background img
banner
banner

Πρόταση για Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης

ΤΗΣ ΚΑΜΕΝΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αποκατάσταση ζημιών και ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης περιοχής (Ζήριας – Καμαρών – Λαμπιρίου – Λόγγου) του δήμου Αιγιαλείας, ζητά με επιστολή του στον Περιφερειάρχη, ο Αιγιαλέας επικεφαλής της παράταξης «Δυτική Ελλάδα – Μπροστά» Κώστας Σπηλιόπουλος.

Μεταφέροντας τη θλίψη και την αγανάκτηση των πολιτών της δυτικής Αιγιαλείας για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη πυρκαγιά που κατέκαψε περιοχές της Ζήριας, των Καμαρών, του Λαμπιρίου και του Λόγγου, τονίζει ότι καταστράφηκαν σπίτια και εγκαταστάσεις, καταστράφηκαν περιουσίες και κτήματα, καταστράφηκαν υποδομές και φυσικά επλήγη σοβαρότατα το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Και σημειώνει: ΄΄Περιμένουμε λοιπόν άμεσα με πρωτοβουλία της περιφέρειας να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της καταστροφής, που θα περιλαμβάνει: άμεση οικονομική ανακούφιση και ενίσχυση των πυρόπληκτων πολιτών, οικονομικά μέτρα για την τόνωση της τοπικής οικονομίας, πρόγραμμα αποζημίωσης και αποκατάστασης των ζημιών των αγροτών, πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών για τα χαμένα εισοδήματα των επόμενων ετών, οργανωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ενίσχυσης των δημόσιων υποδομών (δρόμοι – δίκτυα – κτίσματα), ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος΄΄.

Σημειώνει ακόμη πως ενώ ακούστηκαν μέτρα δεν έγινε λόγος για ολοκληρωμένο σχέδιο με εξειδίκευση και κυρίως χρονοδιαγράμματα, τονίζοντας πως ΄΄τα μέτρα ήταν αποσπασματικά, χωρίς συντονισμό και κέντρο διαχείρισης της αποκατάστασης΄΄.

Βασικά στοιχεία να είναι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση, η σωστή προετοιμασία και η ταχύτητα

Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιόπουλο, ΄΄η περιοχή για να κλείσει τις πληγές της και να ανασυγκροτηθεί χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο, μελετημένο και ρεαλιστικό σχέδιο αποκατάστασης και ανασυγκρότησης. Η περιφέρεια είναι αυτή που πρέπει να προχωρήσει στη σύνταξή του, σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας, τους τοπικούς φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Φυσικά πρέπει να έχει την κυβερνητική έγκριση, κάτι που πιστεύουμε ότι θα πετύχει, διότι είναι απολύτως δίκαιο. Βασικά στοιχεία για την επιτυχία αυτού του σχεδίου θα είναι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της καταστροφής, η σωστή προετοιμασία και μελέτη καθώς και η ταχύτητα΄΄.

Όπως το ΟΠΑΑΦ…

Υπενθυμίζει ακόμη ότι παρόμοια προγράμματα έχουν εκπονηθεί και εφαρμοστεί στο παρελθόν σε φυσικές καταστροφές. Όπως το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ΟΠΑΑΦ, μετά το σεισμό του 1995 στο Αίγιο. ΄΄Είμαστε βέβαιοι ότι η σωστή προετοιμασία του σχεδίου και η διεκδίκηση εκ μέρους της περιφέρειας θα αποδώσουν θετικά αποτελέσματα. Πόροι ασφαλώς υπάρχουν και μάλιστα και ευρωπαϊκοί, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την πράσινη ανάπτυξη΄΄, υπογραμμίζει, προσθέτοντας: ΄΄Τέλος, πιστεύουμε ότι η μέγιστη επικοινωνιακή διαχείριση τέτοιων γεγονότων δεν αποδίδει, αντίθετα προσβάλλει τους πολίτες που περιμένουν αντί για δηλώσεις και επισκέψεις, ρεαλιστικά και αποτελεσματικά σχέδια πρόληψης των πυρκαγιών. Αλλά και ουσιαστική βοήθεια, ταχύτητα στην αποκατάσταση και κυρίως, ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της καταστροφής όταν τελικά αυτή επέλθει΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr