background img
banner
banner

«Ξεχασμένη» από το ΝΠΔΔ του δήμου δηλώνει η Δημοτική Φιλαρμονική Αιγείρας

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κίνδυνος να… σιγήσουν για πάντα οι μουσικές της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αιγείρας «Ιωάννης Κοκονέτσης» περιγράφεται σε δελτίο Τύπου που εξεδόθη εκ μέρους του μουσικού συνόλου, επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες για τη δυσλειτουργία του στο Νομικό Πρόσωπο του δήμου Αιγιαλείας.

Θέτοντας θέμα βιωσιμότητας, στέκεται σε δύο σημεία, αυτό της κάλυψης των αναλώσιμων για τη λειτουργία της κι εκείνο της μισθοδοσίας του μαέστρου της. Από πλευράς διοίκησης του ΝΠΔΔ ωστόσο εκφράζεται η βούληση να τηρηθούν όλα όσα ο νόμος προβλέπει, ενώ ξεκαθαρίζεται πως ο δήμος δεν μπορεί να συντηρεί ταυτόχρονα τρεις Φιλαρμονικές…

Υπενθυμίζεται πως το ΝΠΔΔ έχει πραγματοποιήσει συζητήσεις τόσο με τον αρχιμουσικό της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αιγείρας «Ιωάννης Κοκονέτσης» όσο και με τους υπεύθυνους των Φιλαρμονικών Αιγίου και Ακράτας. Η πρώτη είχε χαρακτηριστεί ως δημοτική από τον πρώην δήμο Αιγείρας ενώ οι άλλες δύο παραμένουν πολιτιστικά σωματεία ζητώντας ωστόσο τη στήριξη του δήμου.

Ζητεί έμπρακτη ανταπόκριση

Στο δελτίο Τύπου της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αιγείρας αναφέρει πως ΄΄προκαλεί ανησυχία στους γονείς, τα μέλη και στον Αρχιμουσικό της η αδιαφορία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, προς την επίλυση των προβλημάτων της΄΄. Και προστίθενται τα εξής: ΄΄Παρόλο που η Φιλαρμονική έχει έρθει σε επικοινωνία με το Ν.Π.Δ.Δ. και τον πρόεδρό του αρκετές φορές, δεν έχει εισπράξει καμία έμπρακτη απάντηση, έχοντας ως αποτέλεσμα το φετινό καλοκαίρι να μένει ξανά μετέωρο και να φτάνει προς το τέλος του. Συγκεκριμένα, τα κυρία ζητήματα που απασχολούν την Φιλαρμονική για την βιωσιμότητά της είναι η επίλυση στα οικονομικά ζητήματα όπως: Η αμοιβή του Αρχιμουσικού , ο οποίος συγκρατεί την φιλαρμονική αμισθί εδώ και αρκετά χρόνια. Η κάλυψη των αναλώσιμων υλικών της Φιλαρμονικής, καθώς εδώ και ενάμιση χρόνο δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση , έχοντας ως αποτέλεσμα τα παιδιά και ο αρχιμουσικός να συνεισφέρουν στην αγορά των υλικών αυτών και να μην μπορούν τεχνικά να στηρίξουν την μουσική τους προσπάθεια, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες η Φιλαρμονική γεμίζει τις πλατείες του τόπου και συμμετέχει σε αρκετές λιτανείες. Ωστόσο , με την έλλειψη των υλικών αυτών και την αμέλεια που επικρατεί , δεν μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια της. Η συντήρηση στα μουσικά της όργανα από εξειδικευμένο κατάστημα , διότι εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει γίνει κάποια προσπάθεια για την συντήρηση τους , δημιουργώντας εξίσου πολλά τεχνικά-μουσικά προβλήματα. Η αγορά νέων στολών και η συντήρησή τους, καθώς υπάρχουν φθορές από την πολυετή χρήση τους από το 2004΄΄.

Σημειώνει ακόμη πως ΄΄τα αναφερθέντα προβλήματα, σε συνδυασμό με τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε με τον COVID-19 αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για το μουσικό και τεχνικό μέρος της Φιλαρμονικής. Για τα παραπάνω προβλήματα επίσης, έχει ενημερωθεί κατά το παρελθόν ο πρόεδρος της Αιγείρας αλλά και η αντιδήμαρχος και αρμόδια για τα θέματα Ανατολικής Αιγιαλείας. Επιπροσθέτως, έχουν δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον της Φιλαρμονικής. Γονείς και μέλη ανυπομονούν για την έμπρακτη ανταπόκριση από το Ν.Π.Δ.Δ του δήμου , επισημαίνοντας ότι η Φιλαρμονική είναι «Δημοτική» και δεν μπορεί να παραγκωνίζεται με αυτόν τον τρόπο΄΄.

Διάθεση στήριξης βάσει των προβλεπόμενων από τον νόμο

Ερωτηθείς για το θέμα, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Παναγιώτης Ανδριόπουλος παρατήρησε πως φέτος, λόγω του covid, δεν υπήρξε δραστηριότητα από μέρους της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αιγείρας, αναφέροντας πως έχουν γίνει συζητήσεις με τον αρχιμουσικό της για τα αναλώσιμα και την αμοιβή του. Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, ΄΄στον προϋπολογισμό του ΝΠΔΔ υπάρχει κωδικός για τα αναλώσιμα, ωστόσο εκ μέρους της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αιγείρας, δεν προσκομίστηκε κάποιο έγγραφο ότι θα γίνουν συγκεκριμένες προμήθειες αναλώσιμων, ούτως ώστε να προβούμε σε σύμβαση για την κάλυψη των αναγκών. Προφανώς επιθυμούσαν να χρηματοδοτηθούν και να έχουν τη διαχείριση. Αν υπήρξε από μέρους μας κάποια αδράνεια ήταν διότι γνωρίζαμε πως εξαιτίας των συνθηκών δεν είχαν δραστηριότητα και μαθήματα΄΄. Σε ό,τι αφορά την αμοιβή του μαέστρου, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ έκανε γνωστό πως ήταν στους επιλαχόντες του διαγωνισμού για την κάλυψη των αναγκών των ΚΔΑΠ ωστόσο δεν προσήλθε. ΄΄Δεν μπορούμε να λάβουμε απόφαση για αμοιβή διότι στο οργανόγραμμα δεν προβλέπεται θέση μαέστρου. Σε αυτή την περίπτωση θα γινόταν τροποποίηση και στη συνέχεια διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη της θέσης΄΄, τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος, καταλήγοντας: ΄΄Εμείς είμαστε κοντά στα σωματεία θέλουμε να λειτουργούν, ωστόσο αυτό να γίνεται με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος. Εντός του Σεπτεμβρίου σκοπεύουμε να μιλήσουμε εκ νέου με τη Φιλαρμονική Αιγείρας καθώς έχουμε τη διάθεση στήριξης. Πλην όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργούν σαν δημοτικές, τρεις Φιλαρμονικές΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr