background img
banner
banner

Με τα μάτια στραμμένα σε ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Εν μέσω των αντιδράσεων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που το Δημοτικό Συμβούλιο εκλήθη να πάρει απόφαση για το θέμα, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην διά περιφοράς συνεδρίαση της Παρασκευής το στρατηγικό σχέδιο του δήμου Αιγιαλείας.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός αποτελεί την πρώτη φάση του επιχειρησιακού προγράμματος το οποίο εκπονείται σε μία περίοδο που λαμβάνει χώρα και ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης γεγονός που του προσδίδει ιδιαίτερη σημασία ως προς την προώθηση έργων από τον δήμο το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στην διά περιφοράς συνεδρίαση και συζήτηση του θέματος, δεδομένης της σημαντικότητάς του.

Β. Χριστόπουλος: ΄΄Θα αποτελέσει βάση εξειδίκευσης των αξόνων΄΄

Όπως ανέφερε στo protionline.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄αφού ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, το στρατηγικό σχέδιο θα αποτελέσει τη βάση για να εξειδικευτούν οι άξονες και τα μέτρα σε συγκεκριμένες πλέον δράσεις και έργα, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των ενδιαφερόμενων (δημοτικές παρατάξεις, τοπικοί φορείς, υπηρεσίες του δήμου κ.λπ.). Έχουμε δε ενσωματώσει τις προτάσεις που ήδη μας απέστειλαν οι δημοτικές παρατάξεις. Οι παράμετροι πάνω στους οποίες βασίζεται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα της περιοχής, οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid 19 στην κοινωνία και στην τοπική οικονομία και ο υφιστάμενος προγραμματισμός του Δήμου, της Περιφέρειας και της Κεντρικής Διοίκησης΄΄.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Χριστόπουλου, ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα επιμερίζεται σε δύο φάσεις: α)τον Στρατηγικό Σχεδιασμός στον οποίο αναλύεται το εξωτερικό περιβάλλον του Δήμου, εντοπίζονται τα πλεονεκτήματα, οι αδυναμίες, οι προοπτικές ανάπτυξης, εξετάζονται οι διαθέσιμες και αναμενόμενες Χρηματοδοτικές Πηγές, αναλύεται το εσωτερικό περιβάλλον του Δήμου και εντοπίζονται τα πλεονεκτήματα, οι αδυναμίες και οι δυνατότητες ανάπτυξης των υπηρεσιών του Δήμου και καθορίζονται οι Άξονες, τα Μέτρα και οι Στόχοι για την ανάπτυξη του Δήμου και β) τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό.

Σε ότι αφορά το Στρατηγικό Σχέδιο που εγκρίθηκε, λαμβάνεται υπόψη η Στρατηγική του δήμου Αιγιαλείας, και επικεντρώνεται σε 4 βασικούς Πυλώνες – Θεματικούς Άξονες: 1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, 2. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, 3. ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ και 4. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

Το σύνολο των εργασιών και διαδικασιών, θα αποτελέσουν το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Αιγιαλείας, περιόδου 2020-2023». Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται, ο Στρατηγικός Σχεδιασμός και ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός με τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τους δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης του Προγράμματος.

Χρ. Γούτος: ΄΄Ο δήμαρχος πρέπει να σταματήσει να αποφεύγει το Δημοτικό Συμβούλιο όπως ο διάβολος το λιβάνι΄΄!

Η παράταξη του Χρήστου Γούτου συμμετείχε στη συνεδρίαση με πέντε απόντες ωστόσο συμβούλους, με τους συμμετέχοντες ωστόσο να καταψηφίζουν το θέμα αποκλειστικά και μόνον για τον τρόπο που ετέθη. ΄΄Αυτό που έγραψα στην τοποθέτησή μου είναι ότι δεν διαφωνούμε με την ουσία των θεμάτων αλλά με τον τρόπο που κληθήκαμε να τα συζητήσουμε. Άρα δεν ψήφισα το θέμα του στρατηγικού σχεδιασμού διότι εκτιμώ ότι είναι βαρύνουσας σημασίας και δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο επικεφαλής της παράταξης Αιγιάλεια Αύριο.

Παράλληλα, τόνισε: ΄΄Δεν είναι όμως μόνο τα θέματα αυτά καθαυτά. Από την τελευταία διά τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση έχουν συμβεί πολλά και σοβαρά στον δήμο μας. Για παράδειγμα είχαμε μία μεγάλη πυρκαγιά, προέκυψαν διάφορα θέματα μέσα στον Αύγουστο, όμως με αυτό τον τρόπο δεν ήταν δυνατόν ούτε να ενημερωθούμε ούτε να θέσουμε θέματα προς συζήτηση. Διά περιφοράς δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση, επομένως δεν μιλάμε για προ ημερήσιας διάταξης θέματα΄΄.

Επιπλέον, ο κ. Γούτος ανέφερε: ΄΄Είμαι πολύ δυσαρεστημένος από τον τρόπο που λειτουργεί ο δήμαρχος. Δεν αιτιολογήθηκε καν η απόφαση γι’ αυτό τον τρόπο συνεδρίασης. Έχει καταστρατηγήσει τα πάντα πλέον. Ο κ. Καλογερόπουλος πρέπει να σταματήσει να αποφεύγει το Δημοτικό Συμβούλιο όπως ο διάβολος το λιβάνι. Δεν μπορεί να απαντά με ένα «ναι» και με ένα «όχι». Όλα πρέπει να συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο και να παρακολουθούν και οι δημότες που το επιθυμούν. Αν αυτό το αποφεύγει θα προκαλέσει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει΄΄.

Β. Ψυχράμη: ΄΄Δεν ελήφθη υπ’ όψιν η πρότασή μας για αλλαγή χρήσης του λιμένα Αιγίου΄΄

Στη διά περιφοράς συνεδρίαση της Παρασκευής δεν συμμετείχε η παράταξη της Βάσως Ψυχράμη, η οποία ωστόσο ήταν «παρούσα» στη συνεδρίαση της 17ης Αυγούστου με τον ίδιο τρόπο, εκεί που αρχικά είχε τεθεί το θέμα έγκρισης του στρατηγικού σχεδίου. ΄΄Σεβαστήκαμε το αίτημα των παρατάξεων για διά ζώσης συνεδρίαση. Είναι σαφές ότι το θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί σε συνεδρίαση διά τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να διεξαχθεί γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των παρατάξεων. Είναι ένα καίριο ζήτημα που αφορά όλους τους δημότες και το μέλλον του τόπου. Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το ανώτερο θεσμικό όργανο του δήμου μας, στο οποίο όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι δικαιούνται και υποχρεούνται να εκφράζουν τις απόψεις τους και τις θέσεις τους για θέματα τέτοιας βαρύτητας΄΄, είπε η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας», προσθέτοντας: ΄΄Είχαμε συμμετάσχει στην πρώτη συνεδρίαση και είχαμε πει «ναι» στον σχεδιασμό κυρίως επειδή έχει καθυστερήσει τόσο, με την επισήμανση ωστόσο ότι πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσης του νέου λιμένα σε καταφύγιο Τουριστικών σκαφών, πράγμα που παρότι το προτείναμε μέσω της διαβούλευσης, η δημοτική αρχή δεν την υιοθετεί και αναφέρεται, εύσχημα, σε αξιοποίηση του νέου λιμένα με προοπτικές επιβατικής και τουριστικής ανάπτυξης. Όμως το νέο λιμάνι του Αιγίου, χρόνια τώρα, υπολειτουργεί και ουδεμία ανάπτυξη έχει επιφέρει στον τόπο. Κρίνουμε ως επιτακτική ανάγκη να μετατραπεί σε καταφύγιο Τουριστικών σκαφών, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η κατασκευή του λιμενοβραχίονα και των χερσαίων εγκαταστάσεων. Είναι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη του τόπου΄΄.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο «πέρασε» και εγκρίθηκε από το συμβούλιο στη συνεδρίαση της Παρασκευής με τις ψήφους των συμβούλων της δημοτικής αρχής.

Eφεξής οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα γίνονται δια ζώσης, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που έφτασε στον δήμο και θα αφορά τους εμβολιασμένους συμβούλους ή νοσήσαντες στο πρόσφατο παρελθόν. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα συνεχίσουν να συμμετέχουν από το σπίτι, εκτός κι αν προσκομίζουν «καθαρό» τεστ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr