background img
banner
banner

Πτωτική τάση εμφανίζουν οι εμβολιασμοί στην Αχαΐα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Eνώ στις αρχές Αυγούστου περισσότεροι από 1.400 πολίτες εμβολιάζονταν, σχεδόν σε καθημερινή βάση, πλέον έχει περιοριστεί δραματικά ο αριθμός με τα εμβολιαστικά κέντρα της Αιγιάλειας να μην έχουν εμβολιάσει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες περισσότερα από 150 άτομα.

Συγκεκριμένα στις 16 Αυγούστου (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου) εμβολιάστηκαν 883 άτομα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ήταν ακόμη λιγότεροι αυτοί που έκλεισαν το ραντεβού τους. Δηλαδή υπάρχει μια μείωση της τάξης των 600 ατόμων! Πάντως μέχρι σήμερα στο νομό έχουν εμβολιαστεί 297.767 πολίτες, με την πρώτη δόση 157.122 , ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 148.794.

Μιλώντας στo protionline.gr για τον εμβολιασμό, ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Ακράτας Σπύρος Μάρκου, αναφέρει: ΄΄Υπάρχουν διαθέσιμες τρεις διαφορετικές “γραμμές” στο Κέντρο Υγείας Ακράτας αυτή την στιγμή και πιο συγκεκριμένα τα διαθέσιμα εμβόλια που γίνονται είναι αφενός το “astraZeneca” το οποίο γίνεται ανελλιπώς από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του κέντρου ως σημείο ενδιαφέροντος εμβολιασμού, στο οποίο έχει προστεθεί πλέον το “Pfizer” σαν άλλη εναλλακτική λύση και επίσης, έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα του εμβολιασμού για τις περιπτώσεις “εμβολιασμοί κατ’ οίκον”. Παράλληλα, ο κ. Μάρκου σημειώνει: ΄΄Υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού με τη διαδικασία των κατ’ οίκον εμβολιασμών με το μονοδοσικό της εταιρείας “Jansen’s – Johnson” και όποιος επιθυμεί, κατόπιν επικοινωνίας με το κέντρο μπορεί να του παρέχεται και αυτή η δυνατότητα. Η επιδημιολογική εικόνα που έχουμε τις τελευταίες ημέρες και η αύξηση των κρουσμάτων δεν μας αφήνουν και πολλά περιθώρια ούτε για χαλάρωση ούτε για μη οργάνωση σε κάθε περίπτωση. Η Αιγιάλεια έχει αυξημένο ιικό φορτίο και αυτό αποτελεί όχι μόνο ένδειξη της ισχύουσας κατάστασης τις τελευταίες μέρες αλλά πολύ περισσότερο, το ποσό δύσκολο φθινόπωρο θα κληθούμε να περάσουμε όλοι. Το λεγόμενο “τρίτο κύμα” το περιμέναμε από τις αρχές του καλοκαιριού. Δυστυχώς οι μεταλλάξεις Δ’ του ιού και το βεβαρημένο φορτίο στην κοινότητα έχουν αλλάξει πλέον πολλά από τα δεδομένα που ήδη ξέραμε. Ο κόσμος και οι επισκέπτες του τουρισμού τις τελευταίες βδομάδες σε όλο τον δήμο, δεν έφεραν μόνο ανάπτυξη και έσοδα στις τοπικές κοινωνίες αλλά και… κρούσματα. Έτσι, έχει παρατηρηθεί ότι η προσέλευση του κόσμου “ανέβασε” αυτόματα και τα κρούσματα του κορωνοϊού και βεβαίως, αυτό θα “καθρεφτιστεί” και με τα νέα δεδομένα τις επόμενες μέρες, αφού περιμένουμε νέα επιδείνωση. Το παρήγορο και το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν έχουμε νοσηλείες, δεν έχουμε εισαγωγές ανθρώπων με επιβεβαιωμένο ιικό φορτίο και επιπλοκές. Δεν ξέρω τι θα εξαγγείλει το αρμόδιο υπουργείο, όμως εμείς, σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, όπως κάνουμε πάντα. Εξάλλου το προσωπικό του Κ.Υ. σε κάθε επίπεδο, είναι πολύ ενημερωμένο, εξειδικευμένο και έμπειρο, σε οτιδήποτε και αν προκύψει΄΄.

Σπηλιόπουλος: ”Αναμένεται… αναθέρμανση ενδιαφέροντος”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Γιώργος Σπηλιόπουλος, κάνει γνωστά στο protionline.gr τα εξής: ΄΄Η πλατφόρμα του υπουργείου από τις 10 Αυγούστου και έπειτα δεν έχει ενημερωθεί για κάτι περισσότερο ή καινούριο από όσα ήδη γνωρίζουμε, το σύστημα δηλαδή έχει κλείσει και δεν έχει γνωστοποιηθεί ποια ημερομηνία θα ανοίξει πάλι. Άρα, είμαστε στην αναμονή εξελίξεων και νέων εξαγωγέων από τους ειδικούς και τον υπουργό. Οι εμβολιασμοί είχαν μια κάμψη τον τελευταίο μήνα και μάλιστα χαρακτηριστική, όμως οι τελευταία βδομάδα μας έδειξε ότι θα “αναθερμανθεί” το ενδιαφέρον του κόσμου και για την ενημέρωση και για την συμμετοχή στην διαδικασία. Νομίζω ότι σε αυτό, καταλυτικό ρόλο έχει παίξει και η εξέλιξη της νόσου και οι μεταλλάξεις της, με τα κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες να ανεβαίνουν κατακόρυφα. Η “αλλαγή” του ιού και η επιθετικότητά του, όπου πλέον “κολλάει” ανεξαιρέτως και τους ανεμβολίαστους και όσους έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία του εμβολιασμού, έχει αλλάξει σαφώς και τα δεδομένα της κοινωνίας όπως την γνωρίζαμε και την ξέραμε μέχρι τώρα. Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να αναπροσαρμόσει τα δεδομένα των κοινωνικών συμπεριφορών και να εξαγγέλλουν νέα σκληρότερα μέτρα από την κυβέρνηση, προκειμένου να θωρακιστεί ο κόσμος και να περιορίσει την πορεία της επιδημίας με τα τελευταία, χαρακτηριστικά δεδομένα που υπάρχουν”.

Στο εμβολιαστικό κέντρο που λειτουργεί εντός του ΓΝΑΑ, τα ραντεβού συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον και η ζήτηση μέσω της ιστοσελίδας έχει αυξηθεί τις τελευταίες 4-5 ημέρες και αυξάνεται μέρα με τη μέρα ακόμα περισσότερο. Στην Αιγιάλεια, το διάστημα μεταξύ αρχές Αυγούστου μέχρι και λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, η ζήτηση και τα ραντεβού ήταν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα και με πολύ μικρή συμμετοχή. Να σημειωθεί ότι, τα δύο σκευάσματα που χορηγούνται και θα συνεχίσουν να γίνονται, είναι αυτά της “Pfizer” και το μονοδοσικό της “Johnson and Johnson” και υπάρχει ατομική επιλογή για το ποιο από τα δύο εμβόλια μπορεί να επιλέξει κάποιος, καθώς οι δόσεις και στις δύο περιπτώσεις, επαρκούν πλήρως. Τέλος, να διευκρινιστεί ότι στα φαρμακεία της περιοχής της Αιγιάλειας, όλα κυλούν ομαλά από πλευράς πληρότητας των απαραίτητων σκευασμάτων και φαρμάκων, ενώ αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες βδομάδες οι συνταγογραφήσεις σε αντιβιοτικά και παρεμφερή προϊόντα.

Έκκληση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών για εμβολιασμό

Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι φορείς απευθύνουν κάλεσμα για εμβολιασμό. Έκκληση στους φοιτητές, στους διδάσκοντες και στους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Πατρών απηύθυνε ο Πρύτανης Χρήστος Ι. Μπούρας, τονίζοντας: ΄΄Για να επιστρέψουμε με ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο εμβολιαζόμαστε, φοράμε μάσκα και τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Τώρα έχουμε το εμβόλιο για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Είναι στάση ζωής και κοινωνικής ευθύνης, ο εμβολιασμός. Δεν πρέπει να διχαστούμε. Μόνο Όλοι Μαζί θα τα Καταφέρουμε. Ανοίγουμε το Πανεπιστήμιο, επιστρέφουμε στα αμφιθέατρα και στα εργαστήρια με ασφάλεια για όλους μας, εμβολιασμένοι!΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr