background img
banner
banner

«Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για αποχέτευση

ΈΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Το «πράσινο φως» για τη συμβασιοποίηση του έργου των Εσωτερικών Δικτύων Αποχέτευσης του δήμου Αιγιαλείας, έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο εγκρίνοντας τον προσυμβατικό έλεγχο και ανοίγοντας τον δρόμο για την εκτέλεση του μεγάλου έργου. Πρόκειται για την τρίτη φάση του αποχετευτικού της Αιγιάλειας (αναβάθμιση Βιολογικού Καθαρισμού – Συλλεκτήριος αγωγός – Εσωτερικά δίκτυα), προϋπολογισμού 34,740 εκ. ευρώ και η είδηση έρχεται σε μία εποχή που οι παραλιακοί οικισμοί «στενάζουν» υπό το βάρος της εκκένωσης των αποχετεύσεων, με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.

Στα τέλη Ιουνίου η μία εκ των δύο εταιρειών που διεκδικούσαν το έργο (Μεσόγειος), απέσυρε την προσφυγή που είχε καταθέσει στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, απεγκλωβίζοντας έτσι το έργο που κατακυρώνεται πλέον στην Intrakat. Στη συνέχεια, η ΔΕΥΑΑ που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, απέστειλε τη σύμβαση και τα νομιμοποιητικά έγγραφα της κατασκευάστριας εταιρείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο.

Μόλις στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκλήρωσε τον προσυμβατικό έλεγχο. Ελέγχοντας τη νομιμότητα της διαδικασίας και τους όρους δημοπράτησης, τα πρακτικά και τις βαθμολογίες, απεφάνθη πως είναι καθόλα νομότυπα, επομένως δεν κωλύεται η σύμβαση. Ουσιαστικά, αυτή ήταν και η τελευταία εκκρεμότητα που υπήρχε από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε το δικαστικό μέρος, με τους υπεύθυνους της ΔΕΥΑΑ να εκτιμούν ότι ως τις 10 Σεπτεμβρίου θα έχει υπογραφεί η σύμβαση και θα ξεκινήσει άμεσα στο σημαντικό για την περιοχή έργο.

Διάρκεια κατασκευής 20 μήνες με ανάδοχο την Intrakat

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του έργου χρηματοδοτείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη). Η καθυστέρηση ως προς την υλοποίηση του έργου έχει να κάνει με την αντιδικία των δύο εταιρειών που το διεκδικούσαν καθώς η Intrakat είχε κερδίσει τον διαγωνισμό μετά από δικαστικές διαμάχες με την Μεσόγειο, στις οποίες κρίθηκε ότι είχε καλύτερη τεχνική προσφορά υπερισχύοντας στους 192 μήνες δωρεάν συντήρησης του έργου. Σε επίπεδο οικονομικών προσφορών, το πλεονέκτημα ανήκε στη Μεσόγειο που είχε δώσει έκπτωση 35%, έναντι 26% της Intrakat που όμως, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η τεχνική προσφορά ήταν «βαρύτερη» της οικονομικής.

Η ουσία πλέον είναι ότι το έργο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Η διάρκεια κατασκευής του είναι 20 μήνες και αφορά τη σύνδεση των μεγάλων παραλιακών Κοινοτήτων της Αιγιάλειας, Αιγείρα, Ακράτα, Διακοπτό, Ροδοδάφνη, Σελιανίτικα, Λόγγο, Καμάρες, με τον κεντρικό αγωγό λυμάτων που οδηγεί στον Βιολογικό Καθαρισμό στην Μυρτιά Αιγίου.

Ο δήμος δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στα αιτήματα των πολιτών για εκκενώσεις

Ειδικά δε με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, το έργο κρίνεται άκρως αναγκαίο. Η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού της Αιγιάλειας το τελευταίο διάστημα, λόγω των εκατοντάδων επισκεπτών, τουριστών και παραθεριστών έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται εκκένωση των αποχετεύσεων πολύ συχνά.

Πλην όμως, η κατάσταση υπό την οποία λειτουργούν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου δεν επιτρέπουν την άμεση ανταπόκριση στα δεκάδες αιτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων καθημερινά, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες.

Αυτό όμως, όπως καταγγέλλουν, τους επιβαρύνει πολύ περισσότερο αφού χρειάζεται να πληρώνουν περισσότερο από 100 ευρώ και όχι 20 ευρώ περίπου που θα κατέβαλαν στον δήμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων και Εγκαταστάσεων που είναι υπεύθυνο για τα βυτία και γενικότερα οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Το 2011 που ενώθηκαν οι έξι δήμοι και δημιουργήθηκε ο δήμος Αιγιαλείας υπήρχαν 400 υπάλληλοι και τώρα 220. Στην Τεχνική Υπηρεσία υπήρχαν 11 μηχανικοί και πλέον μόλις 5. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες.

Για να φύγει ένα βυτιοφόρο να μεταβεί π.χ. στην Ανατολική Αιγιάλεια, εκεί όπου οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες, χρειάζεται ένας οδηγός κι ένας εργάτης.
Όμως δεν υπάρχει προσωπικό για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν και βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις άδειες του καλοκαιριού. Τα αιτήματα είναι πάρα πολλά καθημερινά και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr