background img
banner
banner

Η ΔΕΥΑΑ… κρατά ψηλά το νερό

ΣΤΙΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ

Οι υψηλές και άνευ προηγουμένου θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών, οι πυρκαγιές, ο πολλαπλασιασμός του πληθυσμού της περιοχής λόγω των επισκεπτών θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει προβλήματα στην επάρκεια του νερού. Πλην όμως, η ΔΕΥΑΑ καταβάλει τεράστιες προσπάθειες ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στην υδροδότηση των νοικοκυριών, έχοντας καταφέρει, τουλάχιστον στο Αίγιο, να διατηρήσει σε σταθερά επίπεδα τα αποθέματα των δεξαμενών.

Παρεμβάσεις συνεργείων της ΔΕΥΑΑ την ώρα της πυρκαγιάς

Ερωτηθείς από τo protionline.gr, ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΑ Παναγιώτης Νικολόπουλος ξεκαθάρισε πως υπήρχε επάρκεια νερού και οι κρουνοί ήταν γεμάτοι, πλην όμως ανέφερε πως με τη διακοπή ρεύματος εξαιτίας της φωτιάς δεν ήταν δυνατόν να λειτουργήσουν οι γεωτρήσεις κι εκεί κατά τόπους παρατηρήθηκε το φαινόμενο ή να μειώνεται η πίεση του νερού στις παροχές ή να κόβεται εντελώς.

΄΄Οι δεξαμενές μας είχαν νερό όμως κάηκαν πολλά λάστιχα επιφανειακά. Επίσης, από τη στιγμή που όλα τα λάστιχα ήταν ανοιχτά, έπεσε η πίεση του νερού ή σταμάτησε. Σαν ΔΕΥΑΑ ήμασταν στο σημείο να παρέμβουμε για ό,τι χρειαζόταν, είχαμε δέκα άτομα να αντιμετωπίζουν βλάβες, να προσέχουν τις γεωτρήσεις στον βαθμό που μπορούσαν και χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις. Η κατάσταση όμως ήταν πολύ σοβαρή. Σκεφτείτε ότι η φωτιά πέρασε έξω από το αντλιοστάσιο της Ζήριας και αποσοβήθηκε ο κίνδυνος να το κάψει ολοσχερώς. Εάν εισχωρούσε θα καιγόταν ο ηλεκτρολογικός πίνακας και θα σταματούσε εντελώς η γεώτρηση΄΄, ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος.

Επίσης, τόνισε πως η ΔΕΥΑΑ είχε συντηρήσει τους κρουνούς που δούλευαν κανονικά, όχι όμως όταν κόπηκε το ρεύμα καθώς δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τροφοδοσία από τις γεωτρήσεις.
Αντιλαμβάνεται κανείς έτσι ότι για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί μια τέτοια εστία νερού και να αποτελέσει λύση η τροφοδοσία από πυροσβεστικό κρουνό, πρέπει απαραίτητα να υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.

«Κλείνει» ανάγκες αξιοποιώντας μικρές πηγές – «Καλυμμένο» το Αίγιο

Αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει το φετινό καλοκαίρι στην ύδρευση, ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΑ είπε πως είναι αρκετά πιο δύσκολο από το περσινό γεγονός που αποδίδεται στις κλιματολογικές συνθήκες και στο ότι πέρυσι ο χειμώνας δεν είχε χιόνια και βροχές, άρα τα αποθέματα νερού ήταν πολύ μειωμένα. ΄΄Παρόλα αυτά, με έργα που έχουμε εκτελέσει, έχουμε «ενεργοποιήσει» και αξιοποιήσει μικρές πηγές για να υπάρξει επάρκεια. Για παράδειγμα, στη Βαλιμή που αξιοποιήσαμε μία μικρή πηγή δημιουργώντας νέο δίκτυο 700 μέτρων μακριά εμπλουτίζοντας το υπάρχον. Κάτι ανάλογο και για το Μοναστήρι ώστε να εξυπηρετούνται κάτοικοι και επισκέπτες. Κάπως έτσι δεν μπορούμε να πούμε πως έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο. Αντιθέτως, ειδικά το Αίγιο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση από άποψη επάρκειας νερού, και επ’ ουδενί θυμίζει την κατάσταση πριν δέκα χρόνια όπου κάθε απόγευμα παρατηρούσαμε μείωση της πίεσης του νερού, ειδικά στο «κάτω» Αίγιο, εκτός βέβαια κι αν υπάρξει κάποιο έκτακτο συμβάν. Όμως και στις υπόλοιπες μεγάλες κοινότητες του δήμου δεν παρατηρούνται μειώσεις πιέσεων παρά μόνο στο ελάχιστον και εφόσον μιλάμε για τις ώρες αιχμής όπως είναι οι απογευματινές΄΄, τόνισε ο κ. Νικολόπουλος, ευελπιστώντας ότι μόλις κατασκευαστεί το διυλιστήριο του Σελινούντα, θα εκλείψουν διά παντός τέτοια φαινόμενα.

Oι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν έδιναν νερό στη φωτιά όταν κόπηκε το ρεύμα

Η πρόσφατη φωτιά στη Δυτική Αιγιάλεια… πυροδότησε σχόλια ότι οι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν είχαν νερό και ότι οι βρύσες των κατοικιών στέρεψαν την ώρα της πυρκαγιάς με κάποιους να ισχυρίζονται ότι εάν υπήρχε μεγαλύτερη επάρκεια νερού θα είχαν καταφέρει να περισώσουν περισσότερες ιδιοκτησίες. Το τι ισχύει στην πραγματικότητα βέβαια είναι εντελώς διαφορετικό…
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρών Παναγιώτης Περλέγκας, εξηγεί στo protionline.gr: ΄΄Από τη στιγμή που είχε καεί όλο το βουνό, οι περιοχές δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα. Ως εκ τούτου οι γεωτρήσεις σταμάτησαν να λειτουργούν. Άρα οι κρουνοί δεν ήταν πλέον εστίες που θα μπορούσε να αντληθεί νερό. Η Ζήρια είχε πρόβλημα με το νερό της την ώρα της μεγάλης πυρκαγιάς και η μία γεώτρηση που έχουν, είχε σταματήσει. Το ίδιο συνέβη και στο χωριό Δαμακίνι, όπου και εκεί το δίκτυο του νερού σταμάτησε να λειτουργεί. Η κοινότητα η δική μας έχει τρεις διαφορετικές γεωτρήσεις, με φυσική ροή΄΄.

Και πρόσθεσε: ΄΄Είναι άδικο αυτό που ακούστηκε από κάποιους ότι στην κρίσιμη στιγμή σταμάτησε η κοινότητα να έχει νερό. Δεν ξέρω ποιος προώθησε ή “έβγαλε” κάτι τέτοιο στην “φόρα” αλλά πρόκειται για ένα ψευδέστατο γεγονός. Δεν συνέβη ποτέ αυτό. Λυπάμαι πολύ για αυτούς που άφησαν να εννοηθεί ότι οι Καμάρες είχαν μια προβληματική συμπεριφορά και αντίδραση. Υπάρχουν πολλοί τελικά που θέλουν να βλάπτουν αυτόν τον τόπο, δεν εξηγείται αλλιώς…΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr