background img
banner
banner

Αντιδράσεις για το… τέλμα της πλατείας

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ Ο ΧΡ. ΓΟΥΤΟΣ – ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΤΟΝ ΚΑΛΕΙ Η Β. ΨΥΧΡΑΜΗ

Σε σκληρή κριτική, ταυτίζοντας το τέλμα του έργου της ανάπλασης με τη δημοτική αρχή, προχώρησαν χθες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μία ημέρα μετά την επίσημη παραδοχή από μέρους του κατασκευαστή του έργου ότι δεν δύναται να συνεχίσει, αφήνοντας «ξεκρέμαστο» δήμο και δημότες και… βομβαρδισμένη την «καρδιά» της πόλης. Χρήστος Γούτος και Βάσω Ψυχράμη καταλόγισαν πολιτικές ευθύνες στον δήμαρχο, με τη δεύτερη μάλιστα να τον καλεί να παραιτηθεί…

Την ώρα που από πλευράς δημοτικής αρχής τονίστηκε πως έχουν ζητηθεί συγκεκριμένες ενέργειες από τον εργολάβο σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που δεν έχει τηρήσει αλλά και την παραδοχή του εργολάβου ότι κύρια και βασική αιτία της… εγκατάλειψης του έργου είναι η άνοδος των τιμών των υλικών, οι επικεφαλής των παρατάξεων «Αιγιάλεια Αύριο» και «Ποιοτική Αιγιάλεια» επιρρίπτουν σαφείς ευθύνες στη δημοτική αρχή, τονίζοντας πως θα έπρεπε να έχει προλάβει τις δυσμενείς αυτές εξελίξεις.

Χρ. Γούτος: «Η δημοτική αρχή τρέχει συνεχώς πίσω από τις εξελίξεις και δεν είναι ικανή για τίποτα»

Ο Χρήστος Γούτος, επισήμανε για το θέμα: ΄΄Λίγο έως πολύ, βλέπαμε όλοι αυτή την κατάληξη για το θέμα της πλατείας και αυτό που πλησίαζε. Μόνο κάποιοι λίγοι δεν το έβλεπαν… Ήταν αυτοί, δεν ήθελαν να αντικρίσουν την αλήθεια κατάματα. Προσωπικά, κάνω ερωτήσεις για το θέμα της πλατείας και τις εξελίξεις του έργου, εδώ και έξι μήνες συνεχόμενα. Η πολιτική του… “χρειάζομαι χρόνο” ή “δεν θα απαντήσω ακόμα” που ακολουθεί αυτή η Δημοτική Αρχή, εμένα προσωπικά με κάνει… “έξω φρενών”. Δεν γίνεται να τους θέτω ερωτήματα και εκείνοι συνέχεια να αποφεύγουν επιδεικτικά και παρατεταμένα να απαντήσουν.

Κλήθηκαν οι αρχηγοί των παρατάξεων για να ενημερωθούν για ένα πολιτικό αδιέξοδο, μη γνωρίζοντας καν ότι οι αρμόδια εταιρεία έχει αποφασίσει να αποχωρήσει! Το γεγονός ότι κάτι δεν πάει καλά στη δημοτική αρχή αποδεικνύεται από την αποχώρηση της εταιρείας από το έργο. Όταν υπογράφεται μία σύμβαση για ένα τέτοιας έκτασης έργο, αυτό από μόνο του είναι κάτι το οποίο είναι βαρύνουσας σημασίας. Εδώ μιλάμε για χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένο, αναλύσεις των τεχνικών θεμάτων με κάθε λεπτομέρεια, υλικά που χρησιμοποιούνται και ανθρώπινο δυναμικό, με πλήρη διαφάνεια και γνωστοποίηση των αλλαγών που προκύπτουν μέσω της δημοσιοποίησης. Αυτή η εμπλοκή που προέκυψε και με λύπη μας ενημερώθηκαν οι αρχηγοί των παρατάξεων… τελευταίοι, φοβάμαι ότι θα μας κοστίσει πολλούς μήνες απραξίας και “παγώματος” κάθε άλλης εξέλιξης΄΄.

Και κατέληξε: ΄΄Ο κ. Καλογερόπουλος έχει την πολιτική ευθύνη για αυτό το ζήτημα και εμείς θα το επισημαίνουμε σε κάθε περίπτωση. Δεν μπορεί να “ρημάζει η καρδιά” μιας πόλης, όπως είναι η πλατεία Αγίας Λαύρας και να καταστρέφονται απ’ την μία οι επαγγελματίες, από την άλλη οι επισκέπτες και οι κάτοικοι να αντικρίζουν ένα τέτοιο… θέαμα. Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για αυτό που συνέβη και αυτές βαραίνουν μόνο την Δημοτική Αρχή και τους χειρισμούς της. Γιατί, όταν αναλαμβάνεις να φέρεις εις πέρας ένα τέτοιο έργο, υποτίθεται ότι έχεις κάνει μελέτη, έχεις ερευνήσει τα πάντα, έχεις τσεκάρει καθετί που μπορεί να σε καθυστερήσει ή να σε “κρεμάσει” χρονικά ή οικονομικά, στην πορεία΄΄.

Β. Ψυχράμη: ‘΄Να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες και τις υπόλοιπες παρατάξεις΄΄

Από την πλευρά της, η Βάσω Ψυχράμη, σημείωσε: ΄΄Έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι η πολιτική του δημάρχου ουδόλως συνάδει με την κουλτούρα της συνεννόησης, της συνεργασίας, της συναίνεσης και της διαβούλευσης που απαιτούν τα προβλήματα του τόπου, προκειμένου να επιλυθούν. Γι’ αυτό και απέτυχε μέχρι σήμερα και ο τόπος βρίσκεται αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα, στα οποία ο δήμαρχος τον έχει οδηγήσει.

Η ανάπλαση της πλατείας Αγίας Λαύρας. Επί μήνες προσπαθούσαμε να τον πείσουμε να σεβαστεί και να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, αλλά προσκρούαμε πάντα στην αλαζονική συμπεριφορά «του ενός ανδρός αρχή». Περιφρόνησε το Δημοτικό Συμβούλιο και υποβάθμισε την δημοκρατική λειτουργία του. Αποτέλεσμα αυτού είναι το έργο αυτό, που η προηγούμενη δημοτική αρχή του παρέδωσε προς εκτέλεση, σήμερα να βρίσκεται σε τέλμα.
Όλους αυτούς τους μήνες, η μόνη του επωδός ήταν ότι φταίει η αντιπολίτευση για τη μη υλοποίηση του έργου, ενώ στην χθεσινή (προχθεσινή) συνάντηση απεδείχθη το εντελώς αντίθετο΄΄.

Συμπλήρωσε ακόμη επί του θέματος, τα εξής: ΄΄Πρωτίστως λοιπόν οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες για τα ψέματα και τους κακούς χειρισμούς του, αλλά και από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις για την εκ μέρους του συκοφάντησή τους.
Η παράταξή μας του συνέστησε να αφήσει πια τις τακτικές που εφάρμοζε στον δήμο Συμπολιτείας και να προχωρήσει το έργο, όπως ο νόμος ορίζει, δηλαδή να επιλέξει ανάμεσα στις τρεις προτάσεις που έθεσε η Τεχνική Υπηρεσία (ή έκπτωση του αναδόχου, ή διάλυση της σύμβασης ή υποκατάσταση εργολάβου)΄΄.

Β. Χριστόπουλος: ‘‘Ο εργολάβος δεν μας είχε ενημερώσει ότι αδυνατεί να συνεχίσει το έργο’’

Ερωτώμενος για το μείζον θέμα της παύσης των εργασιών στην πλατεία, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, επισήμανε στo protionline.gr πως η τότε Οικονομική Επιτροπή ήταν αυτή που είχε εγκρίνει την ανάθεση του έργου στην εν λόγω εταιρεία με τη συγκεκριμένη έκπτωση και πως η σημερινή δημοτική αρχή δεν μπορούσε να διαφοροποιήσει αυτό το αποτέλεσμα. Ανέφερε ακόμη πως η δημοτική αρχή δεν γνώριζε τις προθέσεις του εργολάβου, παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος προσωπικά είναι γνώστης του προβλήματος της ανατίμησης των υλικών καθώς έχει παρέμβει και το Τεχνικό Επιμελητήριο, άρα δεν ευσταθούν τα όσα η αντιπολίτευση αναφέρει ότι θα έπρεπε η δημοτική αρχή να έχει μεριμνήσει νωρίτερα. Μίλησε ακόμη για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν εξ αρχής με τις μεγάλες αστοχίες της μελέτης. Όπως είπε, ΄΄η αργοπορία του εργολάβου του υποέργου της ΔΕΗ ήταν λίγα μόνο από τα δεκάδες προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία. Ξεκινήσαμε με περίπου τέσσερις μήνες καθυστέρηση και όταν η εταιρεία υλοποιούσε το έργο προέκυπταν συνέχεια και νέα προβλήματα, με διαφορετικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα οι αβαθείς λεκάνες που υπήρχαν πάνω από τα καλώδια της ΔΕΗ, ή δεν είχε γίνει αποσαφήνιση μέσω της μελέτης στον εργολάβο ότι υπάρχει φυσική κλίση της πλατείας και είχε γίνει ο σχεδιασμός εντελώς λάθος, εξ αρχής. Το έργο αυτό για να προχωρήσει, έπρεπε να ακολουθηθούν κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες, που ο δήμος είναι υποχρεωμένος να τηρήσει. Η καθυστέρηση του προϋπολογισμού προφανώς είχε θορυβήσει και ανησυχήσει την κατασκευαστική εταιρεία και γι’ αυτό υπήρξε ένα συνεχές κλίμα σύρραξης, μια “πολεμική διάθεση” από όλους΄΄.
Και πρόσθεσε: ΄΄Η εταιρεία δεν μπορεί να αποχωρήσει έτσι από ένα δημόσιο έργο. Έχει υπογράψει σύμβαση, υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι και εμείς ήδη εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα πάντα στο πλαίσιο της τήρησής τους. Παρακολουθούμε το θέμα καθημερινά και αναζητούμε λύση΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr