήμαρχος Παιδείας δήμου Αιγιαλείας, με αφορμή την έντονη διαμαρτυρία τού Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών αναφορικά με τις 208 ώρες που δόθηκαν από το υπουργείο, ωθώντας τον δήμο στην προκήρυξη 52 θέσεων τετράωρης απασχόλησης.

Ο κ. Καλογερόπουλος εκτίμησε πως επαρκούν οι ώρες τονίζοντας ωστόσο πως θα επιδιώξει και μέσω της ΚΕΔΕ, αύξηση της χρηματοδότησης από το υπουργείο ώστε να αυξηθούν και οι ώρες, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα επιτρέψει να επωφεληθούν από αυτό συγκεκριμένες εργαζόμενες και όχι όλες.

Τοποθετούμενος για το θέμα, ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος έδωσε χρήσιμα στοιχεία για τα σχολεία της Αιγιάλειας, λέγοντας πως ο δήμος έχει 6.000 μαθητές ενώ μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους αυξάνουν τον αριθμό των ανθρώπων του σχολικού περιβάλλοντος σε 7.500 άτομα.
Ανέφερε μάλιστα πως η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σωματείου που αντιδρά αποτελείται από σχολικές καθαρίστριες αορίστου χρόνου και οι οποίες αποφασίζουν για όλες τις υπόλοιπες που ωστόσο συμφωνούν με την προκήρυξη του δήμου.

Σημειωτέον ότι ο δήμος Αιγιαλείας έχει 68 σχολεία, 48 από την πρωτοβάθμια και 20 από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που από τις 13 Σεπτεμβρίου θα πρέπει όχι μόνο να είναι καθαρά αλλά να τηρούνται σε αυτά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα του covid-19.

“Τη φτώχεια μας θα την μοιραστούμε τίμια μεταξύ μας”

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα, ο δήμαρχος μεταξύ άλλων, επισήμανε: ΄΄Έχουμε συμφωνήσει ως Δημοτική Αρχή σε έναν απόλυτο κανόνα. Δεν υπάρχει περίπτωση η Δημοτική Αρχή του Καλογερόπουλου και των συνεργατών του, να κάνει προσωπική πολιτική και διακρίσεις. Αυτό για εμάς είναι ο “απαράβατος κανόνας”, το “Ευαγγέλιο” ώστε να μπορούμε να πορευτούμε. Το υπουργείο έδωσε κάποιες απαντήσεις, αλλά στην προκειμένη, θα ακολουθήσω αυτό που έλεγε η μάνα μου “τη φτώχεια μας θα την μοιραστούμε τίμια μεταξύ μας”. Κατά το παρελθόν, κάποιοι θέλησαν να κατοχυρώσουν εργατικά δικαιώματα με συμπεριφορά τέτοια που αδικούσαν άλλους. Έχουμε συγκεκριμένες ανάγκες κι αυτές πρέπει να εξυπηρετηθούν από τις καθαρίστριες Α’, Β’ και Γ’ βαθμού, λόγω των όποιων σχέσεων, ακόμα και με την Δημοτική Αρχή. Άρα, αυτό που είπαμε από την αρχή, είναι ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία, ίσες ευκαιρίες, ίση αμοιβή και παράλληλα – ενώ βρήκαμε λύση και φταίω εγώ που ακολούθησα πέρσι την “πεπατημένη” και κάποιες από τις καθαρίστριες αδικήθηκαν – ενώ υπήρχε και περίπτωση που έχει επωφεληθεί σε βάρος άλλων. Φέτος θέλουμε να διορθώσουμε το λάθος που έγινε πέρυσι. Θα υπάρχει ίση αμοιβή για ίση εργασία και όλες οι καθαρίστριες θα έχουν όλες τα ίδια δικαιώματα. Δεχτήκαμε πιέσεις να “τακτοποιηθούν” διακριτά κάποιες από αυτές. Όμως δεν συνέβη΄΄.

Εάν υπάρξει «κάτι παραπάνω» θα εξεταστούν φορολογικές δηλώσεις και μόρια

Επιπλέον, ο κ. Καλογερόπουλος επισήμανε: ΄΄Κάνουμε λοιπόν το πρώτο βήμα συνεργασίας παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί. Αυξήθηκαν οι ώρες κατά 15-20% και ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε τώρα το κάναμε, μοιράζοντας 4ωρες συμβάσεις, ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη και ισομέρεια. Εάν καταφέρουμε και έχουμε κάτι παραπάνω, αυτό δεν θα γίνει με προσωποπαγή κριτήρια αλλά αντικειμενικά, βάσει φορολογικών δηλώσεων και μορίων. Δεν γίνεται να λέμε “θέλουμε τον τάδε εξάωρο” και οι υπόλοιποι να «ρίχνονται», αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ορθή κρίση και με εμάς και την πολιτική που ακολουθούμε. Παρόλα αυτά καταλαβαίνουμε τις ανάγκες και την ανθρώπινη επιδίωξη όχι για την εργασία, αλλά για την διασφάλιση αυτής. Θεωρούμε ότι οι 4ωρες μπορούν να ικανοποιήσουν σε αυτή την φάση τις ανάγκες μας.

Επειδή είμαι και στην ΚΕΔΕ, στο υπουργείο Εσωτερικών, γίνονται προτάσεις για την αύξηση του ωραρίου και την καλύτερη δυνατή ποιότητα εργασίας και την οργάνωση των αναγκών στα σχολεία πρακτικά. Στόχος μας είναι να διασφαλιστεί και μάλιστα σύντομα, η πλήρης εργασία για όλες τις κοπέλες που εργάζονται σε αυτό τον τομέα. Αυτή είναι η πρότασή μου και αυτό υποστηρίζω. Φέτος έχουν αυξηθεί οι ώρες και πλέον υπάρχει ισονομία και θα είμαστε δίπλα τους, ώστε να διασφαλίζεται η αμοιβή τους και οι συνθήκες εργασίας τους όσο καλύτερα γίνεται. Σε αυτό το πλαίσιο κινούμαι και πιστεύω ότι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 3 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη ή το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, θα έχουμε εξελίξεις γι’ αυτά τα θέματα, που θα έχουν σχέση με την κεντρική διοίκηση, με το κράτος και τον υπουργό. Αυτές οι εξελίξεις πιστεύω ότι θα υπάρξουν και έτσι, θα είμαστε διατεθειμένοι, ανάλογα και με την εικόνα που θα παρουσιάζει η οικονομία του δήμου και οι δείκτες, αν το επιτρέπει ο προϋπολογισμός, να κάνουμε αυτό που είναι όραμα μας: Να είμαστε δίπλα στις καθαρίστριες σε ανθρώπινο επίπεδο προσπαθώντας να ικανοποιήσουμε και τις οικονομικές απαιτήσεις τους και τις σωστές συνθήκες εργασίας τους΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr