background img
banner
banner

Φυλάσσουν την ορεινή Ανατολική Αιγιάλεια… νύχτα μέρα

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤO PROTIONLINE.GR Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Τ.Κ. ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Με αφορμή την μεγάλη πυρκαγιά των περασμένων ημερών και τη κήρυξη των περιοχών Ζήριας, Καμαρών και Λόγγου σε έκτακτη ανάγκη και βλέποντας την Ελλάδα να κατακαίεται απ’ άκρη σ’ άκρη, πολλά… μυαλά, έκαναν ασυναίσθητα τη σκέψη, αν ξεσπάσει φωτιά σε κάποιο σημείο της Αιγιάλειας, πόσο οδυνηρό και δραματικό θα είναι.

Πόσο έτοιμος είναι ο κρατικός και δημοτικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Πόση ετοιμότητα έχει η Πολιτική Προστασία και οι υπηρεσίες του δήμου; Πώς θα αντιμετωπίσουν οι δημότες ή οι εθελοντές, ένα τέτοιο ενδεχόμενο μιας νέας εστίας σε κάποια από τις εκατοντάδες δασικές εκτάσεις; Τα βλέμματα στράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στους σπάνιους δασικούς «πνεύμονες» της Αιγιάλειας όπως είναι η Φτέρη που έχει αναζωογονηθεί μέσα από τις στάχτες 14 ετών πριν και βέβαια, το δάσος της Ζαρούχλας. Ένα μεγάλο δασικό κομμάτι που αγγίζει το ύψος των 1100 μέτρων, ανάμεσα σε ένα άνοιγμα που δημιουργούν τα βουνά Χελμός και Σαραντάπηχο. Πνιγμένη στο πράσινο, κρυμμένη μέσα σε καστανιές και έλατα, η Ζαρούχλα είναι μια από τις πολύ όμορφες περιοχές της Πελοποννήσου.

Εν αναμονή της απόφασης της Πολιτικής Προστασίας για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στην Αγ. Βαρβάρα

Οι εικόνες με τις πύρινες γλώσσες να καταπίνουν δάση, υποδομές, σπίτια και κτήματα έχουν θορυβήσει δημοτική αρχή, προέδρους και κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων της Αιγιάλειας που πέρασαν ένα Σαββατοκύριακο σε πραγματική… επιφυλακή.

Μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Αγίας Βαρβάρας Θανάσης Ξυγκάς, ο οποίος ήταν αυτός που κίνησε τις διαδικασίες για τη δημιουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου ούτως ώστε να θωρακιστεί η ορεινή Ανατολική Αιγιάλεια, αναφέρει: «Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο που έχουμε αιτηθεί στην Πολιτική Προστασία δεν έχει λειτουργήσει. Λειτουργεί βέβαια ο Πυροσβεστικός Σταθμός Ακράτας. Κάποιοι θεώρησαν ότι προσπαθώ να επωφεληθώ εγώ, δημιουργώντας ένα σημείο για το χωριό μου τέτοιο ώστε να γίνει απαραίτητο. Δεν είναι έτσι. Το μόνο που θέλησα ήταν να υπάρχει ένας ενεργός σταθμός που θα εξυπηρετεί όλη την Νωνάκριδα και τις ανάγκες της. Άλλο να θέλει ένα πυροσβεστικό όχημα να φτάσει στο δάσος της Ζαρούχλας 1.900 μέτρα, άλλο να χρειάζεται 40 χιλιόμετρα δρόμο. Δεν χρειάζεται να μπούμε στην διαδικασία να σκεφτούμε αντιπολιτευτικά. Ο σταθμός αυτός σκοπό έχει να εξυπηρετήσει κάθε σημείο των ορεινών περιοχών της ανατολικής πλευράς του δήμου, όχι ένα χωριό ή προσωπικά συμφέροντα».

Οι κρουνοί του πυροσβεστικού κλιμακίου δουλεύουν κανονικά, καθώς έγινε η πλήρης συντήρησή τους και έχει γίνει επισκευή στο 100%.

Οι πρόεδροι Αγ. Βαρβάρας Θανάσης Ξυγκάς και Ζαρούχλας Παναγιώτης Ντρίβας σε περιπολία

Θ. Ξύγκας: «Δεν χωρούν πυροσβεστικά σε δρόμους γιατί δεν έχουν καθαριστεί»

Το δυστύχημα όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο, «είναι ότι όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην ευρύτερη περιοχή, δεν έχουν καθαριστεί καθόλου. Και βέβαια, μιλώ και για τα στενά, μικρά δρομάκια που οδηγούν σε κτήματα ή δασικές εκτάσεις και για τους κύριους δρόμους που φτάνουν μέχρι και το δάσος της Ζαρούχλας. Είμαστε σχεδόν στα μέσα του Αυγούστου και δεν έχει έρθει ούτε ένα συνεργείο καθαρισμού του δήμου, να “δουλέψει” έστω ένα κομμάτι. Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας. Ούτε η Πολιτική Προστασία έχει ενδιαφερθεί για τους δρόμους, ούτε κάποιο κλιμάκιο ή εργολάβος του δήμου. Έχουμε κάνει πολλές φορές εκκλήσεις στην αντιδήμαρχο Ανατολικής Αιγιάλειας, έχουμε διαμαρτυρηθεί αρκετές φορές στον ίδιο τον δήμαρχο, δυστυχώς δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα».

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο μεγάλο και… πολύπλοκο, ειδικά αυτές τις μέρες που ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι τεράστιος. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου, «ενώ το εθελοντικό κλιμάκιο που εκτελεί περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή λειτουργεί συνεχώς και επί καθημερινής βάσεως, ενώ οι ζώνες ασφαλείας για την πυροπροστασία δεν έχουν σταματήσει καθόλου, ενώ οι ίδιοι οι άνθρωποι των Τοπικών Συμβουλίων των Κοινοτήτων σε όλο το φάσμα, είναι συνεχώς σε επιφυλακή και εγρήγορση, εν τούτοις οι δρόμοι είναι μη προσβάσιμοι, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα του προέδρου! Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις, σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατοίκων της περιοχής, που η βλάστηση είναι τόσο πυκνή και μεγάλη, που θα αποτελέσει “πάζλ για δυνατούς λύτες” η περίπτωση του να περάσει κάποιο βαρύ όχημα, όπως για παράδειγμα ένα πυροσβεστικό όχημα.

Η περίπτωση μιας φωτιάς, δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί σε οποιαδήποτε περιοχή και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα τις τελευταίες 20 ημέρες και την απίστευτη ταλαιπωρία και οδύνη που αντιμετωπίζουν δεκάδες δημότες της δυτικής πλευράς. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να μπορεί κάθε κλιμάκιο να είναι αποτελεσματικό. Το θέμα είναι να μπορεί λειτουργικά κάθε σημείο του δρόμου που θα χρειαστεί να διανύσει ένα πυροσβεστικό όχημα, ένα τζιπ της εθελοντικής ομάδας δράσης ή κάποια βανάκια αντιπυρικής εποπτείας, να μπορούν να διασχίσουν τον δρόμο, ώστε να φτάσουν ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο. Και με τα χόρτα να κάνουν “πάρτι” σε όλους ανεξαιρέτως τους ημιορεινούς ή ορεινούς προορισμούς στο δίκτυο, δουλειά δεν… γίνεται».

Καθημερινές περιπολίες από Πυροσβεστική, «Αχαιό» και κατοίκους

Η προσφορά και ο εθελοντισμός όχι μόνο δεν είναι ξένη λέξη στις κοινότητες της ανατολικής πλευράς του δήμου, αλλά ορισμένες φορές γίνεται και… αυτοσκοπός και καθημερινότητα, για τους κατοίκους της. Οι περιπολίες είτε με το εθελοντικό κλιμάκιο του “Αχαιός ΕΟΠΠ” είτε με αγροτικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, δεν έχουν σταματήσει ούτε μία μέρα της θερινής περιόδου. Μάλιστα, πολλές φορές υπάρχουν περιπτώσεις που οι εθελοντές “χτενίζουν” κυριολεκτικά την περιοχή, από την λίμνη Τσιβλού μέχρι και το δάσος της Ζαρούχλας, σε όλους ανεξαιρέτως τους οικισμούς και τα χωριά της ημιορεινής και ορεινής Νωνάκριδας.

Τα σημαντικότερα και πιο επικίνδυνα σημεία για ξαφνικές πυρκαγιές, είναι ο δρόμος που οδηγεί προς το δάσος του Περιθωρίου το οποίο έχει να καθαριστεί πάρα πολλά χρόνια (θεωρείται πολύ επικίνδυνο λόγω της πολύ πυκνής βλάστησης και των ξερών χόρτων που ξεπερνούν τα 2,5 μέτρα σε ορισμένες περιπτώσεις), ενώ το δεύτερο επίσης πολύ επικίνδυνο σημείο για φωτιά, είναι η περιοχή πάνω από την Αγία Βαρβάρα, όπου φτάνει μέχρι το δάσος της Ζαρούχλας και στο πιο πυκνό και υψηλότερο επίπεδο του. «Εκλιπαρούμε από τότε που έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, να μας στείλουν τα μηχανήματα του δήμου και μηχανήματα ακόμα δεν έχουμε δει. Η κατάσταση με την αργοπορία της ψήφισης του προϋπολογισμού ήταν δυστυχώς το… κερασάκι στην τούρτα” στην απίστευτη φετινή καθυστέρηση που έχουμε υποστεί όλοι μας ανεξαιρέτως.

Η παράκλησή μας είναι το να αποφύγουμε να θρηνήσουμε θύματα, απώλειες πανίδας και χλωρίδας ή περιουσίες, επειδή μόνο και μόνο ο δήμος δεν είχε προϋπολογισμό και όλα πήγαν “πίσω”. Όμως η φωτιά δεν περιμένει. Ούτε καμία πυρκαγιά θα κατανοήσει την καθυστέρηση του προϋπολογισμού της φετινής περιόδου. Η πυρκαγιά δεν ξέρουμε πότε και πού θα ξεσπάσει. Οφείλουμε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε σημείο και οικισμό, σε οποιοδήποτε λαγκάδι ή λοφίσκο. Να μπορεί να περνάει το όχημα. Κάνουμε έκκληση!» αναφέρει ο κ. Ξυγκάς και συμπληρώνει: «Το δάσος της Ζαρούχλας έχει μια μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσει κάποια ενδεχόμενη πυρκαγιά τις επόμενες ημέρες. Η επικινδυνότητα αυτή υπερδιπλασιάζεται, γιατί η υπηρεσία του Δασαρχείου δεν θέλει να επέμβει κάποιος άλλος για την κοπή και συντήρηση των κλαδιών και των χόρτων που έχουν κατακλύσει πολλούς ημιορεινούς ή ορεινούς δρόμους. Η ίδια η υπηρεσία ήταν αυτή που λίγες μέρες πριν δεν ήθελε να δώσει αρμοδιότητες στον σύλλογο διαχείρισης του club Mediterranean, με τα γνωστά… ολέθρια αποτελέσματα», καταλήγει ο πρόεδρος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr