background img
banner
banner

Σε έκτακτη ανάγκη Ζήρια, Καμάρες, Λόγγος…

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΟΜΩΣ Η ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΥΡΟΠΑΘΕΙΣ

Δεν ικανοποιήθηκε πλήρως το αίτημα του δήμου Αιγιαλείας, που προωθήθηκε εγκαίρως την περασμένη Κυριακή 1η Αυγούστου, ώστε να κηρυχθούν οι ΔΕ Συμπολιτείας- Ερινεού, από τη μεγάλη φωτιά της 31ης Ιουλίου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ικανοποιήθηκε μερικώς χθες και με την επίσημη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτης Βασίλη Παπαγεωργίου.

Μένει τώρα να χορηγηθεί το συντομότερο δυνατό η προβλεπόμενη αρωγή, καθώς η Δυτική Αιγιάλεια «τραυματίστηκε βαριά» και οι… πληγές πρέπει να επουλωθούν άμεσα…
Πρόκειται για τις Κοινότητες Ζήριας και Καμαρών της Δημοτικής Ενότητας Ερινεού και Λόγγου της Δημοτικής Ενότητας Συμπολιτείας σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές που έπληξαν την Αιγιάλεια. Ανάλογη απόφαση εκδόθηκε και για Ελεκίστρα και Σούλι τουδΔήμου Πατρέων και Δροσιάς και Σκιαδά της Δημοτικής Ενότητας Τριταίας του Δήμου Ερυμάνθου.

Αυτό ωστόσο που προβληματίζει δήμο και τοπικούς φορείς είναι το πότε θα δοθεί η αρωγή για την ανακούφιση των πληγέντων δεδομένου ότι για φωτιά που σημειώθηκε πριν δυόμιση μήνες, οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει την παραμικρή αρωγή…

Με ισχύ ως το τέλος Ιανουαρίου

΄΄Η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας που εισηγήθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μετά από σχετικό αίτημα των Δήμων αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 28 και 31 Ιουλίου 2021 στις πιο πάνω περιοχές. Η κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης έχει ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία εκδήλωσης των πυρκαγιών΄΄, αναφέρεται εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

΄΄Η απόφαση ελήφθη για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 31 Ιουλίου σε Ζήρια, Λαμπίρι, Καμάρες και Λόγγο. Η εν λόγω κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του καταστροφικού φαινομένου και για έξι μήνες, ήτοι έως και 31 Ιανουαρίου 2022΄΄, αναφέρθηκε σε χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου του δημάρχου Αιγιαλείας.

Δημ. Καλογερόπουλος: ΄΄Απομένει να δούμε τα αποτελέσματα΄΄

Σε δήλωσή του, ο κ. Καλογερόπουλος σημείωσε ότι η περιοχή που επλήγη από πυρκαγιά πριν από πέντε ημέρες τέθηκε υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης χάρις στις συγκεκριμένες προσπάθειες του Δήμου, της Περιφέρειας, της Πολιτείας. ΄΄Απομένει να δούμε τα αποτελέσματα να φτάσουν στους δικαιούχους ιδιώτες αλλά και να έχουμε γρήγορη αποκατάσταση των υποδομών΄΄, επισήμανε ο δήμαρχος, προσθέτοντας: ΄΄Το μεγάλο στοίχημα είναι οι προτάσεις μας να γίνουν αποδεκτές για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την επαναφορά της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας. Στην άμεση αποτελεσματικότητα κρινόμαστε όλοι τόνισε ο δήμαρχος του Δήμου Αιγιαλείας΄΄.

Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ντίνος, που περιλαμβάνεται στους πληγέντες της καταστροφικής φωτιάς, σχολίασε: ΄΄Η ταχύτατη αντίδραση του Δημάρχου και του Δήμου, έφερε το πρώτο θετικό αποτέλεσμα, στην καταστροφή του τόπου μας. Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κήρυξε τοις κοινότητες Ζήριας – Καμαρών – Λόγγου πυρόπληκτες και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο δήμος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, για την αποκατάσταση των πληγέντων. Το κλιμάκιο του δήμου θα συνεχίσει την καταγραφή, στο κοινοτικό γραφείο της Ζήριας το Σάββατο 7 και στις 9 και 10 Αυγούστου΄΄.

Τι… σημαίνει ο χαρακτηρισμός «πυρόπληκτες περιοχές»

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών έχει ανακοινώσει ότι θα συγκροτήσει σχέδιο πέντε αξόνων που θα αφορά: Την κοινωνική προστασία, τη στεγαστική συνδρομή και αποκατάσταση των υποδομών, την οικονομική ενίσχυση και φοροελαφρύνσεις, τη στήριξης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και την αντιπλημμυρική προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Τα μέτρα αποκατάστασης των συνεπειών της πυρκαγιάς που θα ληφθούν για την Αιγιάλεια, είναι τα εξής: Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες. Χορήγηση επιδόματος 600€ για άμεσες ανάγκες διαβίωσης σε όσους κάηκαν τα σπίτια τους. Χορήγηση ως και 6.000€ για αποκατάσταση οικοσκευής στους πυροπλήκτους. Επίδομα ενοικίου σε όσους χρειαστεί να νοικιάσουν οικία. Θα εκδοθεί αντίστοιχη ΚΥΑ μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής. Θα επιχορηγηθούν τόσο κάτοχοι αγροτικών εκτάσεων όσο και επιχειρήσεων που επλήγησαν. Θα εκδοθεί ΚΥΑ μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής.

Άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για την καταβολή των αποζημιώσεων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Μετά το πέρας της καταγραφής των εκτάσεων που κάηκαν, θα αποφασιστεί ποιες θα αναδασωθούν. Τις ζημιές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές θα αναλάβει να αποκαταστήσει το Υπουργείο Υποδομών.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr