background img
banner
banner

Εντός των ημερών… κληρώνει για το club Mediterranee

ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΕΑΝ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΩΝ 45 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Αν κάποιος διασχίσει αυτή τη στιγμή τις εγκαταστάσεις του ¨Club Méditerranée¨ στο Λαμπίρι, το μόνο που στ’ αλήθεια θα αντικρίσει είναι η απόλυτη θλίψη και ερημιά. Και σίγουρα, θα νιώσει την μετουσίωση του θρήνου μπρος στα μάτια του. Είναι αυτό το συναίσθημα των ¨ήχων¨ που ξεπηδούν από το σήμερα και τα δεκάδες καμένα δέντρα και με τη δύναμη των ¨στιγμών της θύμησης¨ μπορεί και ¨αντανακλά¨ τις πάλαι ποτέ δοξασμένες στιγμές του. Αρκεί μια διαδρομή του χωροχρόνου – μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα – για να ¨περάσει¨ από τα μάτια του επισκέπτη η κορύφωση; Μπορεί το ζενίθ και το ναδίρ να συνυπάρξουν στον ίδιο αύξοντα χρόνο;

Η πολυφωνία των χρωμάτων του ¨Club Méditerranée¨ εχάθει… και τη θέση της έχει πάρει πλέον το απόλυτο γκρι της ερημιάς του ¨Club Méditerranée¨ και του ολοκαυτώματος…
Είναι πραγματικά εξωφρενικό αν αναλογιστεί κάποιος, τι μπορεί να συμβεί μέσα σε μερικά μόνο λεπτά. Λίγο πριν φτάσουν οι φλόγες και καταστρέψουν το συγκεκριμένο σημείο στο Λαμπίρι, όλοι όσοι ήξεραν τον χώρο του ¨Club Méditerranée¨ και όσο αυτό λειτουργούσε, θυμούνταν έναν ¨επίγειο παράδεισο¨: Οι μικρές αυτοσχέδιες παραθεριστικές καλύβες ίσως να είχαν με τα χρόνια φθαρεί, αλλά το ειδυλλιακό τοπίο της απίστευτης θέας και της ομορφιάς της τοποθεσίας, μπορούσε ο επισκέπτης ακόμα να δει και να απολαύσει. Έστω και αν για χρόνια ο χώρος έμεινε εντελώς ανεκμετάλλευτος. Έπειτα από τις φλόγες στο ¨Club Méditerranée¨ δεν έχει μείνει κυριολεκτικά… τίποτα όρθιο.

Κατάφυτη περιοχή 70 στρεμμάτων

Το ¨Club¨ ήταν ένα τουριστικό κλαμπ – θέρετρο που μεσουρανούσε από τη δεκαετία του ‘60 και μετά. Τουλάχιστον τρεις γενιές ανθρώπων, θυμούνται να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του στην κατάφυτη περιοχή των 70 στρεμμάτων στο Λαμπίρι, έχοντας τη δυνατότητα επισκεψιμότητας 1200 ατόμων περίπου σε καλύβες – bungalows. Η ¨γαλλική αρμάδα¨ είχε συμβάλλει ήδη τα μέγιστα εκείνη την εποχή στην ανάπτυξη της περιοχής και την οικονομική αλλά και την κοινωνική. Οι σημερινοί 65αρηδες, σίγουρα θα θυμούνται τον… λαό που κατέβαινε από το τρένο, έξω από το σημείο της μονάδας ακριβώς, τους μήνες από Ιούνιο ως Οκτώβρη: Η απόλυτη κοσμοσυρροή. Η ¨εποχή των λουλουδιών¨ και η απελευθέρωση των αισθήσεων, που ξεκίνησε από την Γαλλία του ’58, δεν… άργησε να εμφανιστεί στο Λαμπίρι του 1961…

Ο κόσμος, ζώντας τις μεγάλες παγκόσμιες εξελίξεις, ¨ακολούθησε¨ το ρεύμα της εποχής και έκανε το ¨Club Méditerranée¨ μέσα σε δύο – τρία καλοκαίρια… την must εκδρομή και τον απόλυτο ταξιδιωτικό προσδιορισμό.

Το λουκέτο η επαναλειτουργία και οι άκαρποι διαγωνισμοί

Το 1993 διέκοψε τη λειτουργία του και παρέμενε ανεκμετάλλευτο και κλειστό για περίπου μια επταετία. Το 2000 επαναλειτουργεί, ως χώρος αναψυχής λουομένων και σημείο επισκεψιμότητας για λίγες ώρες. Το 2008 σταμάτησε οριστικά η λειτουργία του και μπήκε ¨λουκέτο¨ το οποίο… ισχύει μέχρι να το ¨αγγίξει¨ η πρώτη φλόγα πριν λίγες μέρες. Μέχρι και το ¨πέρασμα της φωτιάς¨ τα μόνο που έστεκαν όρθια στο σημείο ήταν τα δέντρα. Οι καλύβες και τα κτίσματα είχαν σχεδόν καταρρεύσει με τα σημάδια της εγκατάλειψης να είναι παραπάνω από ορατά, ειδικά την τελευταία πενταετία. Δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από κάποιον επενδυτή προς αξιοποίηση. Ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Λαμπιρίου, στον οποίο ¨ανήκει¨ τυπικά ο χώρος σήμερα, προσπάθησε σταδιακά να υπερπηδήσει τα οικονομικά «εμπόδια» που μπλόκαραν την αξιοποίηση του χώρου και να υπερνικήσει τη νομοθεσία, που δεν άφηνε ηθελημένα επί χρόνια, να επέμβει στον χώρο για καλλωπισμό και συντήρηση.

Το ¨Club Méditerranée¨ έπειτα από τέσσερις άκαρπους διαγωνισμούς, το ακίνητο… των 70 στρεμμάτων, εγκαταλείφτηκε πλήρως και τα τελευταία χρόνια δεν ήταν παρά ένας χώρος πυκνής βλάστησης, χιλιάδων αναμνήσεων και μεγάλης επισκεψιμότητας από πουλιά και ζωάκια παντός είδους.

Δεν αποκλείεται να ζητήσει ευθύνες για τη φωτιά ο σύλλογος Λαμπιρίου

Καθοριστική αναμένεται η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα για το… πολύπαθο club Mediterranee στο Λαμπίρι, που υπέστη ολοσχερή καταστροφή εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς της 31ης Αυγούστου. Εντός των ημερών αναμένεται η συνάντηση των μελών του Δ.Σ. του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Λαμπιρίου που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις του κληροδοτήματος Παναγιωτοπούλου, με τον επενδυτή που έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αξιοποίησή του, από την οποία μπορεί να κριθούν… πολλά σχετικά με το πώς θα κινηθεί ο Σύλλογος κι εάν προτίθεται να… φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο για τους λόγους που δεν κατέστη δυνατό να προφυλαχτεί η έκταση από τη μανία της φωτιάς. Ήδη έχει γίνει γνωστό πως εκ μέρους του Συλλόγου που διαχειρίζεται αυτό το τόσο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, έχουν σταλεί κατά το παρελθόν τρεις φορές έγγραφα προς το Δασαρχείο μέσω των οποίων έχει ζητηθεί να δοθεί το «πράσινο φως» από το Δασαρχείο ώστε να δημιουργούνταν αντιπυρικές ζώνες που θα επέτρεπαν την είσοδο πυροσβεστικών στον χώρο σε περίπτωση ανάγκης. Σε διαφορετική περίπτωση ζητούσε από το ίδιο το Δασαρχείο να επιληφθεί. Η έκτακτη ανάγκη ήρθε το προπερασμένο Σάββατο όμως ο χώρος θύμιζε… λόγγο με δύσβατα μονοπάτια καλυμμένα από πλούσια βλάστηση και όπως ήταν φυσικό, υπέστη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή.

Είχαν στείλει τρεις φορές έγγραφα στο Δασαρχείο…

Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου δεν έχουν αποφασίσει ακόμη το πώς θα χειριστούν την τόσο σοβαρή υπόθεση, δεδομένου ότι μετά από συνεχείς διαγωνισμούς, μόλις τον Ιούνιο βρέθηκε η εταιρεία που εξέφρασε ενδιαφέρον για αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Ερωτηθείς σχετικά με το εάν προτίθενται να κινηθούν δικαστικά ενάντια στο Δασαρχείο γιατί δεν τους επέτρεψε να λάβουν τα μέτρα που χρειάζονταν, ο πρόεδρος του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Λαμπιρίου, Γιώργος Σταυρόπουλος, ανέφερε στο protionline.gr: ΄΄Για την ώρα δεν έχει παρθεί καμία απόφαση από το Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Είναι νωρίς για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα περιμένουμε λίγες μέρες ακόμα, καθώς υπάρχουν σημεία στον χώρο που ακόμα “αχνίζουν” μετά από τόσο διάστημα και περίπτωση αναζωπύρωσης δεν μπορεί να αποκλειστεί. Είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή και εμείς και η πυροσβεστική υπηρεσία. Ως Σύλλογος, τρεις συνεχόμενες φορές το προηγούμενο διάστημα, είχαμε στείλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τον φάκελο του επενδυτικού χώρου στην αρμόδια υπηρεσία του Δασαρχείου, προκειμένου να δοθεί η άμεση έγκριση της συντήρησης του χώρου και να φτιαχτούν οι σταθμοί της αντιπυρικής προστασίας. Από το Δασαρχείο δυστυχώς μας… κυνηγούν! Δεν μπορούμε να “απλώσουμε” μέσα δίχως την συγκατάθεσή τους, την οποία δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δώσουν. Θεωρείται μια έκταση πλήρως δασική και δεν… αφήνουν να γίνει κάποια επέμβαση είτε καθαρισμού είτε συντήρησης είτε κλαδέματος των δέντρων, με αποτέλεσμα να γίνει η περιοχή τόσο “πλούσια” που την… πλήρωσε με τα γνωστά αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών. Η υπηρεσία δεν καθάρισε ποτέ τον χώρο, ως όφειλε. Ο ωφέλιμος του χώρος είχε καεί στο 100%, το άλλο κομμάτι του που “ακουμπάει” στο κατάστημα “Azur” έχει καεί στο 60% περίπου. Δηλαδή, ό,τι εφάπτεται με την Εθνική οδό δεν έχει πάθει ζημιές, μόνο το υπόλοιπο κομμάτι του. Όλα τα σημεία του από την δυτική πλευρά, δυστυχώς έχουν καεί ολοσχερώς΄΄.

12 με 13 Αυγούστου στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος του Ομίλου Αρβανιτάκη

Παράλληλα, ΄΄εντός της εβδομάδας, θα παρθούν οι αποφάσεις από το Δ.Σ. του Συλλόγου, έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί ο φάκελος και να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά και χαρτιά που χρειάζονται για την διαδικασία και την συνάντηση με τον μεγαλοεπιχειρηματία που ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση του χώρου΄΄, προσθέτει ο πρόεδρος του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Λαμπιρίου, τονίζοντας: ΄΄Ο επιχειρηματίας που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του είναι αυτή τη στιγμή στο Μόντε Κάρλο και μας είπε ότι περίπου στις 12 με 13 Αυγούστου θα έρθει στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον κ. Αρβανιτάκη, επενδυτή από την Αθήνα. Αυτό που ξέρω μέχρι στιγμής, είναι ότι η επόμενη συνάντησή μας θα γίνει πολύ σύντομα και ίσως πριν τον Δεκαπενταύγουστο, προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν θα προχωρήσει στις υπογραφές για την εκμετάλλευση του χώρου ή να την οριστική αποχώρησή του από το ενδιαφέρον. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η ολοκληρωτική καταστροφή του σημείου και η 100% παράδοσή του στις φλόγες, λειτουργήσει αποτρεπτικά και ανασταλτικά για την επένδυση που υπολόγιζε ο γνωστός όμιλος και ο εκπρόσωπός του. Πρόκειται για ένα κεφάλαιο πολύ μεγάλο και αν μη τι άλλο, ίσως μας πάρει και δύο ή και τρία χρόνια, ώστε να ολοκληρωθεί η τελική του μορφή και το πώς ακριβώς θα δουλέψει, αν ο επιχειρηματίας συμφωνήσει, με το καλό΄΄.

Σημειώνεται πως δεν έχει γνωστοποιηθεί τι έχει σκεφτεί ακριβώς ο επιχειρηματίας και πώς ακριβώς θα ήθελε να αξιοποιήσει το χώρο. Πάντως η περίπτωση της “γρήγορης δεντροφύτευσης” και της αξιοποίησης του σημείου με νέα δασική έκταση και δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Είχε καεί το μισό club το 1997

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση έχει δοκιμαστεί πολλές φορές από διάφορες έκτακτες συνθήκες και βεβαίως και φωτιά. Μάλιστα, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της μεγάλης πυρκαγιάς του 1997, όπου τουλάχιστον το… μισό Club Mediterranee είχε καεί ολοσχερώς, καθώς και μεγάλο μέρος από το χωριό της Ζήριας.

Η εταιρεία η οποία εκπροσωπεί ο μεγαλοεπενδυτής εδρεύει στην Κύπρο και μάλιστα έχει θετικό “πρόσημο” τα τελευταία 5 χρόνια στα χρηματιστήρια, ενώ οι επενδύσεις της “ανεβαίνουν” μήνα με τον μήνα όλο και πιο πολύ. Οι πληροφορίες λένε ότι οι δραστηριότητες της, επεκτείνονται σε Γαλλία, Βέλγιο και Αγγλία, ενώ σαν “κέντρο” της επιχείρησης λογίζεται μια περιοχή της Ελβετίας, ενώ σοβαρές επεκτατικές βλέψεις έχει σε Μονακό και Ιταλία. Στην Ελλάδα, η εταιρία δραστηριοποιείται κυρίως στην πρωτεύουσα, αλλά και στην Κέρκυρα, την Πάρο και την Θεσσαλία.

Τι περιλαμβάνει η οικονομεχνική μελέτη

Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη που μέχρι σήμερα υπάρχει, προκύπτει μια άμεση επένδυση η οποία θα συμπεριληφθεί σε διαγωνισμό και θα προβλέπει τη λειτουργία ενός πολυτελή χώρου που θα περιλαμβάνει σουίτες πέντε αστέρων με όλες τις ανέσεις και τις παροχές. Μάλιστα λέγεται, ότι η συγκεκριμένη επενδυτικής πρόταση “προβλέπει” εγκαταστάσεις εφάμιλλες με αυτές του Costa Navarino, με την κορυφαία τεχνολογία και πολυτέλεια να “υπερτερεί” σε κάθε σημείο του χώρου. Το όλο “consept” αναφέρει ότι σε κάθε επίπεδό του, η ποιότητα των υπηρεσιών του θα “ξεχειλίζει” σε κάθε περίπτωση και πως το ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο χώρος θα παραχωρηθεί για 40 συν 8 χρόνια έναντι μισθώματος 80.000 ευρώ τον χρόνο στον σύλλογο.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr