background img
banner
banner

Ο εθελοντισμός “κόντρα” στις φλόγες

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΑΝΩ ΖΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ

Ο Σύλλογος Φίλων Άνω Ζήριας ξεκίνησε τη διαδικασία της συλλογής των αγαθών πριν οκτώ μέρες. Από την Κυριακή 1η Αυγούστου και έπειτα, η “δυναμική” του και τα μέλη του, έχουν καταφέρει να κάνουν κάτι το πραγματικά ακατόρθωτο: Να κρατήσουν ανοιχτό επί επτά μέρες σερί, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, το γραφείο της κοινότητας στο χωριό, βοηθώντας έτσι τα μέγιστα και σε πρακτικό επίπεδο (με την συνεχή βελτίωση των συνθηκών για τους πυρόπληκτους σε υλικά αγαθά) αλλά και σε θεωρητικό.

Με το που ξέσπασε η πυρκαγιά και πριν καλά – καλά συμπληρωθούν εικοσιτέσσερις ώρες, το γραφείο του Συλλόγου άνοιξε διάπλατα την πόρτα του για να προσφέρει, στο πρώτο και “μπροστινό μέτωπο” των αναγκών, τα είδη πρώτης ανάγκης και κάθε είδους άλλο αγαθό που μπορούσε να συγκεντρώσει. Τελικά αποδείχθηκε περίτρανα, για άλλη μια φορά, ότι σε έκτακτες ανάγκες όπως αυτό το “θεριό” που έζησαν οι πληγείσες περιοχές της δυτικής πλευράς του δήμου, έχει πάντα δύο “μέτωπα” η ιστορία: Αυτό της μάχης με τις φλόγες στην πρώτη γραμμή και ταυτόχρονα το άλλο, της απόλυτης οργάνωσης και της κάλυψης των αναγκών που προκύπτουν.

Κινητοποίηση από τις πρώτες ώρες της φωτιάς

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας και μετά, άνθρωποι κάθε ηλικίας, κάθε κοινωνικής τάξης ή μόρφωσης, κάθε ιδιώτης, εκπρόσωπος συλλόγου ή επιχείρησης, άρχισαν όλοι να ενισχύουν την κοινότητα και τους πληγέντες με την συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης. Μέσα σε ένα μόνο πρωινό, το επταμελές διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, “μοίρασε” βάρδιες και αρμοδιότητες κι έτσι, με συντονισμένες ενέργειες και μεγάλη θέληση, κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη πλήρη σίτιση των πληγέντων από την φωτιά. Και όχι μόνο: Εξασφάλιζαν ταυτόχρονα και την ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων που είχαν υλικές ζημιές ή περιουσίες – αποκαΐδια, με τον πιο θερμό, όμορφο και ιδανικό τρόπο στήριξης και συμπαράστασης: Κυρίες και Κύριοι, σαν παρουσιάζουμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Άνω Ζήριας.

10.000 μπουκάλια νερό, 160 μερίδες φαγητού την ημέρα!

Τα υλικά αγαθά που μαζεύτηκαν μέσα σε διάστημα εννέα ημερών – είδη πρώτης και άμεσης ανάγκης – ήταν προσφορές από πολλούς φορείς ή ιδιώτες, από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Συνολικά, προσφορές έγιναν κυρίως από αυτά που ο ίδιος ο Σύλλογος ζητούσε και ανακοίνωσε από την πρώτη στιγμή. Αυτά, αφορούσαν κυρίως εμφιαλωμένα νερά (μικρά και του ενάμιση λίτρου – περίπου 10 χιλιάδες μπουκάλια), έτοιμα σάντουιτς και ψωμί, έτοιμες μερίδες φαγητού (κοτόπουλα και μπιφτέκια, περίπου 160 μερίδες ανά μέρα) και φυσικά προϊόντα όπως χαρτικά, ή υγρά καθαρισμού και απολύμανσης.

Στο… πλευρό της Ζήριας διαμέσου του Συλλόγου

Τα αγαθά που συγκεντρώθηκαν, άρχισαν να διανέμονται σε όλα ανεξαιρέτως τα σπίτια του χωριού και των οικισμών και μάλιστα με τέτοιο τρόπο και ωράριο ώστε να μην αισθάνεται ούτε ένας κάτοικος πως δεν έχει τα βασικά αγαθά την ώρα που μαίνονται οι φλόγες, ή πως έχει “ξεχαστεί” από τον κόσμο. Οι άνθρωποι που τελικά προσέφεραν εθελοντικά και με μεγάλη αγάπη στον συνάνθρωπο, ήταν 30 ιδιώτες (όλοι κάτοικοι της Αιγιάλειας οι οποίοι θέλησαν να μην γνωστοποιηθεί η προσφορά ή το όνομά τους) και 45 εταιρείες ιδιωτικού δικαίου, με μεγάλη προθυμία και με τεράστιες ποσότητες αγαθών. Αυτά τα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που έφταναν καθημερινά, ήταν μια αρκετή ποσότητα έτσι ώστε να μην λείψει ούτε ένα αγαθό από κανέναν ανεξαιρέτως, όχι μόνο από το χωριό και τους οικισμούς του, αλλά και για άλλες περιοχές.

Μάλιστα, στην προσπάθεια της διανομής από “πόρτα σε πόρτα”, επιστρατεύτηκαν και περίπου 40 εθελοντές – κάτοικοι, οι οποίοι πήγαιναν μέχρι και με τα… πόδια στα σπίτια που είχαν βρεθεί στο “μάτι του κυκλώνα” ή υπήρχαν στο χωριό και τις γύρω περιοχές, ανεξάρτητα αν κινδύνευαν ή όχι.

Κάθε μέρα που περνούσε, η κινητοποίηση των φυσικών προσώπων και των διαφόρων εταιρειών αυξανόταν και μάλιστα το συνολικό νούμερο των εθελοντών που θέλησαν να προσφέρουν στους ανθρώπους που υπέστησαν ζημιές, ανέρχεται σε πάνω από 100 άτομα ή επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη συγκίνηση μάλιστα, υπήρξε όταν ανάμεσα σε αυτούς, διαπιστώθηκαν άνθρωποι που δεν έχουν σταθερό εισόδημα, πράγμα το οποίο “βαραίνει” διπλά την έννοια και τη δυναμική της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

Η προσπάθεια συνεχίζεται…

Το Δ.Σ. του “Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Άνω Ζήριας” αποτελείται από την πρόεδρο Μελίνα Κουτσοχέρα (φωτο), την αντιπρόεδρο Θεοδώρα Καμπάση, την γραμματέα Δημητρούλα Σκουρδουμπή, την ταμία του συλλόγου Αγγελική Καμπάση, ενώ το επταμελές διοικητικό συμβούλιο συμπληρώνουν τα μέλη Αγγελική Καραμπούλα, Βούλα Μητροπούλου και Μαρία Γερασιμοπούλου.

Ο Σύλλογος θα παραμείνει στις “επάλξεις” και ενεργός στα γραφεία του συλλόγου στην Άνω Ζήρια, συνεχίζοντας να μαζεύει ό,τι κι αν χρειαστεί ο κόσμος και οι άνθρωποι που ένιωσαν την πύρινη απειλή να τους αλλάζει τη ζωή. Το γραφείο θα παραμείνει ανοιχτό όλες τις επόμενες ημέρες και θα συνεχίσει να συγκεντρώνει και να διανέμει αγάπη και φροντίδα στον συνάνθρωπο και τις συνθήκες του. Όταν η καταστροφή μας “χτυπάει την πόρτα” κι ανατρέπει τα πάντα, σαν μια απόκοσμη “ζυγαριά” του πλανήτη θυμίζει στον άνθρωπο πως τα υλικά αγαθά και τα πλούτη, εύκολα χάνονται. Αυτό όμως που σίγουρα δεν χάνεται ποτέ, είναι η έννοια της αγνής και αυθόρμητης προσφοράς. Και αυτήν την προσφορά, οι δημότες της Αιγιάλειας την “απέδειξαν” περίτρανα και με τον πιο δοτικό τρόπο: Άμεσα και με την ψυχή τους. Και μπράβο τους!


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr