background img
banner
banner

Ξεκίνησε ο τρυγητός, αδιάφορα σφυρίζει το υπουργείο για τα αποθέματα σταφίδας

ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο τρύγος κορυφώνεται σε όλες τις σταφιδικές περιοχές της Πελοποννήσου όπως είναι και η Αιγιάλεια και ήδη άρχισαν να παραδίδονται στους εξαγωγείς οι πρώτες ποσότητες σταφίδας. Την ίδια στιγμή ωστόσο, το υπουργείο τηρεί σιγή ιχθύος για τις απούλητες περσινές σταφίδες, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή των σταφιδοπαραγωγών για τις επιπτώσεις στην τιμή του προϊόντος.
Σύμφωνα τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Στέλιου Λιβανού στις 16 Ιουλίου, με τα νέα στοιχεία που προσκομίστηκαν στο υπουργείο από την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, τεκμηριωνόταν το αίτημα της απόσυρσης των αποθεμάτων ως προϊόν της πανδημίας, καθώς και το επείγον του θέματος, καθόσον ο τρύγος της σταφίδας θα ξεκινούσε σε λίγες μέρες. Και οι δύο πλευρές είχαν δεσμευτεί να αναζητήσουν σύντομα, σε νέα συνάντησή τους, από κοινού τρόπους επίλυσης του ζητήματος της απόσυρσης των αποθεμάτων και της στήριξης των παραγωγών. Πέρασαν όμως άλλες 40 μέρες και καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει. Καμιά συνάντηση, καμιά απόφαση για την λύση του προβλήματος.

Φόβοι για τον χειρότερο Σεπτέμβρη των τελευταίων ετών

Αποτέλεσμα αυτού είναι οι τιμές να καταρρέουν, καθώς δεν φαίνεται κανείς πρόθυμος… να στηρίξει την τιμή παραγωγού, τώρα που η Παναιγιάλειος Ένωση αδυνατεί, εξαιτίας του αποθέματος, να παρέμβει, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια, υπέρ του παραγωγού στην αγορά. Έτσι οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου είναι πολύ πιθανό να βιώσουν πλέον τον χειρότερο Σεπτέμβρη των τελευταίων ετών…

Ύστατη έκκληση από τον πρόεδρο της Π.Ε.Σ.: ΄΄Έχουμε ήδη τις πρώτες αποδείξεις… σε λίγες μέρες θα βιώνουμε την κατάρρευση της τιμής της σταφίδας΄΄

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Θανάσης Σωτηρόπουλος δήλωσε στο protionline.gr: ΄΄Τους τελευταίους πέντε μήνες προσπαθούμε σε καθημερινή βάση να πείσουμε με στοιχεία το υπουργείο ότι η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ για να στηριχτεί η τιμή του συνάδελφου σταφιδοπαραγωγού, προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί η σταφιδοκαλλιέργεια, είναι η απόσυρση του αποθέματος που δημιουργήθηκε για ΠΡΩΤΗ φορά από την πανδημία. Κάποιοι, συντεχνιακά συμπεριφερόμενοι και εκμεταλλευόμενοι, για ίδιον όφελος, την πανδημία προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν το υπουργείο στην λήψη απόφασης, προκειμένου “να βγάλουν από την μέση” την Παναιγιάλειο και να της πάρουν μερίδιο αγοράς. Αυτό δηλαδή που δεν κατόρθωσαν εμπορικά τόσα χρόνια… Ματαιοπονείτε… η διεθνής αγορά αλλά και ο συνάδελφος παραγωγός μας γνωρίζει όλους πολύ καλά. Μας κατηγόρησαν για αθέμιτες πρακτικές (!) για αθέμιτο ανταγωνισμό (!) και με άλλα αστεία αλλά και συκοφαντικά επιχειρήματα κατά της Π.Ε.Σ.΄΄.

Και προσθέτει ο κ. Σωτηρόπουλος: ΄΄Απέκρυπταν επίσης το γεγονός ότι το αίτημα της απόσυρσης των αποθεμάτων σταφίδας υποστηριζόταν και από την δεύτερη σε ποσότητες εξαγωγών ιδιωτική εταιρεία…, γιατί ίσως έτσι θεωρούσαν ότι θα αδυνάτιζε πολιτικά το αίτημα της Π.Ε.Σ… Απέκρυπταν να αναφέρουν πως όλοι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Πελοποννήσου, εκτός ενός (!) υποστηρίζουν την απόσυρση ως μόνη λύση. Όταν όλα αυτά έγιναν ευρέως γνωστά και κατέπεσαν οι μέχρι εκείνη την στιγμή αμφισβητήσεις… αμφισβήτησαν τα αποθέματα… δηλαδή μια συνεχής παρελκυστική πολιτική, προκειμένου να ροκανίζουν τον χρόνο… και κάποιοι προεξοφλούσαν παράλληλα την αρνητική απόφαση του υπουργείου!΄΄.

΄΄Συγχαρητήρια κύριοι τα καταφέρατε! Φτάσαμε στον τρύγο και στην συγκομιδή της σταφίδας… τώρα λοιπόν διασφαλίστε και στον συνάδελφο σταφιδοπαραγωγό ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ…. για να μπορέσουμε ως παραγωγοί να συνεχίσουμε την καλλιέργεια. Οι συνάδελφοι παραγωγοί σας περιμένουν…΄΄, συμπληρώνει ακόμη, καταλήγοντας απευθυνόμενος στον υπουργό: ΄΄Κύριε υπουργέ, όπως επανειλημμένα σας είχαμε ενημερώσει για τα σενάρια που απεργάζονται συντεχνίες, προκειμένου να καταρρεύσουν οι τιμές της σταφίδας, ήδη έχουμε τις πρώτες αποδείξεις… και σε λίγες μέρες ως σταφιδοπαραγωγοί θα βιώνουμε για τα καλά στο πετσί μας την κατάρρευση της τιμής της σταφίδας. Έκκληση κάνουμε, έστω την ύστατη στιγμή, να μην αφήσει η πολιτεία να συμβεί αυτό. Να μην επιτρέψει η πολιτεία να οδηγηθούν στην φτώχεια 20.000 οικογένειες σταφιδοπαραγωγών. Κύριε Πρωθυπουργέ ακυρώστε τα κερδοσκοπικά σενάρια συντεχνιών για ΣΤΑΦΙΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. Έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως οι αντιδράσεις των σταφιδοπαραγωγών της Πελοποννήσου με νέα συλλαλητήρια έρχονται και μάλιστα στην Αθήνα…΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχόλια

  • Αφ’ ενός λέτε ότι η φετινή παραγωγή καταστράφηκε και δεν θα βγει ούτε η μισή.
    Αφ’ ετέρου θέλετε να καταστρέψετε τα όποια αποθέματα περσινής υπάρχουν.
    Και αφε τρίτου ρίχνετε τις τιμές της σταφίδας από τον Μάρτη, συγκρίνοντας την Ελληνική Μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα με την Τουρκική Σουλτανίνα που πουλιέται γύρω στο 1.60 ευρώ το κιλό και μιλώντας για τιμές πρώτης ύλης στον παραγωγό από 0.40 μέχρι 0.80 ευρώ το κιλό.
    Αν δεν είναι παράκρουση, είναι παράνοια.

    Ηλίας Ηλιόπουλος 24/08/2021 08:20

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr