background img
banner
banner

327 τα ενεργά κρούσματα covid στην Αιγιάλεια

Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΕΠΑΙΞΕ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν, αλλά σε υψηλά επίπεδα εμφανίζονται τα ενεργά κρούσματα covid στην Αιγιάλεια, γεγονός που αποδεικνύει ότι η επισκεψιμότητα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού. Την ίδια στιγμή, οι 27.500 εμβολιασμοί στην Αιγιάλεια δεν φαίνεται να επιτυγχάνουν την προσδοκώμενη ανοσία της αγέλης, με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη να απευθύνει κάλεσμα μέσω του protionline.gr στους ανεμβολίαστους Αιγιαλείς να το πράξουν…

Τη Δευτέρα 30/8, τα νέα κρούσματα σε επίπεδο Αχαΐας έφτασαν τα 116 δείχνοντας να σταθεροποιείται μία αρνητική κατάσταση με τις νέες μολύνσεις να ξεπερνούν καθημερινά τις εκατό. Ενδεικτική είναι η εξέλιξη των ενεργών κρουσμάτων έτσι όπως αποτυπώνεται από τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας με αντικείμενο τον τομέα της Υγείας Χαράλαμπο Μπονάνο.

Ο covid σε αριθμούς

Τα ενεργά κρούσματα λοιπόν στην Αιγιάλεια είναι 327. Στην Πάτρα 754, στη Δυτική Αχαΐα 57, στον δήμο Ερυμάνθου 38 και στον δήμο Καλαβρύτων 26. Μία εβδομάδα πριν, η Αιγιάλεια απαριθμούσε 334 ενεργά κρούσματα, η Πάτρα 602, η Δυτική Αχαΐα 33, ο δήμος Ερυμάνθου 14 και ο δήμος Καλαβρύτων 15.

Τον Δεκαπενταύγουστο η Αιγιάλεια παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από κάθε άλλη χρονική στιγμή. Είχε 397 ενεργά κρούσματα όταν η Πάτρα με πολλαπλάσιο πληθυσμό είχε 561.
Η Δυτική Αχαΐα είναι 38, ο δήμος Ερυμάνθου 15 και ο δήμος Καλαβρύτων 23. Τα νούμερα φανερώνουν πολύ μεγάλη διασπορά στην περιοχή, αν αναλογιστεί κανείς ότι στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου, στον δήμο Αιγιαλείας είχαν καταμετρηθεί 177 ενεργά κρούσματα, στον δήμο Πατρέων 474, στη Δυτική Αχαΐα 11, στον δήμο Ερυμάνθου 6 και στα Καλάβρυτα 12.

Το ζήτημα που τίθεται βέβαια είναι ότι αυτή τη στιγμή ο νομός Αχαΐας απαριθμεί περισσότερα από 1.300 ενεργά κρούσματα αν προστεθούν και τα 116 νέα χθεσινά, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό.

Μιλώντας για την εξέλιξη των ενεργών κρουσμάτων, ο κ. Μπονάνος σημειώνει προς τους πολίτες: ΄΄Κοιτάξτε την εξέλιξη των ενεργών κρουσμάτων και αποφασίστε για την ζωή σας και τη ζωή της οικογένειάς σας. Δοξασίες παραθρησκευτικές φιλολογίες και μαγγανείες δεν χωρούν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Θέση έχει μόνο η αλήθεια της επιστήμης. Από 474 ενεργά κρούσματα φτάσαμε τα 754 στην περιοχή των Πατρών. Η μόνη επιλογή που έχουμε η προφύλαξη σε χώρους με συνωστισμό και εσωτερικούς χώρους με την χρήση της μάσκας και φυσικά αποδεχόμαστε να εμβολιαστούμε το συντομότερο έχοντας την εμπράγματη απόδειξη των 5,5 δισεκατομμύριων δόσεων σε όλο τον πλανήτη. Δεν πρέπει να βιώσουμε άλλους άδικους μοναχικούς θανάτους. Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς παρατηρούμε ένα 55% με το… ζόρι όταν Πορτογαλία και Ισπανία βρίσκονται στο 74%και 69%. Μεσογειακές χώρες και αυτές με τις ενστάσεις τους με την καχυποψία τους με την εκρηκτικότητα τους αλλά το ανοσολογικό τείχος το χτίζουν!!!΄΄.

Κάλεσμα Γιάννη Καρβέλη στους πολίτες  να εμβολιαστούν

Ερωτηθείς από το protionline.gr για την έξαρση των νέων κρουσμάτων όλο αυτό το διάστημα στην Αιγιάλεια, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, σημειώνει: ΄΄Η έξαρση δεν παρατηρείται μόνο στην Αιγιάλεια, αλλά σε όλη την Αχαΐα. Είναι φυσικό με την χαλάρωση των μέτρων προστασίας και την αποφυγή του εμβολιασμού να υπάρξει έξαρση. Αν σκεφτούμε το σύνολο των πολιτών που επισκέφτηκαν καλοκαιρινούς προορισμούς με αφορμή την καλοκαιρινή τους άδεια, αν σκεφτούμε τους επισκέπτες-τουρίστες που δέχτηκε η Αιγιάλεια αυτή την περίοδο, αν, επίσης, σκεφτούμε τους ντόπιους που ζουν σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα και επισκέπτονται τη γενέτειρά τους αυτούς τους μήνες, αντιλαμβανόμαστε με μια πρώτη ματιά την επικινδυνότητα μετάδοσης του κορωνοϊού. Επίσης, η χαλάρωση των μέτρων π.χ. χρήση μάσκας και αποφυγή τήρησης αποστάσεων σε συνδυασμό με την αποφυγή του εμβολιασμού ή τη μείωση προσέλευσης για εμβολιασμό, κατά τον τελευταίο μήνα και την ταχεία μεταδοτικότητα, που έχει το στέλεχος ΔΕΛΤΑ αυξάνουν τα περιθώρια δράσης του ιού. Έτσι, η διασπορά επιταχύνεται και προστίθενται νέα κρούσματα στη λίστα των νοσούντων΄΄.

Σύμφωνα με τον κ. Καρβέλη, ΄΄το φαινόμενο αποδεικνύεται ότι είναι καθολικό, σχεδόν, παρατηρώντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων καθημερινά, σε πανελλαδικό επίπεδο. Έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε το «αποτύπωμα» του ιικού φορτίου στην περιοχή της Αχαΐας με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργούνται σε καθημερινή βάση. Τελευταία υπάρχει αύξηση την οποία διαπιστώσαμε στον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν και στην περιοχή της Αιγιάλειας. Πριν λίγες ημέρες διενεργήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Επιμελητήριο Αιγίου για τον γενικό πληθυσμό και τους εργαζόμενους της εστίασης. Επίσης, δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργήθηκαν στην Ακράτα, στην Αιγείρα κ.ά. Προσπαθούμε μέσω των κλιμακίων του ΕΟΔΥ να έχουμε συνεχή ενημέρωση για τα επίπεδα του ιικού φορτίου στα πλαίσια της υγειονομικής επαγρύπνησης. Τα στοιχεία που έχουμε αυτές τις ημέρες καταδεικνύουν μία εξέλιξη της θετικότητας με αύξουσα μορφή΄΄.

Εισερχόμαστε σε ένα νέο κύμα που διαφαίνεται σκληρότερο

΄΄Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο οι συμπολίτες μας να μην επαναπαύονται. Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό, αντίθετα, εισερχόμαστε σε ένα νέο κύμα που διαφαίνεται σκληρότερο, ίσως, από τα προηγούμενα΄΄, προσθέτει ο κ. Καρβέλης, τονίζοντας: ΄΄Η 6η ΥΠΕ έχει ενεργό ρόλο στη νοσηλεία των κρουσμάτων εφόσον επιβαρύνεται η υγειονομική τους κατάσταση. Οι νοσηλευτικές μονάδες είναι έτοιμες να περιθάλψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους νοσούντες και οι επαγγελματίες υγείας έχουν τώρα πια την εμπειρία για να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες΄΄.

27.500 οι εμβολιασμοί ως τώρα στην Αιγιάλεια

Σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ΄΄μονόδρομος για τη θωράκιση του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και την προάσπιση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, είναι ο εμβολιασμός. Με τον εμβολιασμό επιτυγχάνεται η αποφυγή της νόσησης. Αλλά, ακόμη κι αν επέλθει νόσηση, επιτυγχάνεται η νόσηση με ήπια συμπτωματολογία και η αποφυγή της νοσηλείας ή ακόμη και διασωλήνωσης στις Εντατικές Μονάδες Θεραπείας. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, θα σας πω ότι μέχρι σήμερα στην περιοχή της Αιγιάλειας έχει ξεπεραστεί ο αριθμός των 27.500 εμβολιασμών, ως αριθμός ιατρικών πράξεων, με σημεία αναφοράς το εμβολιαστικό κέντρο του Γ.Ν. Αιγίου και το Κ.Υ. Ακράτας. Πιθανά ως αριθμός να ακούγεται μεγάλος, όμως δεν είναι ο ιδανικός που απαιτείται για να εξασφαλιστεί η ανοσία του πληθυσμού προκειμένου να χτιστεί το τοίχος ανοσίας. Αυτό κτίζεται σταδιακά όσο ανεβαίνει ο αριθμός των εμβολιασμένων. Όσο, όμως, ο αριθμός των εμβολιασμών μειώνεται, γεγονός που παρατηρήθηκε τον μήνα Αύγουστο, για ευνόητους λόγους, τόσο αυξάνεται η ευαλωτότητα του πληθυσμού απέναντι στη διασπορά του ιού. Θεωρώ, λοιπόν, ως μόνο ασφαλές όπλο για τη μείωση της νοσηρότητας τον εμβολιασμό. Το απόλυτο εργαλείο θωράκισης της Δημόσιας Υγείας΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr