background img
banner
banner

Αύξηση της διασποράς covid-19 στην περιοχή ειδικά στους νέους

450 ΑΤΟΜΑ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΕ RAPID TESTS ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – 17 ΘΕΤΙΚΑ

Σε έναν μόνιμο αλλά και επίπονο ¨αγώνα δρόμου¨ υγειονομικού ενδιαφέροντος έχει εξελιχθεί πλέον η εμβολιαστική διαδικασία στην περιοχή της Αιγιάλειας. Οι πρώτες ημέρες του Αυγούστου βρίσκουν την περιοχή να… ζει και να δέχεται, εκτός από την απόλυτη ¨εισροή¨ εκδρομέων και επισκεπτών, εκτός από τις έκτακτες και δύσκολες συνθήκες των πυρκαγιών που προέκυψαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα και… μια ¨χαλαρότητα¨ στην εμβολιαστική διαδικασία, κυρίως από άτομα από 30 ετών και κάτω.

Στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, από τον δήμο Αιγιαλείας και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, διενεργήθηκαν προχθές Σάββατο 31 Ιουλίου και χθες Κυριακή 1η Αυγούστου, δωρεάν έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης rapid tests στην κοινότητα Τράπεζας και στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων, για το ευρύ κοινό. Στο χωριό της Τράπεζας πραγματοποιήθηκαν συνολικά 109 έλεγχοι με 1 θετικό κρούσμα να καταγράφεται, ενώ στο κέντρο της πόλης πραγματοποιήθηκαν 338 tests και βρέθηκαν 16 θετικά, κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας. Να σημειωθεί ότι είναι ο υψηλότερος αριθμός θετικών tests σε μαζικό δειγματοληπτικό έλεγχο ως ώρας στην περιοχή της Αιγιάλειας, γεγονός που καταμαρτυρά ότι υπάρχει όντως διασπορά τις τελευταίες ημέρες.

Μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Σωτήρης Κοίλιας, επισήμανε πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση του ιού στην Αιγιάλεια, ωστόσο με πιο ελαφρά συμπτώματα και με ελεγχόμενες υγειονομικές συμπεριφορές. Ανέφερε πάντως, ότι υπάρχει διασπορά και της μετάλλαξης ¨Δέλτα¨ στην περιοχή, αναλογικά όπως σε όλη τη χώρα. Σε ό,τι αφορά αν το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες στην περιοχή ένεκα της πανδημίας, είπε πως δεν έχει γίνει γνωστό κάτι τέτοιο, ίσως γιατί η πιο ευαίσθητη ομάδα, αυτή των ηλικιωμένων έχει εμβολιαστεί επί το πλείστον.

Σ. Κοίλιας: ‘’Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί το… συζητούν’’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Κοίλιας υπογράμμισε τα εξής: «Άνοιξε η πλατφόρμα για τους νεαρούς από 12 έως 17 ετών, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας ο εμβολιασμός των νέων δεδομένου ότι σε αυτή την κατηγορία υπάρχει έξαρση. Βεβαίως, αναποφάσιστοι και επιφυλακτικοί ως προς τα εμβόλια υπάρχουν σε όλες τις ηλικίες. Ωστόσο, αυτό που παρατηρούμε και σε τοπικό επίπεδο είναι ότι η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων το συζητά και επηρεάζεται από τη γνώμη των ειδικών ενώ οι λεγόμενοι «αρνητές» είναι πολύ λίγοι. Είναι βασικό λοιπόν κι εμείς ως γιατροί να καθοδηγούμε και να συμβουλεύουμε τους ασθενείς μας διαλύοντάς τους τις αμφιβολίες».

Απαραίτητος ο συντονισμός για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη δυνατότητα κατ’ οίκον εμβολιασμού των κατάκοιτων, τονίζοντας πως πρέπει να ληφθεί μέριμνα από την ΥΠΕ. Στο ερώτημα για το πώς μπορεί να διεξαχθεί κι αν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με το «Βοήθεια στο Σπίτι» ή άλλες υποστηρικτικές δομές, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε πως «δεν είναι το αντίτιμο που γιατρού που αυξήθηκε, αλλά η διαδικασία αυτή καθαυτή, δεδομένου ότι ακόμη δεν υπάρχει πλήρης εικόνα των ανθρώπων που βρίσκονται στα σπίτια τους και πρέπει να εμβολιαστούν. Η διαδικασία χρειάζεται πλήρη καταγραφή και σωστό συντονισμό, δεδομένου ότι για παράδειγμα, το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι σε φιαλίδιο των πέντε δόσεων, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν πέντε εμβόλια σε άτομα που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις αφού χρειάζεται λίγος χρόνος». Επιπλέον, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου, η όλη διαδικασία χρειάζεται και κάποια… υποστήριξη γραφειοκρατικής φύσεως.

Μ. Σταυροπούλου «Έχουμε μια σωστή και εμπεριστατωμένη εικόνα του τι συμβαίνει στην Αιγιάλεια»

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στo protionline.gr η αντιδήμαρχος Μαρία Σταυροπούλου και ερωτώμενη για την διαδικασία των Rapid Tests και για την συμμετοχή του κόσμου και ιδίως των μικρότερων ηλικιών σε αυτή, ανέφερε: «Παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και βέβαια, λόγω των τελευταίων εξελίξεων με την μεγάλη πυρκαγιά στην δυτική πλευρά του δήμου, παρόλα αυτά ο κόσμος συμμετείχε στους συνεχόμενους ελέγχους για την διασπορά του ιού και την μετάλλαξή του. Προσπαθούμε να έχουμε μια σωστή και εμπεριστατωμένη εικόνα του τι συμβαίνει στην Αιγιάλεια και νομίζω πως το καταφέρνουμε. Ο Αύγουστος, είναι ο μήνας της απόλυτης επισκεψιμότητας στην περιοχή μεν, αλλά ταυτόχρονα δε, πρέπει και οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί και συνεπείς απέναντι στην πανδημία που δεν λέει να υποχωρήσει… Η συμμετοχή των νέων στην διαδικασία δείχνει πως δεν είναι άνθρωποι που δεν σκέφτονται και δεν τους απασχολεί ο κορωνοϊός» καταλήγει να πει η κ. Σταυροπούλου, σχολιάζοντας την πολύ μεγάλη συμμετοχή των ηλικιών 30 και κάτω, στα δύο σημεία που έγιναν τα Rapid Tests.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr