background img
banner
banner

Αναποτελεσματική πολιτική σε αντιμετώπιση και πρόληψη πυρκαγιών

ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΔΕΣΜΕΥΘΗΚΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΙΕΣΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ

Υπόσχεση ότι θα ασκήσει πιέσεις προς την κυβέρνηση ώστε να μεριμνήσει το συντομότερο δυνατό για την αποκατάσταση των πληγέντων της καταστροφικής πυρκαγιάς της Δυτικής Αιγιάλειας αλλά και ταυτόχρονα να λάβει μέτρα για την πρόληψη και την προστασία δασών και οικιστικού ιστού, έδωσε την Τετάρτη 4/8 από το Αίγιο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά που συμμετείχε σε σύσκεψη στο δημαρχείο και στη συνέχεια πραγματοποίησε αυτοψία στην πυρόπληκτη Ζήρια.

Στη σύσκεψη παρέστησαν στελέχη του ΚΙΝΑΛ, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι πληγεισών κοινοτήτων.

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, παρέδωσε στην κ. Γεννηματά καθώς και στον κ. Παπανδρέου, φακέλους με έγγραφα που καταγράφουν την καταστροφή που σημειώθηκε, καθώς και τα αιτήματά του, τα οποία διατύπωσε και προφορικά. Παράλληλα, γνωστοποίησε ενδιαφέροντα στοιχεία που φανερώνουν το μέγεθος της καταστροφής το οποίο αρχίζει να γίνεται ορατό μέρα με τη μέρα. Όπως είπε, ΄΄στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή η φωτιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και οι φλόγες ξεπήδησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να δούμε τα αίτια και τις αφορμές σε δεύτερο χρόνο. Σε πρώτο χρόνο, πρέπει να εστιάσουμε στον πολύ καλό συντονισμό ώστε να μην υπάρξει κάποιος τραυματισμός ή απώλεια ανθρώπινων ζωών. Βέβαια, υπάρχει μεγάλη ζημιά στην περιοχή στο φυσικό περιβάλλον και στα δάση, τις ιδιωτικές περιουσίες και τα κτήματα. Θέλω να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και σημασία, σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του φυσικού χώρου. Πολύ συχνά έχουμε τέτοιες περιπτώσεις, δυστυχώς. Αυτό που ζητάμε στον δήμο είναι να μην ξαναβρεθούμε σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις και συνθήκες. Να έχουμε την ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε το οτιδήποτε΄΄.

Ο δήμαρχος έδωσε την πραγματική διάσταση του προβλήματος

Δίνοντας την εικόνα που υπάρχει, ο κ. Καλογερόπουλος είπε: ΄΄Ωφέλιμοι είμαστε, όταν προλαμβάνουμε τις καταστάσεις. Έχουμε περίπου 6.000 στρέμματα καμένα. Αυτή είναι η εικόνα που υπάρχει. Μιλάμε για μια έκταση γεμάτη δάση, καλλιέργειες, λινά και αποθήκες και μερικά σπίτια. Αυτό που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι ότι συνολικά έχουμε 5 σπίτια τα οποία έχουν καεί ολοσχερώς και άλλα 15 περίπου ακόμα τα οποία έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Η πολύ μεγάλη παρουσία των πυροσβεστικών δυνάμεων περιόρισε περαιτέρω τη ζημιά. Εμείς έχουμε ζητήσει ήδη την ενίσχυση και σίγουρα, κατανοούμε τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε όλη την Ελλάδα και σε άλλα μέρη. Πρέπει να δοθεί σημασία στην αποκατάσταση και κυρίως στην ανάπτυξη. Με την δική σας συμβολή ελπίζουμε να εισακουστούμε.

Αυτό που κοιτάμε να διευθετηθεί είναι να αποφύγουμε γρήγορα κάποιες καταστάσεις. Τα έργα που χρειάζεται να κάνουμε και θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, είναι χωματουργικές εργασίες, διάνοιξη δρόμων, συντήρηση δασών, αλλά πάνω απ’ όλα, να έχουμε νερό. Δηλαδή σημεία που να υπάρχουν σε πολύ σύντομες διαδρομές, σε κάθε σημείο του δήμου ανεξαρτήτως, ώστε τα πυροσβεστικά οχήματα και οι εθελοντές να έχουν άμεση πρόσβαση σε ροή νερού, για τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις΄΄.

Η κωλυσιεργία και η γραφειοκρατία δεν μπορεί να είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή

Στη συνέχεια, αρκετά φορτισμένος, σημείωσε: ΄΄Θέλω να πω δημόσια, μερικά πράγματα με ο,τι αυτό συνεπάγεται και ελπίζω να μην παρεξηγηθώ, αφού θεωρώ ότι τώρα είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, αφού βρισκόμαστε με πολιτικές προσωπικότητες που έχουν ιδιαίτερη σημασία στην πολιτική ζωή του τόπου. Το Club Mediterranean είναι κυριολεκτικά… στάχτη. Με ενημέρωσε ο πρόεδρος και διαχειριστής του Συλλόγου ότι υπάρχει ένας φάκελος των μεγάλων προσπαθειών που εμείς κάνουμε τόσο καιρό! Έχουμε παρακαλέσει τρεις φορές την υπηρεσία του Δασαρχείου ώστε να μας παραχωρήσει το δικαίωμα του κλαδέματος των δέντρων και τη συντήρηση τους. Μάλιστα, ο Σύλλογος είχε ζητήσει επανειλημμένα στην εν λόγω υπηρεσία, την κατασκευή αντιπυρικών ζωνών και τοποθέτηση κρουνών νερού. Αυτή η αίτηση του διαχειριστή – Συλλόγου, δεν εγκρίθηκε ποτέ. Και μάλιστα, δεν εγκρίθηκε, γιατί η γραφειοκρατία αποδείχθηκε πιο δυνατή από το άμεσο συμφέρον. Θέλω να σας παρακαλέσω λοιπόν, να κατανοήσουν οι πάντες, ότι η κωλυσιεργία και η γραφειοκρατική διαδικασία δεν μπορεί να είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορεί να υπερτερεί της ανάπτυξης. Δεν γίνεται να χάνονται άδικα περιουσίες ή ζωές. Ο τέως δήμαρχος Ερινεού έκανε κάποτε μια διάνοιξη – διαφυγή, μια κατασκευή που έφτανε μέχρι τον αιγιαλό. Όμως… δυστυχώς, έπειτα από κάποια πολιτική εντολή εκ των “άνωθεν”, το έργο αυτό προσπάθησε να “χαλάσει” και να μην γίνει. Και πράγματι, δυστυχώς τα κατάφεραν. Το έργο εκείνο κόλλησε στην γραφειοκρατία και ενώ έγινε, δεν λειτούργησε ποτέ. Προχθές, αναγκαστικά χρησιμοποιήσαμε μέχρι και καράβια και πλωτά, για να δοθεί άμεση λύση. Δεν είναι λοιπόν αυτά που περιγράφω, αλλά η αγωνία της στιγμής, το “χρώμα” της ερημιάς των καμένων εκτάσεων τριγύρω, η αγανάκτηση του “γιατί”: Επιτέλους! Αυτή η ιστορία ας σταματήσει! Όχι άλλες κοινωνικές καθυστερήσεις. Όχι άλλες ανούσιες γραφειοκρατικές διαδικασίες για κάτι που είναι και άμεσο και αυτονόητο΄΄.

Οι τέσσερις άξονες που ανέλυσε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ.

΄΄Είμαστε στο πλευρό σας, θέλουμε να δηλώσουμε ότι από τη θέση της αντιπολίτευσης που βρισκόμαστε, θα πιέσουμε την κυβέρνηση ως προς την αποκατάσταση και των περιουσιών και του περιβάλλοντος ώστε να γίνει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, διότι το πρόβλημα είναι ότι από τις ανακοινώσεις που έγιναν και για την περιοχή αλλά και σε σχέση με προηγούμενες φωτιές, δεν υπάρχει σφιχτό χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των προβλημάτων. Δυστυχώς, αναγκάζονται οι πολίτες αλλά και οι δήμοι να παλεύουν μόνοι τους΄΄, τόνισε η κ. Γεννηματά εστιάζοντας στο γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν έχει δοθεί βαρύτητα στον τομέα πρόληψη. ΄΄Δυστυχώς, μετά από ό,τι συνέβη στο Μάτι αλλά και αλλού, δεν υπάρχει μέριμνα για την πρόληψη. Το ΚΙΝ.ΑΛ. κατέθεσε πριν από έναν χρόνο μια πολύ ολοκληρωμένη πρόταση και για την πρόληψη και για την πολιτική προστασία η κυβέρνηση μας αγνόησε. Έχει ένα σύστημα απολύτως συγκεντρωτικό το οποίο βλέπετε ότι δεν έχει αποτέλεσμα. Πουθενά όπου ξέσπασαν οι πυρκαγιές με αυτά τα αποτελέσματα, δεν υπήρχαν αντιπλημμυρικές ζώνες και δεν είχε ολοκληρωθεί η αποψίλωση. Γι αυτό δεν έγιναν και στο Λαμπίρι οι αντιπυρικές ζώνες και οι άνθρωποι του Συλλόγου δεν πήραν ποτέ την έγκριση για αποψίλωση΄΄, σημείωσε, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα προβληματική αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων τονίζοντας πως πρέπει να αποκεντρωθεί η πολιτική προστασία.

Ίσως καθυστερήσουν να δοθούν αυτά που υποσχέθηκαν…

Σχετικά με την αποκατάσταση των πληγέντων είπε πως καθυστερεί πάρα πολύ δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν δοθεί τα 600 ευρώ, αλλά ούτε οι 6.000 ευρώ για τις οικοσκευές στους πληγέντες ούτε οι υπόλοιπες παροχές στα Γεράνεια Όρη παρότι εκεί οι φωτιές ήταν πριν δυόμιση μήνες… ‘‘Θα είμαστε διαρκώς «πάνω τους» να μην υπάρξει καθυστέρηση και όσα ανακοινώθηκαν, να γίνουν΄΄. Παρατήρησε ακόμη πως όταν υπάρχει τέτοια ζημιά σε καλλιέργειες θα υπάρξει και σε βάθος χρόνου απώλεια εισοδήματος σημειώνοντας πως οι ανακοινώσεις δεν ανταποκρίνονται στα προβλήματα και τις απώλειες που θα έχουν τα επόμενα χρόνια και ότι είναι μόνο για την άμεση αποκατάσταση. Μίλησε τέλος για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την αναγκαιότητα αντιπλημμυρικών έργων που πρέπει να γίνουν άμεσα. ΄΄Εμείς δεν είμαστε κυβέρνηση για να τα υλοποιήσουμε, θέλω να πιστεύω ότι θα δυναμώσει ξανά το Κίνημα Αλλαγής και θα μπορέσει να κάνει τη νέα αλλαγή που χρειάζεται, καθώς τα προβλήματα δεν επιλύονται με συγκεντρωτισμό και επικοινωνιακή διαχείριση όπως κάνει η κυβέρνηση΄΄, κατέληξε.

Την πολιτική της κυβέρνησης κατήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου μεταξύ άλλων ανέφερε: ΄΄Είναι προφανές ότι, η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις φετινές πυρκαγιές, που είναι γεγονός ότι, σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε: είναι κάτι το πρωτοφανές αυτό που βιώνουμε όλοι πλέον ή είναι φαινόμενα για τα οποία κάποιοι είχαμε προειδοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια, και είχαμε εισπράξει ειρωνικά σχόλια; Μήπως δεν είχαμε μιλήσει από τις αρχές τις νέας χιλιετίας για την κλιματική κρίση; Μήπως, ακόμη και όταν την πόρτα μας χτύπησε η οικονομική κρίση, δέκα χρόνια μετά, δεν είχαμε πει να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για να σχεδιάσουμε μια βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο; Ποια ήταν τότε, η απάντηση όσων άφησαν το Μάτι να καταστραφεί και να έχουμε πολλές δεκάδες χαμένες ανθρώπινες ζωές; Ποια ήταν τότε, η απάντηση όσων σήμερα παρακολουθούν ανήμποροι να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις ενός προαναγγελθέντος φαινομένου; Πράσινα άλογα, ήταν η απάντησή τους. Και υπόγειες κινητοποιήσεις για συγκεντρώσεις δήθεν αγανακτισμένων. Σήμερα τι λένε; Και μάλιστα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, αλλά με περισσή υποκρισία. Ότι ευθύνονται οι κλιματικές συνθήκες. Για να αποκρύψουν τις αδυναμίες μιας πολιτικής αντίληψης που εξακολουθεί να κοιτάζει στο παρελθόν΄΄.

«Ψίχουλα» για αντιπυρική προστασία στον δήμο και με καθυστέρηση

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστος Γούτος αναφέρθηκε στο γεγονός πως ΄΄οι φωτιές σημειώθηκαν το 2007 και ακόμη δεν έχουμε αποκατασταθεί πλήρως΄΄, ζητώντας ΄΄να υπάρξει μέριμνα για τους πληγέντες και τους παραγωγούς και να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο πρόληψης διότι τέτοιες καταστάσεις επαναλαμβάνονται κάθε καλοκαίρι΄΄, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η χρηματοδότηση που δίνεται στον δήμο είναι πάρα πολύ μικρή, μόλις 119.000 ευρώ για αντιπυρική προστασία ενώ έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση. ΄΄Φτάνει ο Σεπτέμβριος για να δημιουργήσει η δασική υπηρεσία αντιπυρικές ζώνες΄΄, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Την αναγκαιότητα μέριμνας για την περιοχή επισήμαναν ο πρόεδρος της Τ.Κ. Καμαρών Παναγιώτης Περλέγκας και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr