background img
banner
banner

ΚΡΙΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΗΣ: Για διακοπές στο αγαπημένο του Αίγιο μετά από 9 χρόνια

Ο ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΓΣ ΖΕΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ ΑΠΟ ΤΟ 2002

Το καλοκαίρι του 1995 ο Παναιγιάλειος επέστρεψε στη Γ΄ Εθνική μετά από 10 ολόκληρα χρόνια… περιπλάνησης στα «χωράφια» της Δ΄ Εθνικής, αλλά και του τοπικού, στο οποίο βρέθηκε τη σεζόν 1988-1989. Μετά τη νίκη – άνοδο στο μπαράζ επί της Αχαϊκής άρχισε το «χτίσιμο» της ομάδας με τον Πέτρο Παλαιολογόπουλο να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη φέρνοντας στο Αίγιο κάποιους ποδοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας, με εμπειρία, δημιουργώντας ένα ικανό σύνολο που από την πρώτη χρονιά πρωταγωνίστησε στην κατηγορία. Ανάμεσά τους και ένας ομογενής από τις ΗΠΑ, που ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού και φόρεσε την πράσινη φανέλα τη περίοδο 1989-90 στην Α΄ Εθνική.

Ο λόγος για τον Κρις (Χρήστο) Καραμπάτση που έμελλε να γίνει ένας από τους μακροβιότερους – μη γηγενείς – ποδοσφαιριστές στην ιστορία της «Μαύρης Θύελλας». Ο γεννημένος το 1965 στον Πύργο της Ηλείας μεσοαμυντικός, φόρεσε τη μελανόλευκη φανέλα για 7 ολόκληρα χρόνια σε Γ΄ και Β΄ Εθνική και αποχώρησε το 2002 έχοντας καταγράψει περισσότερες από 150 συμμετοχές, ενώ πέτυχε και 5 τέρματα. Μετά την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό και πριν έρθει στο Αίγιο, αγωνίστηκε και σε ΕΑ Ρεθύμνου, Ατρόμητο Αθηνών και Δόξα Βύρωνα, ενώ μετά τον ΠΓΣ επέστρεψε στο Σικάγο, όπου διαμένει μέχρι σήμερα. Είχε μεταναστεύσει με την οικογένειά του σε ηλικία 9 χρονών και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1989, για τον Παναθηναϊκό όπως προαναφέρεται.

Αυτές τις ημέρες ο Κρις Καραμπάτσης απολαμβάνει μέρος των καλοκαιρινών του διακοπών στο Αίγιο, το οποίο επισκέπτεται για δεύτερη φορά από την ημέρα που έφυγε. Η πρώτη ήταν το 2012, όταν είχε μείνει για μία εβδομάδα, ενώ τόσο περίπου σκοπεύει να παραμείνει και αυτή τη φορά. Συναντήθηκε με παλιούς καλούς φίλους (στις φωτό με τον Βασίλη Χριστόπουλο και τον Σωκράτη Μαυρίδη) και θυμήθηκαν όμορφες παλιές στιγμές.

«Η αλήθεια είναι, ότι όταν αποχώρησα το 2002 από τον Παναιγιάλειο πήγα στο Σικάγο για να δω τους γονείς μου και όχι για μόνιμη εγκατάσταση. Όμως ήρθαν έτσι τα πράγματα που το προσωρινό έγινε μόνιμο και πλέον μετράω 19 χρόνια στην Αμερική» μας λέει ο παλαίμαχος άσος και προσθέτει: « Η ακαδημία ποδοσφαίρου που ξεκίνησα το 2005 είχε πολύ μεγάλη επιτυχία από την αρχή και χρόνο με το χρόνο γιγαντώθηκε. Αυτή τη στιγμή στην ακαδημία μου έχω περισσότερες από 20 ομάδες και απασχολώ 10 προπονητές και είναι ένα πρότζεκτ το οποίο το απολαμβάνω πολύ, παρότι μου «κλέβει» τον χρόνο όλης της ημέρας».

Άρα εγκαταλείπεται το πλάνο της μόνιμης επιστροφής κάποιας στιγμής στην Ελλάδα, όπως είχες δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη.
“Όπως δείχνουν τα πράγματα μάλλον ναι. Ο στόχος μου αρχικά ήταν να επιστρέψω στην Ελλάδα σε 4 με 5 χρόνια, αλλά αυτό άλλαξε στην πορεία με τη μεγάλη εξέλιξη της ακαδημίας. Το τηλέφωνο μου χτυπά συνέχεια, αλλά νιώθω ικανοποιημένος επειδή δημιουργούμε καλές ομάδες και εξελίσσουμε το ταλέντο αρκετών παιδιών.”

Πρωταθλητής με τον Παναθηναϊκό

Ο Κρις ήταν μέλος της ομάδας του Παναθηναϊκού που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1990 μαζί με τους Σαραβάκο, Βαζέχα, Αντωνίου, Νικοπολίδη κ.α. υπό τις οδηγίες του Κρίστο Μπόνεφ και έχει νοσταλγικές αναμνήσεις από εκείνη την εποχή. Όμως επειδή αγωνίστηκε πολλά χρόνια στον Παναιγιάλειο, η «Μαύρη Θύελλα» και το Αίγιο έμειναν για πάντα στην καρδιά και οι δεσμοί παραμένουν άρρηκτοι.

Λίγα χρόνια μετά την αποχώρησή σου, σου έγινε και πρόταση από τον Παναιγιάλειο να αναλάβεις προπονητής;
Ναι, είχα δεχτεί πρόταση στο παρελθόν από τον Παναιγιάλειο για μπω στη διοίκηση αλλά και να αναλάβω την τεχνική του ηγεσία, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν ήθελα να επιστρέψω. Έχω προοδεύσει αρκετά, με το δίπλωμα προπονητικής που έχω μπορώ να προπονήσω ακόμη και ομάδα MLS και έτσι δεν ήθελα να επιστρέψω. Δεν ήθελα να βρεθώ στις μικρότερες κατηγορίες της Ελλάδας. Οι προτάσεις πάντως δεν έλειψαν και στην Αμερική. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για να προοδεύσεις πρέπει να είσαι … wild connected (σ.σ. τρελά δικτυωμένος)! Μου έγινε και πρόταση από την Τσίβας για να γίνω βοηθός προπονητή, με προοπτική μετά από μερικές σεζόν να αναλάβω τη θέση του πρώτου προπονητή αλλά δεν με ικανοποίησε. Για να πάρω το δίπλωμα προπονητικής πέρασα από… 100 τεστ. Εξεταστής μου ήταν ο προπονητής της Εθνικής Αμερικής Μπομπ Μπράντλεϊ και οι εξετάσεις είναι πολύ αυστηρές.

Πόσο έχει εξελιχθεί το ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ και ποιες είναι οι πιο σημαντικές διαφορές με την Ελλάδα;
Πάρα πολύ, κυρίως στον τομέα των ακαδημιών και στο ενδιαφέρον που δείχνει ο κόσμος. Υπάρχει προγραμματισμός, μεγάλα γήπεδα και δεν αφήνεται τίποτα στην τύχη. Η τεράστια διαφορά με την Ελλάδα είναι στην παρουσία του κόσμου. Πηγαίνουμε και αγωνιζόμαστε στα διάφορα πρωταθλήματα και τους αγώνες παρακολουθούν χιλιάδες κόσμου. Έχουμε παίξει και μπροστά σε 20-25.000 θεατές, αριθμός που ακούγεται ίσως εξωπραγματικός αλλά είναι πραγματικότητα. Και βλέπουμε εδώ γήπεδα της Super League να είναι σχεδόν άδεια. Δεν συζητώ βέβαια για τις μικρότερες κατηγορίες.

Πως αισθάνεσαι που είσαι και πάλι στο Αίγιο μετά από τόσα χρόνια;
Υπέροχα. Έχω πολλούς φίλους στο Αίγιο με τους οποίους επικοινωνώ πολύ συχνά. Και όχι μόνο με πρώην συμπαίκτες αλλά με ανθρώπους που γνώρισα στην πόλη και την περιοχή γενικότερα. Με τον Κυριάκο Αθανασίου ίσως θυμάστε ότι συνεργαστήκαμε και επαγγελματικά. Διατηρούσαμε για δύο χρόνια fast food στην οδό Μητροπόλεως. Ήταν δύσκολες εποχές οικονομικά και διοικητικά στην ομάδα τότε. Πολλά τα προβλήματα που δυστυχώς το 2003 τη λύγισαν και την έφεραν από τη Β΄ στη Δ΄ Εθνική. Ήταν κρίμα γιατί αγωνιστικά η ομάδα ήταν καλή. Και όπως βλέπω τα πράγματα σήμερα είναι ακόμη χειρότερα. Αυτό με στεναχωρεί αλλά και με προβληματίζει γιατί βλέπω ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον και έχουν μείνει μόνο λίγοι άνθρωποι να παλεύουν για την ομάδα. Εύχομαι κάποια στιγμή να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Στους πανηγυρισμούς για την άνοδο στη Β΄ Εθνική το 2009

Με τον Χρήστο Καραπίτσο, τον αείμνηστο Στράτο Γεωργίου και τον Κώστα Τηλιγάδη στις αρχές του 2002

Με Βασίλη Γιαννίκο και Κυριάκο Αθανασίου


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr